Šok i kraj za Novaka! Špansko čudo posle Nadala "skinulo skalp" i najboljem na svetu!

07.05.2022

18:01

0

U drugom polufinalu Mastersa igraće Cicipas i Zverev

Šok i kraj za Novaka! Špansko čudo posle Nadala "skinulo skalp" i najboljem na svetu!
Tan2022-5-7_184524142_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Novak Đoković i Karlos Alkaraz su se borili za plasman u finale Mastersa u Madridu. Uspešniji je bio Španac sa 2:1 (6:7, 7:5, 7:6) posle maratonskog meča u prestonici Španije. Epska borba najboljeg svetskog tenisera i (verovatno) budućeg broja jedan trajala je čak tri sata i 38 minuta.

Inače, ovo je bio prvi međusobni duel dva tenisera.

Podsetimo, juče je Alkaraz izbacio i Rafaela Nadala, pa sada u svojoj "kolekciji" ima novi "skalp" velikana tenisa.

Inače, u drugom polufinalu snage će večeras, od 22 časa odmeriti Stefanos Cicipas i Aleksander Zverev.

Vratimo se današnjem meču u kojem je Novak dobio prvi set posle preokreta.

Poveo je (trenutno) devetoplasirani na ATP listi sa 1:0 uvodnim brejkom. Zatim je održavao tu prednost, do osmog gema kada je Novak izjednačio na 4:4. Zatim je u desetom propustio brejk i set loptu, pa se ušlo u taj-brejk. Tada je naš igrač došao do prednosti od 5:1, ali ga je Španac stigao. Smanjio je na 6:5, ali je Đoković na svoj servis potvrdio osvajanje seta.

U drugom setu mladi Alkaraz je pretio Đokoviću pošto je u šestom gemu imao priliku za brejk. Kasnije je i Srbin mogao da "brejkne" rivala u devetom i 11. gemu, ali mu to nije uspelo. U narednom, 12. gemu, Alkaraz je iskoristio drugu brejk i set loptu, za egal od 1:1.

U odlučujućem setu, nije bilo brejkova, a u desetom gemu je Alkaraz došao do brejk i meč loptu. Srećom po Novaka nije uspeo da je iskoristi, pa se triler u Madridu nastavio. Ušlo se u taj-brejk, u koji je Španac ušao sa prednošću od 2:0. Zatim je prednost uspeo da održi i da pobedi.

Tako je Novak ostao bez prilike da se bori za trofej. Podsetimo, na svim turnirima ove godine bio je eliminisan, a najdalje je stigao na Srbija openu. Tu je poražen u finalu.

Sada,  već u nedelji pred nama čeka još jedan turnir iz serije 1.000. Kao prvi nosilac biće slobodan u uvodnom kolu Mastersa u Rimu, a u drugom ga čeka pobednik iz okršaja Lojda Džordža Harisa i Aslana Karaceva

Dešavanja iz prestonice Španije mogli ste UŽIVO da pratite na našem portalu.

BLOG UŽIVO:

Kraj meča!

3. SET

Taj-brejk

Poveo je Alkaraz sa 1:0, a onda i napravio mini brejk za 2:0. Zatim je na svoj servis poveo i sa 3:1.

Zatim je Novak napravio mini brejk za 3:2. Ali je uzvratio mlađi rival istom merom, za 4:2. Na svoj servis, Novak je smanjio na 4:3, ali je Karlos povećao na 5:3. Zatim je Novak napravio mini brejk i smanjio na 5:4.

Onda nije iskoristio Španac dve meč lopte. Ali jeste treću.

6:6 - U 12. gemu, Novak je servirao za ostanak u meču, pa je pritisak bio na njemu.

Poveo je sa 15:0. Zatim i prednost udvostručio. Onda je Alkaraz smanjio na 30:15,

Igraće se novi taj-brejk.

5:6 - Poveo je Alkaraz na svoj servis! Nije izgubio nijedan poen!

5:5 - Poveo je Alkaraz na servis Đokovića sa 15:0. Zatim je rezultat izjednačen. Onda je Novak i poveo sa 30:15, a usledilo je i novo izjedanačenje.

Onda je Španac propustio brejk i meč loptu. Usledilo je i izjednačenjem, kao i prednost za Novaka. A zatim i novo izjednačenje, pa i prednost Đokovića, pa i novo izjednačenje...

I tako "u krug"...

Na kraju je bilo 5:5.

4:5 - U devetom gemu, ponovo je viđena situacija u kojoj igrač koji servira ima zaostatak. Tako je Alakaraz gubio da 30:0, ali onda i preokrenuo na 40:30.

Zatim je Novak servirao za ostanak u meču.

4:4 - Na Novakov servis, poveo je Karlos sa 30:0, ali je razlika smanjena. Pa je i anulirana, pošto je najbolji igrač sveta vezao dva poena, za 30:30. Zatim je trećim potpuno preokrenuo situaciju.

3:4 - U sedmom gemu poveo je Đoković sa 15:0 i 30:15. Ali prednost nije uspeo da sačuva. Poveo je Alkaraz sa 40:30, ali je usledilo izjednačenje.

Zatim je Đoković imao priliku za brejk, ali se rival izvukao. Došao je do prednosti, ali tu nije bio kraj. Srbin je izjednačio i onda je u Madridu viđena nova rezultatska "klackalica". Na kraju je prevagnula na stranu Španca.

3:3 - Alkaraz je imao dve brejk prilike, ali prvu nije iskoristio. Kao ni drugu, pošto je Đoković izjednačio.

 

 

2:3 - U petom gemu takođe je bilo neizvesno. Posle prednosti Alkaraza od 30:0, bilo je i 40:40. Zatim je prvu priliku za osvajanje gema iskoristio Španac.

2:2 - Imao je Alkaraz i brejk priliku, ali je Đoković ipak izjednačio na 40:40. Usledila je međutim nova brejk šansa za španskog tenisera.

Nije se dao Đoković, pa je ponovo bilo 40:40. Onda je domaći teniser došao i do treće brejk lopte. Ali nije bila "treća sreća" za mladog Španca.

Na kraju i 2:2 u gemovima.

1:2 - Ovo i nije bilo tako dobro, pošto je Alkaraz poveo sa 40:0. Nije Španac izgubio nijedan poen.

1:1 - Dobro je! Izjednačio je Novak, uz dva izgubljena poena.

0:1 - Ponovo je prvo na servisu bio Alkaraz. I poveo je u genovima u odlučujućem setu.

 

2. SET

5:7 - U 12. gemu Đoković je servirao za ostanak u meču. Poveo je sa 30:0 Španac, a zatim došao do brejk i set lopte.

Iskoristio je drugu.

Ova deonica je trajala sat i šest minuta, tri minuta duže od prve.

Igraće se i treći odlučujući set,

5:6 - U 11. gemu, poveo je Srbin na servis Španca, koji je zatim preokrenuo na 30:15.Onda je usledilo izjednačenje, a Đoković je ubrzo imao brejk loptu.

Ipak, nije iskoristio priliku, pa je opet viđen egal. A zatim i prednost Alkaraza. Koji je došao do 6:5.

5:5 - U desetom gemu, Đoković je servirao za ostanak u setu. Ali je poveo Alkaraz sa 15:0. Pa i sa 30:0.

Smanjio je svetski reket broj jedan na 30:15, a zatim i izjednačio na 30:30. Onda je i poveo, pa je ubrzo bilo i 5:5.

4:5 - U devetom gemu, servirao je Alkaraz, ali je poveo Đoković sa 15:0. Izjednačio je Španac, ali je Đoković mini serijom došao do dve brejk lopte. Ali ih nije iskoristio. Čak je i Alkaraz stigao do prednosti.

Zatim je Novak ponovo došao do izjednačenja, ali i Karlos do nove prednosti. I došao u vođstvo od 5:4.

Šteta za propuštene prilike.

4:4 - Sigurno je Đoković otvorio gem i poveo sa 30:0. Alkaraz se nije predavao, pe je osvojio dva poena. Ali to je bilo sve. Ponovo je bio rezultatski egal.

3:4 - Na svoj servis Alkaraz je od 0:15 došao do 30:15, a onda je Đoković izjednačio na 30:30. Onda je Karlos vezao dva poena, za prednost od 4:3. 

3:3 - Poveo je Alkaraz sa 15:0, a onda i sa 40:30, ze brejk loptu. Ipak, nije uspeo da je iskoristi, odnosno Đoković je izjednačio na 40:40. Zatim je izjednačio i u gemovima.

2:3 - Nije bilo ni prilika za brejk, kao ni brejkova. Rivali su "čuvali" servis gemove. Alkaraz je bio na servisu i Đokoviću prepustio samo jedan poen.

2:2 - Novak je bio na servisu, pa je posle 15:0 i 30:15, usledilo i izjednačenje. Prvo na 30:30, a onda i na 2:2 u gemovima.

1:2 - Alkaraz je bez izgubljenog poena došao do prednosti od 2:1 u gemovima.

1:1 - Izjednačio je Đoković na 1:1. Posle 30:30 usledila su dva dobra servisa.

0:1 - Alkaraz je uspeo da osvoji prvi gem, iako je Đoković dva puta izjednačio.

 

1. SET

Taj-brejk

Poveo je sa 1:0 Đoković, a onda napravio i mini brejk. Zatim je povećao na 4:1, posle dva svoja servisa. Zatim je napravio novi mini brejk, za 5:1. Na svoj servis Alkaraz je smanjo na 5:2, a onda je Đoković bio na servisu.

Došao je do set lopte, uz rezultat 6:2. Ali je Alkaraz uzvratio mini brejkom, za 6:3. Zatim je na svoj servis smanjio na 6:4. Pa i na 6:5.

Onda je Đoković bio na servisu. Za 7:5 i prvi set.

Ova deonica je trajala 62 minuta.

 

6:6 - Servirao je za ostanak u meču Alkaraz. I poveo sa 30:0. Zatim i sa 40:15. A onda je meč uveo u taj-brejk.

6:5 - Poveo je Đoković sa 30:0, a zatim i sa 40:0. Ponovo sa nulom je rešio gem u svoju korist.

5:5 - Posle neiznuđenih grešaka u prethodnim trenucima, Alkaraz je došao do prednosti od 30:0. Ali je Đoković došao do brejk i set lopte. Ali je Alkaraz izjednači na 40:40. A onda izjednačio i u gemovima.

Šteta za Đokovića.

5:4 - Poveo je Novak sa 30:0, zatim i sa 40:0 i imao tri gem lopte. Ponovo bez izgubljenog poena.

4:4 - Posle vođstva Đokovića od 15:0, izjednačio je Alkaraz, ali je onda opet bio u minusu. Nije se dao Španac i izjednačio je na 30:30. Onda je Novak došao do treće brejk lopte (40:30). I iskoristio je.

Noletova igra je obećavala u tim trenucima.

3:4 - Ponovo je Srbin imao furiozan početak u gemu. I dalje je u meču, nije dozvolio da se zaostatak uveća,

2:4 - Iako je Đoković imao prednost od 30:0 na servis protivnika, usledilo je izjednačenje. Zatim i nova prilika za brejk za Srbina. Opet se spasio mladi Španac. Zatim došao i do prednosti. I nastavio da održava prednost od brejka.

2:3 - Poveo je Đoković i sa 40:0. U ovom gemu nije izgubio poen. To je dobro.

1:3 - Uspešan je ponovo bio Alkaraz na svoj servis. Đoković je uspeo da izjednači na 15:15, zatim da smanji na 40:30. Ali ne više od toga.

1:2 - Krenuo je Novak dobro, i napravio prednost od 40:0. Najkraći gem do sada, a Đoković je prepustio samo jedan poen protivniku.

0:2 - Španac je poveo sa 30:0, ali se Srbin vratio, čak došao i do brejk prilike. Uspeo je Alkaraz da izjednači i da se vrati u gem. Zatim je i potvrdio brejk i najavio da će najbolji teniser sveta imati mnogo problema.

0:1 - Đoković je prvi servirao, ali su prva dva poena pripala Alkarazu. Zatim je Srbin smanjio na 30:15, pa i izjednačio. Ali je "novi Nadal" došao do brejk lopte. I iskoristio je. U svemu tome je "kumovala" i Novakova dupla servis greška.

 

 

Meč neće početi pre 16.25.

Inače, Đoković i Alkaraz su ovih dana i sparingovali.

Profimedia
 

Novaka već u nedelji pred nama čeka još jedan turnir iz serije 1.000. Kao prvi nosilac biće slobodan u uvodnom kolu Mastersa u Rimu, a u drugom ga čeka pobednik iz okršaja Lojda Džordža Harisa i Aslana Karaceva.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike