"Samo dve stvari mogu da spreče Novaka da skupi još nedelja i godina kao svetski broj jedan"

29.10.2020

16:48 >> 21:38

0

Autor: Adam Štulić

"Samo dve stvari mogu da spreče Novaka da skupi još nedelja i godina kao svetski broj jedan"
Copyright Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Samo tanka nit teorije deli Novaka Đokovića od toga da šesti put godinu završi kao najbolji teniser sveta. Trijumfom protiv Borne Ćorića u drugom kolu turnira u Beču, srpski as je uradio ono što je do njega kako bi novu godinu dočekao na vrhu ATP liste, gde će i ostati ukoliko se ne dogodi malo čudo i Rafael Nadal zaigra u Sofiji.

Ako, prema svim očekivanjima, Đoković isprati 2020. godinu kao svetski broj jedan, izjednačiće rekord legendarnog Amerikanca Pita Samprasa po broju završenih godina na čelnoj poziciji liste najboljih tenisera sveta.

Novakov uspeh prokomentarisao je jedan od najboljih američkih tenisera svih vremena Džim Kurijer, koji smatra da je Đokovićevo dostignuće često potcenjeno, jer je Samprasu pošlo za rukom da šest uzastopnih godina završi na prvom mestu.

Đoković i Sampras su povezani još od 1993. godine

– Kada se procenjuje o najboljem svih vremena, postoji tendencija da se neki uspesi potcene. Nedelje i godine provedene na mestu broj jedan su, po mom mišljenju, takođe veoma značajan aspekt u tim procenama – rekao je Kurijer, dodavši:

– Pitovih šest uzastopnih godina na prvom memstu je neverovatan uspeh i zahtevalo je, ne samo vrhunsku igru, već i fizičku i mentalnu konstantnost. Novakovo ispisivanje sopstvene istorije, igrajući u eri Rafaela Nadala i Rodžera Federera, je podjednako teško dostignuće kao i Samprasovih šest vezanih godina kao svetski broj jedan.

Novak zna ko je budućnost tenisa

Pred Novakom je sada prestizanje još jednog rekorda. Srpski as završava 292. nedelju kao svetski broj jedan, dok je ispred njega samo još Rodžer Federer, koji na kao najbolji teniser planete proveo 310 nedelja.

– Brojevi ne lažu, nema dileme da je Novak ove sezone ponovo bio dominantna figura u muškom tenisu. Mislim da može da bude broj jedan mnogo više vremena, ukoliko ostane zdrav i fokusiran. Samo dve stvari mogu Đokovića da spreče da značajno uveća broj nedelja i godina na vrhu: njegovo zdravstveno stanje i Rafael Nadal – rekao je Džim Kurijer.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike