Beloruskinja osvojila Australijan open! Morala je da igra bez zastave, ali sada diže grend slem trofej!

28.01.2023

11:16

0

Autor: P.K.

Fantastično finale dve "zabranjene" teniserke za istoriju i anale

Beloruskinja osvojila Australijan open! Morala je da igra bez zastave, ali sada diže grend slem trofej!
Arina Sabalenka slavi pobedu - Copyright AP Photo/Mark Baker

Beloruska teniserka Arina Sabalenka osvojila je Australijan open! Teniserka koja se takmičila bez zastave pobedila je u finalu Ruskinju pod zastavom Kazahstana Elenu Ribakinu u tri seta.

Posle dva i po sata sjajne igre, Ribakina-Sabalenka 6:4, 3:6, 4:6.

Ovo je 24-godišnjoj Sabalenki prvi grend slem trofej u karijeri, a do njega je došla preokretom. Ona se posle pobedničkog poena srušila na zemlju i zaplakala, a suze nije krio ni njen trener.

Sabalenka je peta teniserka sveta, od ponedeljka druga, a zbog diskriminacije WTA prema igračicama iz Rusije i Belorusije, morala je da igra bez zastave svoje zemlje. Ribakina od 2018. godine nastupa za Kazahstan, pa tako nije morala da deli tu sudbinu.

Ovo je bio četvrti okršaj njih dve i četvrta pobeda Sabakine, ali je sada morala baš da se pomuči, jer je izgubila prvi set.

Prvi set

Ribakina je bolje počela, već u trećem gemu je došla do brejka i posle ga odbranila za vođstvo od 3:1. Ipak, Sabakina se vratila, pa je i ona napravila brejk za 4:4. Ipak, ona nije odbranila taj brejk, jer je duplom servis greškom dala servis protivnici.

Ribakina taj poklon nije odbila, mirno je odservirala i dobila set – 6:4.

Drugi set

Sabalenka, međutim, nije klonula, već se prilagodila protivnici. Ubrzala je tempo i prilagodila se servisima rivalke, što joj je donelo bolji ritern, a onda i rezultat na terenu. U četvrtom gemu je napravila brejk za 3:1, pa je onda spasila brejk loptu i došla do "overe" i 4:1.

Ipak, posle toga nije iskoristila tri brejk lopte, tako da je Ribakina smanjila na 4:2, odbranivši tri brejk lopte, posle čega su obe sačuvale svoje servise, ali je Sabalenka osvojila drugi set 6:3.

Treći set

Treći set doneo je dobar servis obe teniserke na početku. Sabalenka je, doduše, imala brejk šansu u petom gemu, ali se Ribakina izvukla servisom i povela 3:2. Konačno, u sedmom gemu videli smo jedini brejk u setu, kada je Beloruskinja povela 4:3.

Nakon toga smo gledali baš veliku borbu, posebno u 10. gemu. Posle dve meč lopte Sabalenke, Ribakina je imala čak i brejk-loptu! Ipak, nije je iskoristila pa je Arina imala još jednu brejk loptu, koju nije iskoristila, da bi tek iz četvrtog pokušaja došla do vrednog trofeja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike