Šta će biti sa Novakovim učešćem na Rolan Garosu? Vimbldonu? US Openu?

16.01.2022

19:18

5

Posle Australije više ništa nije sigurno... A grend slem trka i dalje traje

Šta će biti sa Novakovim učešćem na Rolan Garosu? Vimbldonu? US Openu?
AP21250027527235 - Copyright AP photo

Ako ovo sve što se događa sa Novakom Đokovićem stavimo u perspektivu njegove prevelike karijere možemo da kažemo da je loše što neće moći da napadne 21. grend slem na svom omiljenom turniru Australijan openu. I da je pitanje da li će uopšte više na njemu i zaigrati s obzirom na veličinu ujdurme. Ali...

Možemo da kažemo da je dobro što se koronavirus pojavio tek na zalasku Novakove karijere, kada je bliži kraju nego početku. Šta bi bilo da se, ne daj Bože, sve ovo dogodilo pre pet, šest ili sedam godina? Ne bi Novak bio ni blizu 20 osvojenih grend slemova.

Kada smo kod grend slemova...

Oni se često uzimaju kao glavni pokazatelj u trci za najvećeg tenisera sveta, ali je to zapravo jedini veliki parametar u kom Rafael Nadal i Rodžer Federer mogu da stanu na crtu Đokoviću.

Jer, Srbin vodi u međusobnom skoru, broju provedenih sedmica na mestu broj jedan, jedini je osvojio sve grend slemove i masterse i tako dalje, i tako dalje...

AP photo
 

Zato se sada koplja lome oko grend slemova, a Novaku je na pravdi Boga oduzeta mogućnost da napadne 21. veliki trofej. A, suštiniski mu samo još oni, uz Olimpijske igre, predstavljaju pravi motiv.

Neće zažaliti puno Novak ako mu oduzmu mogućnost da igra, na primer, neki Masters. Grend slemovi su trenutno najvažniji.

Zato, kakva je situacija sa Rolan Garosom, Vimbldonom i US Openom?

Predsednik Teniskog saveza Francuske Žil Moerton najavio je da bi Novak trebalo da igra na Rolan Garosu. I to su odlične vesti.

Samo je problem što je to Novakov najmanje omiljen grend slem, ali koji je, doduše, osvojio prošle godine.

- Naši timovi sarađuju sa vlastima koje će u dogledno vreme doneti pravila oko ulaska nevakcinisanih igrača u našu zemlju.  Novak je veliki šampion i možemo samo da zamislimo njegovo razočaranje što ne može da odbrani titulu u Australiji - rekao je Moerton.

To je stav koji je ranije iznela i ministarka za sport, Roksana Maračineanu. Deluje da Rolan Garos neće biti problem...

24sedam/Goran Sivački
 

Međutim, Vimbldon i US Open u ovom momentu deluju prilično daleko.

Britanski premijer Boris Džonson jeste pobornik vakcinacije, ali srećom još nije nije nagovestio da će Đoković, kao nevakcinisan, imati probleme da učestvuje na Vimbldonu.

Evo šta je Džonson rekao po tom pitanju...

- Slušajte, mislim da je važno da australijske vlasti donesu svoje rešenje. Sve što mogu da kažem o Novaku Đokoviću – protiv kojeg sam inače igrao tenis i mogu vam reći da je dobar – jeste da verujem u vakcinaciju i da je to divna stvar. Mislim da bi svi u zemlji trebalo da stanu iza programa vakcinacije koji našoj državi omogućuje da bude najotvorenija ekonomija u Evropi - diplomatski je odgovorio Džonson.

Dakle, jasno je da je Velika Britanija na ostrvu, pa može da se povuče paralela sa Australijom. A poznata je i "ljubav" Britanaca prema Novaku.

US Open je još daleko, proteći će mnogo hladne vode ispod Dunava dok dođe vreme za Njujork, ali je jasno da bi i tu moglo da bude problema.

tanjug/AP Photo/Mark Baker)
 

Novak će verovatno tek sada ostati pri svom stavu što se tiče vakcinacije, a  - uslovi koje postave Francuska, Velika Britanija i SAD - za nastupanje na grend slemovima, biće presudni. U Australiji nije bilo nikako dobro.

Nadajmo se da će, ako je već u Francuskoj klima blagonakolna, tako biti i u Londonu i Njujorku...

Pitanje je koliko ima mesta za takav optimizam posle svega što smo videli.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike