„Deda“ Novak obara rekorde

30.10.2020

06:15 >> 12:17

0

Autor: Milan Nastić

O ovom dostignuću najboljeg tenisera sveta do sada nije bilo reči

„Deda“ Novak obara rekorde
Copyright MN Press

Novak Đoković oborio je još jedan rekord. Naime, Srbin će sa 33 godine i sedam meseci biti najstariji igrač u istoriji tenisa koji će kao prvi završiti godinu na ATP listi.

Iza njega je Rafael Nadal, koji je 2019. završio kao prvi. Španac je tada imao 33. godine i šest meseci.

Zanimljivo je da su se Srbin i Španac u poslednje četiri sezone smenjivali na poziciji jedan na ATP listi.

Rodžer Federer, igrač sa najviše osvojenih grend slemova, tek je na osmom mestu, i poslednji put je bio prvi na kraju sezone 2009. Tada je imao 28. godina i četiri meseca.

Pobedom na turniru u Beču protiv Borne Ćorića najbolji teniser sveta obezbedio je prvo mesto i tako se izjednačio sa legendarnim Pitom Samprasom.

Na toj listi se još nalaze Ivan Lendl, Endi Mari i Andrea Agasi. Amerikanac čehoslovačkog porekla je 1989. godine završio kao prvi i tada je imao 29 godina i devet meseci. Odmah tu je i Agasi, koji je 1999. sa 29 godina i osam meseci bio najbolji na kraju te sezone, dok je Škot 2016. završio kao najbolji, a imao je identično godina kao i Lendl.

Podsetimo da će Đoković šestu godinu zaredom završiti kao prvi, čime će da sustigne legendarnog tenisera Pita Samprasa,  njegovog idola iz detinjstva.

Takođe, “prvi reket” sveta pokušaće da u 2021. godini prestigne Federa po broju nedelja provedenih na prvom mestu i da eventulano pokuša da se približi Švajcarcu i Nadalu po broju osvojenih slemova. Nole ima 17, a ova dvojica po 20.

Inače, srpski teniser igra danas oko 17.30 protiv Italijana Lorenca Sonege za plasman u polufinale turnira u Beču.

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike