Zato je prvi na svetu: Novak savladao dva rivala i plasirao se u polufinale Rolan Garosa

07.10.2020

20:30

0

Autor: Adam Štulić

Najbolji teniser planete uprkos problemima s povredom pronašao snagu da pobedi Pabla Karenja Bustu

Zato je prvi na svetu: Novak savladao dva rivala i plasirao se u polufinale Rolan Garosa
Copyright Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Najbolji teniser sveta Novak Đoković prišao je na dva koraka do osvajanja drugog Rolan Garosu u dosadašnjoj karijeri.  U veoma uzbudljivom i napetom četvrtfinalu poslednjeg grend slema sezone, srpski as je posle velike borbe savladao Španca Pabla Karenja Bustu i plasirao se među najbolja četiri tenisera na ovogodišnjem izdanju Otvorenog prvenstva Francuske – 3:1 (4:6, 6:2, 6:3, 6:4).

Novak je do svog 10. polufinala Rolan Garosa stigao u iscrpljujućem meču, ne toliko po dužini trajanja (dva sata i 33 minuta), koliko po neverovatnim poenima, koji su neretko imali i preko 20 razmena udaraca i gemovima od kojih je skoro većina trajala preko pet minuta.

Pored veoma raspoloženog i motivisanog Španca, koji je jedini teniser koji je u dosadašnjem toku sezone mogao da se pohvali time da je posle duela s Novakom ostao na takmičenju (sastali se u osmini finala Ju-Es opena kada je Novak diskvalifikovan), srpski as je morao da se bori sa povredom leđa ili ramenog dela, koja mu je zadavala vidne probleme, pogotovo u prvom setu, kada je neretko sa vidljivom bolnom grimasom na licu završavao poene. Da problem postoji, moglo je da se primeti i po tome što je u prva dva seta dva puta na mreži imao priliku da smečom završi poen, ali se nije usuđivao da napravi nagli pokret, kojim bi pogoršao stanje.

Cicipas čeka Novaka u polufinalu Rolan Garosa

U takvim okolnostimma, Karenjo Busta je video i iskoristio priliku koja mu se ukazala. Dva puta je Novaku oduzeo servis i postao prvi teniser koji je na ovogodišnjem Rolan Garosu osvojio set protiv Novaka, što prethodno nije uspelo Imeru, Berankisu, Galanu i Hačanovu.

Ipak, Novak je uspeo brzo da se stabilizuje i da uspostavi dominaciju protiv rivala kojeg je prethodno savladao tri puta u četiri okršaja. Pošto je na početku drugog seta, u trećem gemu i petom gemu, spasao ukupno tri vezane brejk lopte, srpski as je dva puta oduzeo servis Špancu i meč vratio na početak.

Bio je to i uvod u sjajan nastavak meča. Kako se dobro zagrejao, Novak je sve manje pokazivao da ima problema s povredom, i krenuo je u žestok napad na Karenja Bustu. Pogađao je srpski as iz svih pozicija, došao je servis, koji mu je, pogotovo u prvom setu, zadavao mnogo muka, i činilo se kako će Španac svakog časa “pući” pod pritiskom.

To se, ipak, nije dogodilo ni pošto je Karenjo Busta na samom otvaranju trećeg seta propustio dve brejk lopte, pa čak ni kada je u narednom gemu ostao bez svog servisa. Konsolidovao se, vratio brejk u petom gemu i potom na naredni Novakov servis došao do nove brejk prilike koju nije iskoristio, za šta je odmah bio kažnjen drugim oduzetim servisom u setu, koji je Novak potom rutinski priveo kraju bez izgubljenog poena.

Novak i Busta mogu da igraju 50 dana i Španac neće pobediti

Iako su mnogi pomislili da je samo pitanje trenutka kada je Karenjo Busta spustiti gard, pogotovo pošto je Novak u trećem gemu četvrtog seta propustio četiri brejk prilike, to se nije dogodilo, čak ni kada je prvi reket sveta u sedmom gemu napravio brejk i najavio konačan epilog. Tek tada je Novak morao da zaigra najbolje što zna, pošto je Španac “pustio” ruku, pogodio nekoliko sjajnih udaraca i došao do tri brejk lopte, koje je Đoković, maestralnom igrom sačuvao i potom, uz malo više truda u odlučujućem gemu izborio za duel s Grkom Stefanosom Cicipasom, koji je prethodno savladao Andreja Rubljova 7:5, 6:2, 6:3.

Podsetimo, u drugom polufinalu sastaju se Rafael Nadal i Dijego Švarcman.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike