Srbija je zemlja tenisa: Čak trojica igrača osvajalo turnire ove godine/Video/

19.10.2020

19:36 >> 19:42

0

Autor: Milan Nastić

Imamo i pet tenisera koji su u prvih 100 na ATP listi

Srbija je zemlja tenisa: Čak trojica igrača osvajalo turnire ove godine/Video/
Copyright Profimedia.rs

Pored košarke, i vaterpola, tenis u Srbiji sve više postaje nacionalni sport. Kako i ne bi kad već godinama imamo prvog igrača na svetu, a sve više i ostali naši teniseri osvajaju razne turnire širom sveta.

Ove godine čak njih trojica su podigli pehare, Nole četiri puta, Miomir Kecmanović i Laslo Đere po jedanput.  Pored tog, imamo čak petoricu tenisera koji su u prvih 100 na ATP listi.

Priznaćete, za zemlju od 7000000 stanovnika veliki je uspeh. Kad se na to doda da je čak trojica srpskih tenisera osvojilo ATP turnire ove godine, slobodno možemo da se ponosimo našim igračima.

Pored Novaka Đokovića, tu je Laslo Đere koji je ovog vikenda bio najbolji na Sardiniji, kao Miomir Kecamnović koji je nedavno bio najbolji u Kicbili, što mu je inače prvi u ATP turnir u karijeri koji je osvojio.

Američka turneja pod komandom Gorana Ivaniševića. Evropski deo nastavka sezone pod budnim okom Marjana Vajde. A kako stvari trenutno izgledaju do kraja ove neobične takmičarske godine Novak Đoković će igrati na osnovu taktova koje bude dirigovao Ivanišević.

Laslo Đere je tim povodom pričao o tome nakon što turnira u Italiji, napominjući da se teniseri iz Srbije međusobno motivišu i zato ostvaruju dobre rezultate.

– Mala smo zemlja, a imamo petoricu u prvih 100, to je dobar osećaj i dodatna motivacija. Kada neko od drugih momaka pobeđuje, nama daje dodatnu veru da i mi možemo, to je pozitivno rivalstvo. Guramo jedni druge, i to na pomaže da budemo što bolji teniseri – poručio je Đere.

Ovaj uspeh dobija još više na uspehu kad se zna da mi nemamo neku tenisku tradiciju, ali i sistem.

Igrači u Srbiji dosta rade individulano i bez plana Teniskog saveza Srbije. Najbolji pokazatelj je da i dalje nemamo Kuću tenisa, gde bi se svi talentovani teniseri zajedno bili na jednom mestu.

– Ono što je impresivno je što mi zaista u jako malo sportova imamo neku strukturu i sistem. Mi bez ikakvog sistema pravimo vrhunske svetske rezultate, što je neverovatno. Košarka deluje da ima jak sistem, u tenisu to nije slučaj. Tenis je individualan sport, pa se tako i uspesi vrednuju, što se nadam da ćemo mi svi udruženim snagama da izmenimo i doprinesemo postavljanju sistema kako bi to bilo održivo. Da ne bude ovo 10-15 godina uspeha, pa da nemate igrače, kao što je slučaj u Švedskoj – govorio je u nekoliko navrata Novak Đoković.

Trofeji srpskih tenisera u 2020
Novak Đoković: Australijan open, Dubaiji, Sinsinati, Rim
Miomir Kecamnovi:ć Kicbil
Laslo Đere: Sardinija

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike