Abramović - tajno oružje senzacionalne šampionke Rolan Garosa

11.10.2020

10:16

0

Autor: D. B.

Mlada Poljakinja Iga Svijatek uspeh duguje ovoj ženi

Abramović - tajno oružje senzacionalne šampionke Rolan Garosa
Copyright Tanjug/FFT/Corinne Dubreuil via AP

Ko je osoba koja je vinula u sam vrh svetskog tenisa senzacionalnu pobednicu Rolan Garosa?

Tajno oružje mlade, devetnaestogodišnje Ige Svijatek koja je u finalu ženskog singla koja je na putu do titule pobeđivala redom Vondrušovu, Hsije, Bušar, Halep, Trevizan, Podorsku i Kenin, je Darija Abramovič. Reč je o sportskom psihologu iz Varšave koja putuje sa timom mlade Poljakinje već dve godine na velike turnire, imala je i na ovom Rolan Garosu veliku ulogu.

View this post on Instagram

Speechless… #teamSwiatek #rolandgarros #polandgarros

A post shared by Daria Abramowicz (@abramowiczdaria) on Oct 10, 2020 at 12:50pm PDT

– Ona me čini pametnijom. Naučila me je kako da saznam više o sportu i kako da razumem sopstvena osećanja i kako da ih kanališem – ispričala je Svijatek posle pobede u finalu pariskog gren slema.

Srpkinja pozdravila uspeh Švojntekove: Lepo je gledati mlade snage kako osvaju Rolan Garos

Abramovićeva je u sportu gotovo 25 godina. Bavila se jedrenjem, potom je bila i trener, ali nije zapostavila ni školovanje.

– Znam sa kakavim se problemima susreću sportisti i pod kakvim su pritiskom. Ja sam to prošle kao takmičar u jedrenju. Bukvalno je bilo momenata kada sam se gušila. Zato sada mogu da dam korisne savete. Tenis je sport komplikovanih odnosa, takmičari se susreću sa mnogo različitih ljudi i sve je ovo jedan veliki biznis – objasnila je Darija za oficijelni sajt VTA.

Objašnjavajući šta je tačno njen posao, Abramovićeva je detaljno ispričala.

– Postoje dva puta. Jedno je kada sportista ili trener dođu kod mene i kažu mi “imam problem”. Onda pokušavam da utvrdim kako sa tim problemom da se izborimo. Druga je kada neko želi da bude bolji i traži od mene da ga mentalno unapredim. Tu moram da se vratim na spostvena iskustva. Rano sam se povukla iz takmičarskog sporta. Pregorela sam, bila sam mnogo povređena. Zato i razumem današnje takmičare.

O tome kako su prihvaćene njene kolege u svetu sporta Darija kaže.

– I dalje je to pipava tema. Mnogi psiholozi su stigmatizovani. Ali, sve više pravih zvezda uključuje u svoje timove pshologe, psihoanalitičare, čak i psihijatre. Svi žele da izbegnu mentalne bolesti koje mogu da se jave kod takmičara.

Osvojila Pariz bez izgubljenog seta: Poljakinja ispisala istoriju Rolan Garosa

Prema rečima Abramovićeve mlađe generacije sportista su otvorenije za saradnju.

– Mngo su spremniji da razgovaraju o mentalnom zdravlju. Recimo, kod Ige volim to što je svesna mnogih stvari, a tako je mlada. Radimo zajedno gotovo dve godine i prezadovoljna sam kako napreduje – zaključila je Abramovićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike