Ispovest Jelene iz Australije: Taksista mi je rekao - "Vas Srbe treba proterati, samo donosite nevolje"

12.01.2022

10:08

10

Autor: 24sedam

Mlada Srpkinja radi kao košarkaški trener i odlično poznaje situaciju u Australiji

Ispovest Jelene iz Australije: Taksista mi je rekao - "Vas Srbe treba proterati, samo donosite nevolje"
Printscreen/Instagram/JelenaTodoroviic/MN Press

Nikada, ali baš nikada u Australiji nije bilo ovoliko teško biti Srbin.

Tolika količina mržnje nije zabeležena godinama, poručuje Jelena Todorović, devojka naše gore list, koja više od dve decenije živi i radi u Australiji.

 

 

Jelena, koja u Adelejdu radi kao košarkaški trener, kaže da je, otkad je počela hajka na Novaka Đokovića, doživela niz neprijatnosti.

- Čim neko čuje da sam Srpkinja, odmah me vređa! I nije to slučaj samo sa mnom, nego sa celom srpskom zajednicom ovde. Ponašaju se prema nama kao da smo niža vrsta. Vređaju nas, govore da samo hoćemo da ratujemo, da se naš narod na ulicama ponaša kao bagra i da smo hteli da izazovemo treći svetski rat. Pokazali su šta svih ovih godina misle o nama. Prvi put od bombardovanja 1999. godine osećam se kao da ne pripadam ovde - rekla je Jelena za Informer.rs, pa nastavila:

 

 

- Ne mogu da ćutim. Jasno i glasno branim Novaka. Na poslu su mi odmah sugerisali da pazim šta pričam, da ne napadam Australiju i da biram reči. Upozoravaju me da ovde živim i da ovde gradim karijeru. Oni apsolutno mogu sva vrata da mi zatvore i da mi daju otkaz, ali ako to urade, reći ću da su rasisti. To je za mene čist rasizam! Pre neki dan su me deca na treningu pitala: "Jeste li vi iz Srbije? Znači li to da ćete sada u zatvor?" Ili, na primer: "Da li je istina da vi iz Srbije namerno dolazite u Australiju zaraženi da biste nama preneli koronu?" Suludo je šta govore svojoj deci.

 

 

Koliko su neprijatne situacije zapravo svakodnevica, Jelena opisuje kroz nedavni slučaj sa jednim taksistom.

- Vozač me je pitao odakle sam, a ja sam mu rekla sam da sam iz Australije, da bih izbegla raspravu. Međutim, insistirao je na tome da mu kažem. Rekao je da imam čudan akcenat i pitao me da nisam slučajno iz Srbije. Kada sam mu rekla da jesam, on je izneo svoj stav: "Vas Srbe treba proterati. Ničemu ovde ne služite, samo donosite nevolje. Želite da ratujete i širite zarazu!"

Nije lako Novaku Đokoviću u Australiji poslednjih dana, ali je, izgleda, podjednako teško svim Srbima, baš zbog slučaja koji je uzburkao strasti u celom svetu.

BONUS VIDEO:

24sedam TV

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti