Nadal ili Švarcman, Đoković ili Cicipas? Ovo je mišljenje eksperata

09.10.2020

08:14 >> 09:37

0

Džim Kurijer i Tim Henman analizirali mečeve polufinala Rolan Garosa

Nadal ili Švarcman, Đoković ili Cicipas? Ovo je mišljenje eksperata
Copyright Profimedia

Sve je spremno za dva velika duela polufinala Rolan Garosa. Danas će prvo na teren Rafael Nadal i Dijego Švarcman, a potom će bitku voditi i Novak Đoković i Stefanos Cicipas.

Ko ima veće šanse da se nađe u borbi za titulu? Da li Argentinac i Grk mogu da naprave iznenađenje i uspeti da spreči 56. međusobni duel Đokovića i Nadala?

Dva velika šampiona Amerikanac Džim Kurijer i Britanac Tim Henman otkrivaju svoje stavove.

– I Rafa i Novak igraju da bi ušli u istoriju – počinje priču Kurijer, dvostrki osvajač Rolan Garosa – Njima dajem veće šanse da se nađu u finalu, ali nikako ne mislim da im je mesto u borbi za titulu zagarantovano. Mislim da nema te osobe u tenisu koja ne bi želela da gleda tu borbu.

Stižu dobre vesti iz Pariza: Nasmejani Novak ipak na treningu (Foto)

Poseban akcenat dok priča o Novaku Kurijer stavlja na mentalnu snagu srpskog tenisera.

– On je toliko jak da može da prevaziđe granicu fizičkog bola. Mislim da svi znamo koliko je on mentalno jak. On pronalazi način tamo gde bi drugi odustali.

Sa druge strane Henman podseća na to koliko je tenis zahtevan sport.

– Ljudi ponekada zaboravljaju koliko je tenis težak. Nekada nije poenta da igrate savršeno, već da budete bolji od rivala. A Novak to ume savršeno da radi – jasan je Henman.

Statistika kaže da će Đoković i Cicipas igrati šesti put u karijerama. Grk je u prošlosti umeo da iznenadi najboljeg tenisera sveta o čemu svedoči i to da ima dve pobede. Među njima je i jedini meč koji su odigrali na šljaci, podlozi na kojoj će se i danas igrati. Taj njihov jedinu duel na zemljanom terenu odigran je prošle godine u finalu turnira u Madridu, kada je Grk slavio sa 6:3, 6:4.

Printscreen/ATP

Hemnan otkriva i kakav je na njega ostavio utisak Cicipas tokom turnira.

– Siguran sam da će napasti Novaka. Mora da bude raznovrstan ukoliko želi da se suprotstavi Đokoviću. Mora da prilagodi spinove, da igra dublje i definitivno mora više da rizikuje. On ima veštinu, ali teško je da igrate na pet setova protiv igrača kao što je Đoković.

Priznanje Tonija Nadala mnogima se neće svideti, ali Novak može da bude ponosan

Što se tiče drugog polufinala, odnosno sudara Nadala i Švarcmana na papiru favorit bi trebalo da bude Španac. U prilog tome ide i činjenica da Rafa nikada nije izgubio meč polufinala u Parizu (12-0), kao i da ga je Argentinac samo jednom pobedio u deset međusobnih duela. Ali, ta jedina pobeda Švarcmana nad Nadalom dogodila se pre par nedelja u polufinalu ATP turnira u Rimu.

– Dijego će izaći na teren uz saznanje da može da pobedi Nadala. To je nešto što je novo kada je reč o njihovim duelima. Mada kada se igra u tri dobijena seta sve je mnogo teže. Rafa je u prethodnih pet mečeva na Rolan Garosu igrao dobro i uhvatiop je dobar ritam posle eliminacije u Rimu – tvrdi Kurijer.

Amerikanac ubacuje u jednačinu i jedan poznatu.

– Vremenski uslovi ne pogoduju Nadlu. Loptice koje on upućuje rivalima ne odskaču kao ranijih godina jer je dosta hladnije i kišovito. Moraće da radi napornije i da bude agresivniji na bekhendu ili će morati da udar dva puta jače nego što to uobičajno radi – analizira Kurijer.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike