Noletovih osam pravila u ishrani: Voda se ispija čim se ujutru otvore oči

12.06.2022 | 11:34

Autor: 24sedam

Stroga pravila pomažu mu da se i u 35. godini oseća spremnim za najveća fizička iskušenja

Copyright MN Press

Ishrana Novaka Đokovića već godinama izaziva kontroverze, ali Srbin je ostao dosledan sebi i svom načinu života. Postoji nekoliko pravila kojih se pridržava i na njih želimo da vas podsetimo:

1. Voda se pije čim se otvore oči

Većina nas ima jutarnje rituale, ali Noletovi s verovatno stroži od većine. Prvo što uradi kada se digne iz kreveta je ispijanje velike čaše vode sobne temperature. Nole ovu naviku objašnja da je spavanjem prošao osam sati bez ispijanja tečnosti, a telu je potrebna hidratacija da bi počelo da funkcioniše na svom vrhuncu. Voda je kritičan deo procesa oporavka tela. Novak izbegava hladnu vodu, s razlogom. Kada pijete ledenu vodu, telo treba da pošalje dodatnu krv u digestivni sistem kako bi se voda zagrejala na 98,6 stepeni. Ovaj proces ima neke koristi - zagrevanje hladne vode sagoreva nekoliko dodatnih kalorija. Ali, takođe, usporava varenje.

2. Jedite malo meda

Druga stvar koju Novak radi jeste konzumiranje meda i to dve kašike. Svakog dana. Vašem telu je potreban šećer. Posebno mu je potrebna fruktoza, šećer koji se nalazi u voću, nekom povrću, a posebno medu. Ono što mu nije potrebno je prerađena saharoza, a to su šećeri u čokoladi, gaziranim sokovima...

3. Nakon vode i meda, sledi gimnastika, pa doručak

Za doručak Nole preporučuje prvo vežbe uistezanja, lagane gimnastike, a oda doručak. Za to je potrebna jedna činija normalne veličine u koju će se staviti mešavina musli ili ovsena kaša bez glutena, šaka orašastih plodova (bademi, orasi, lešnici), malo semena suncokreta, bundeve, narezana banana, sve vrste bobica, malo kokosovog ulja, pa preko svega toga pirinčano mleko, bademovo mleko ili kokosova voda.

4. Ponekad treba pojačati doručak

Novak retko pojačava doručak sa ovsenom kašom, ali kad to učini onda sačeka dvadesetak minuta i pojede još malo tost hleba bez glutena, tunjevine i malo avokada, kojeg posebno voli.

5. Ručak sprema kod kuće i nosi sa sobom

Noletov ručak najčešće sadrži testenine bez glutena uz dodatak povrća. Testenina se pravi od heljde. Što se tiče povrća, izbor je ogroman. Rukola, pečene paprike, svež paradajz, ponekad krastavac, dosta brokolija, puno karfiola, boranija, šargarepa. Kombinuje povrće sa testeninom i malo maslinovog ulja i malo soli.

6. Dok vežbate ili radite, obavezni su energetski sokovi

Tokom treninga Novak ispije dve boce energetskog napitka koji sadrži ekstrakt fruktoze. Nije preteško u stomaku, a sastojci koje traži u piću su elektroliti, magnezijum, kalcijum, cink, selen i vitamin C. Magnezijum i kalcijum pomažu u radu srca i mišića i sprečavaju grčeve. Ako je vlažan dan, pije i hidratantni napitak sa elektrolitima jer gubi mnogo tečnosti. Posle treninga, na red dolazi organski proteinski šejk napravljen od vode pomešane sa koncentratom proteina pirinča ili graška i malo isparenog soka od trske. Ne pije šejkove od surutke ili soje.

7. Ishrana pre i tokom mečeva

Užina između setova je gel za snagu sa dvadeset pet miligrama kofeina. Tokom meča se jede sušeno voće kao što su urme, jedna ili dve kašičice meda. Uvek se drži šećera dobijenih od fruktoze.

8. Večera da bude proteinska

Večera mora biti fokusirana na proteinima, odnosno ribi. Što je hrana bliža prirodi, to je hranljivija. Riba ide uz povrćem kuvanim na pari kao što su tikvice ili šargarepa.

BONUS VIDEO:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2021/11/01/64c4e9aeb45738d81958cb80/uhd/64c4e9aeb45738d81958cb80.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958cb80",poster:"https://video.24sedam.rs/storage/images/1713-744-thumb-thumb-thumb.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam