NBA i Rolan Garos dočekali klince genijalce

02.10.2020

12:52 >> 13:06

0

Autor: Adam Štulić

Dva momka rođena 2000. godine ispisali istoriju najjače lige na svetu i pariskog grend slema

NBA i Rolan Garos dočekali klince genijalce
Copyright Profimedia/Tanjug/AP

Milenijalci su stupili na veliku sportsku scenu, a prvi su imali priliku da ih pozdrave NBA liga i Rolan Garos. Dva momka rođena 2000. godine, jedan Amerikanac, drugi Amerikanac češkog porekla, u poslednjim danima septembra ispisali su istorije najjače košarkaške lige na svetu i Otvorenog prvenstva Francuske tako što su postali prvi u svojoj generaciji koji su napravili značajniji rezultatski iskorak u “sportu odraslih”.

Mlada nada Majamija Tajler Hiro je prvi košašarkaš iz generacije dvehiljaditih godina koji je zaigrao u finalu NBA lige, dok je Sebastijan Korda prvi koji je uspeo da dođe do trećeg kola poslednjeg grend slema u sezoni.

Iako na prvi pogled neko može da pomisli kako između Hiroa i Korde ne može da se stavi znak jednakosti, jer se radi o kolektivnom i individualnom sportu, mladi košarkaš se “nije šlepao” uz saigrače gledajući kako ga dovode do finala, već je neretko kroz tekući plej-ofa bio pokretačka snaga Hita.

Tako je, pre nego što je ispisao sportsku, Tajler ostavio trag i u NBA istoriji, dok je svemu tome prethodila gotovo filmska priča iz tinejdžerskih dana u kojima je Hirou, zbog toga što je odabrao jedan koledž umesto drugog, prećeno smrću uz “želje” da ga udari kamion ili doživi tešku povredu.

Put heroja Majamija Tajlera Hiroa: Od pretnji smrću do NBA istorije

Korda je, kao i njegov košarkaški vršnjak, do mesta među besmrtnima stigao već u prvom izletu na veliku scenu. Pošto je uspešno prošao tri kola kvalifikacija, Sebastijan se prvi put u karijeru našao u glavnom žrebu Rolan Garosa, gde je u prva dva meča eliminisao znatno iskusnije rivale Andreasa Sepija (6:2, 4:6, 6:3, 6:3) i 23. tenisera sveta Džona Iznera (6:4, 6:4, 2:6, 6:4), posle kojeg je imao dupli razlog za slavlje, jer je osim one na terenu, slavio i pobedu u opkladi sa svojim trenerom i fizioterapeutom, koji će zbog toga morati da preplivaju Vltavu u blizi kultnog Karlovog mosta u Pragu.

Sebastijan dolazi iz prave sportske porodice i najmlađi je, od troje dece bivših tenisera Regine Rajhrtove i Petra Korde, nekadašnjeg finaliste Rolan Garosa, koji je svoju prvu grend slem pobedu ostvario 1988. kada je imao 20 godina.

Kako je nekada drugi teniser sveta i osvajač Australijan opena (1998. godine) pasionirani ljubitelj golfa, ljubav prema tom sportu preneo je na starije ćerke Džesiku (27) i Neli (22), koje se sa puno uspeha igraju na profesionalnim turnirima, dok je Sebastijan, pre nego što je krenuo roditeljskim stopama, bio zaljubljen u hokej na ledu.

Gledajući oca kako za Ju Es open sprema jednog od najboljih čeških tenisera Radeka Štepaneka, najmlađi Korda je odlučio da ostavi palicu i uzme teniski reket, da bi osvajanjem juniorskog Australijan opena 2018. godine privukao pažnju teniskih stručnjaka, koji je u trenutno 213. reketu sveta odmah video potencijal za velika dela.

Pre nego što je došao do Rolan Garosa, Sebastijan je uglavnom igrao na fjučers i čelendžer turnirima, a ukoliko u 3. kolu na pariskoj šljaci priredi još jedno iznenađenje i savlada Pedra Martineza značajno će se približiti mestu među najboljih 100 tenisera današnjice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike