A sve je počelo pre 15 godina... Svet tada nije ni slutio šta će Novak sve uraditi! (VIDEO, GALERIJA)

12.06.2023

14:44

0

Autor: G. F.

Svoj prvi Grend slem trofej Đoković je podigao u Melburnu 2008. godine

A sve je počelo pre 15 godina... Svet tada nije ni slutio šta će Novak sve uraditi! (VIDEO, GALERIJA)
Noletova istorija - Copyright Profimedia

Obnavljaćemo ovih dana lekciju pod imenom "Novak Đoković - najbolji teniser kog je svet ikad video".

Moramo. Dodata je nova stavka u tu lekciju. Dodata je 23. titula na četiri najveća turnira na svetu. Počela je 388. nedelja Noletove vladavine svetskim tenisom.

Obnavljaćemo mi ovu lekciju još neko vreme jer će najbolji teniser svih vremena dodavati titule, povećavati brojke, rušiti nove rekorde... Ali, šta nam teško.

Možda nismo svesni da smo privilegovani što smo rođeni i živimo u vreme čoveka koji ispisuje istoriju toliko popularnog sporta svuda u svetu. A posebno što je taj čovek naš zemljak, Srbin, Novak Đoković.

Osvojio je Nole u nedelju svoj treći Rolan Garos, svoju 23. grend slem titulu. A za to mu je bilo potrebno 15 godina. Nekima dugih, nekima kratkih, nekima napornih, nekima za uživanje.

Svoj prvi trofej na jednom od četiri najveća turnira podigao je u Australiji 2008. godine. Pao je tada u finalu odlični Francuz Žo Vilfred Conga sa 3:1. Pao je tada prvi korak ka besmrtnosti Novaka Đokovića.

 

 

Tri godine kasnije ponovo Australijan open samo ovog puta sa druge strane mreže Endi Mari. Rezultat 3:0 za Noleta, kao najava vladavine. Nekoliko meseci kasnije dobija Rafaela Nadala sa 3:1 u finalu Vimbldona, pa isto radi i u finalu US opena.

Da će mu Melburn postati najtrofejniji turnir svet je počeo da shvata 2012. i 2013. kada je još po jednom dobio Nadala i Marija.

Prvu pobedu u nekom od najvećih finala nad Rodžerom Federerom (3:2), Nole je ostvario u Vimbldonu 2014. godine, da bi godinu dana kasnije na istom mestu ishod bio 3:1. Prethodno je još jednom pokorio Australiju pobedom nad Marijem od 3:1, a onda na US openu ponovo je žrtva bio Federer sa 3:1.

 

 

Već tada je svet polako shvatao koga to gleda, ali je uz pominjanje Novaka uvek išlo ono "nikad nije osvojio Rolan Garos". Činjenica, turnir u Parizu je turnir Rafaela Nadala. Bio i ostao.

Ali, došla je 2016. godina! Finale Melburna i stari znanac Endi Mari, te 3:0 za Novaka, a onda i finale Rolan Garosa. Isti rivali i pobeda Đokovića od 3:1! Osam godina bilo je potrebno da Novak može da kaže kako je osvojio svaki grend slem turnir!

Dve godine kasnije na Vimbldonu je dobio Kevina Andersona sa 3:0, a na US openu Huana Martina del Potra istim rezultatom.

Po pobedama nad Nadalom od 3:0 u Australiji i Federerom od 3:2 u onom epskom meču na Vimbldonu pamtićemo 2019. godinu.

Prvi i jedini trofej od onih najvećih u 2020. godini osvojio je u Melburnu pobedom nad Dominikom Timom od 3:2, a 2021. će svima ostati u sećanju po "ispuštenoj" prilici da uzmi kalendarski slem, odnosno sva četiri najveća turnira.

U Australiji je dobio Danila Medvedeva sa 3:0, u Francuskoj Stefanosa Cicipasa sa 3:2, a na Vimbldonu Matea Beretinija sa 3:1. I onda finale US opena i poraz od Medvedeva sa 3:0.

Prošle godine Đoković je osvojio Vimbldon pobedivši Nika Kirjosa sa 3:1, a ove Melburn preko Cicipasa (3:0) i Pariz preko Ruda (3:0). Vimbldon je pred vratima, a neće mnogo proći ni do US opena.

Možda je pravo vreme da se uzme i taj kalendarski slem, da se podignu sva četiri trofeja u jednoj godini. 

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike