Evo u čemu se krije uzrok Novakove dominacije: On zna nešto što ostali ne znaju!

13.10.2022

07:39

0

Analiza i taktika vodile su ga do vrha

Evo u čemu se krije uzrok Novakove dominacije: On zna nešto što ostali ne znaju!
nole12 - Copyright Tanjug/AP

Novak Đoković je godinama u vrhu svetskog tenisa. Dominacija od 373 nedelja na prvom mestu ATP liste, jasan su pokazatelj kvaliteta.

Ali, ono što i dana danas mnogima nije jasno, kako je došlo do te dominacije, pa mu konkurencija ne može ništa, ne računajući pad sa vodećeg mesta usled propuštanja turnira zbog propusnice o vakcinaciji protiv koronavirusa i političke odluke da se Vimbldon ove godine ne boduje.

Jasno je oduvek bilo da je Novak veliki radnik, koji poseduje ogroman talenat. Na sve to, dodao je i zdravu ishranu i saradnju sa velikim stručnjacima, ali postoji još nešto.

Portal "Tennis Connected" analizirao je finalni meč sa turnira u Astani, gde je Đoković savladao Stefanosa Cicipasa, a njihov fokus bio je na taktici. Tekst su počeli sa - "Đoković zna nešto što ostatak teniskog sveta sigurno ne zna".

Oni su se zapitali zašto Novak nije forsirao Cicipasov bekhend, koji je u karijeri pravio problem Grku.
 
-Srbin je počeo da koristi analitiku i statistiku mnogo pre svojih protivnika. On je tri godine dobijao analize od Krega O'Šenesija, a sada koristi tenisku analitiku od firme 'Gotta Tennis' koju su osnovali Gordon Ehling i Bret Hobden - navodi se u tekstu.
 
Da Đoković razmišlja drugačije, mogli smo videti i na Lejver kupu, kada se našao u ulozi savetnika i trenera Endiju Mariju.
 
Tokom meča sa Aleksom de Minorom, Novak je savetovao Britanca rekavši mu da njegov protivnik servira "na obe strane, u visokim procentima, na njegov forhend".

Kada se to uporedi sa duelom u Astani, jasno je zašto Novak nije napadao Cicipasov jednoručni bekhend - analiza protivnika uticala je i na njegov sistem igre.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike