Oglasio se i Nadal i isprozivao Kirjosa: Đoković nastavlja da vreba u trci za najboljeg!

11.07.2022

11:04

0

Stric Španca u kolumni opleo po finalu Vimbldona

Oglasio se i Nadal i isprozivao Kirjosa: Đoković nastavlja da vreba u trci za najboljeg!
Novak i Kirjos - Copyright Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Teniski trener i stric Rafaela Nadala, Toni Nadal, u kolumni za El Pais je analizirao finale Vimbldona, u kome je najbolji srpski teniser, Novak Đoković savladao Nika Kirjosa i tako došao do 21. grend slem titule u karijeri.

Toni nije štedeo Kirjosa, te ističe da je znao koji će ishod biti već nakon prvog seta, kada je Australijanac vodio sa 1:0.

- Meč Novaka Đokovića i Nika Kirjosa imao je ishod za koji su mnogi od nas mislili da će imati. Uprkos tome što je osvojio prvi set zahvaljujući svom razornom servisu, Australijanac nije uspeo da održi borbeni duh tokom tri sata koliko je meč trajao. Prekretnica se desila u drugom setu, na 5:3 za Đokovića, kada je igrač iz Kanbere imao tri brejk lopte da vrati izgubljeni servis, ali ih je pustio da mu izmaknu.

- Od tog trenutka smo već mogli da vidimo njegov uobičajeni temperament. Sve vreme je razgovarao sa članovima svoje lože i taj nekonstruktivan stav, posebno za sebe, zadržao do kraja trećeg seta. U četvrtom se oporavio, ali u odlučujućim trenucima nije mogao da obuzda svoju strepnju koja se ponovo izrodila u stalne prekore njegovom timu kao da su oni sami krivi za nepoželjan rezultat na semaforu po njega.

Nije mogao, a da ne kritikuje i neke navike Kirjosa.

- Nedostatak doslednosti Australijanca, posebno u pogledu održavanja agresivnosti je najveći problem po njegovu igru. Ima lošu naviku da udara previše lopti na bilo koji način, ne obraća pažnju na lošu poziciju. U današnjem tenisu, zbog brzine kojom lopta ide, ne preostaje ništa drugo nego tražiti dobru poziciju za punu kontrolu. Sjajni igrači (Federer, Đoković, Rafael) dobro mere korake, traže dobru poziciju i odatle pokušavaju da pogode dobar udarac kojim povećavaju šansu za pobedu. Kirjos sa svojim neurednim načinom razumevanja igre, hendikepiran je ne toliko zbog onoga što radi sa loptom, već načinom na koji to želi da uradi. Veoma je teško da ostvari kontinuitet koji zahteva bodovanje. Tenis je sport ponavljanja, a ne spektakularnosti.

- Vidimo ga u previše navrata kako udara bekhende bez pravilno podešenih koraka i forhenda gde se ni najmanje ne trudi da savije kolena i ojača nogama. On nosi beskorisnu inerciju i mnoge svoje udarce izvodi intuitivno. Kada dođu trenuci napetosti, a podrazumevaju se u finalu Vimbldona, tada dolazi do više grešaka nego što je normalno.

- Ovaj neortodoksni način igre, koji bi u nekom drugom sportu ne samo bio uzbudljiv, već i dao pozitivne rezultate, u tenisu, je od male koristi, gde svaki poen, koliko god kreativan bio, vredi isto. Jasno je da ima odlične uslove jer je sposoban da uradi stvari koje malo ko uspe, ali je evidentno da njegov trenutni plasman, 40. mesto, odgovara igri koju ima.

Na kraju je odao i počast Novaku Đokoviću, te pomenuo i svog rođaka, Rafu.

- Novak Đoković je, bez potrebe da pokaže svoju najblistaviju igru, još jednom pokazao da je veliki šampion. Sve ono što njegov protivnik nije bio spreman da uradi, to je ono što inače radi. On je ozbiljan igrač, koji uvek pokazuje najbolju predispoziciju kada se suoči sa najnepovoljnijim trenucima. Kao što sam pomenuo u prethodnom članku, znali smo da neće propasti. Jedina šansa da izgubi šansu da osvoji svoj 21. grend slem bila je da je Kirjos imao sposobnost da izvede svoj najbolji tenis i, pre svega, da nas iznenadi temperamentom i da sve vreme nastavi tako.

- Ovom novom pobedom na Vimbldonu, srpski teniser nastavlja da unapređuje svoju sportsku figuru i vreba Rafaela u trci za najvećeg šampiona svih vremena - zaključio je Toni Nadal.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike