Pojašnjenje pred Novakovo suđenje: Verovatno neće svedočiti, ali sud mu ne može dodeliti privremenu vizu

09.01.2022

15:33

0

Odluku suda saznaćemo tokom noći, eventualno u ponedeljak ujutru

Pojašnjenje pred Novakovo suđenje: Verovatno neće svedočiti, ali sud mu ne može dodeliti privremenu vizu
djokovic sud viza1 - Copyright Profimedia/MN Press

Slučaj Novaka Đokovića iz minuta u minut intrigira javnost.

Danijel Estrin, imigracioni pravnik iz Perta, navodi da prvi teniser sveta ima jak slučaj pred federalnim sudom, a suđenje se očekuje u noći nedelja na ponedeljak.

- Ovo je neobičan slučaj gde federalni sud preispituje odluku službenika na granici. Uprkos spekulacijama, važno je da znamo šta sud može, a šta ne može. Sud može da razmotri dokaze i da donese odluku, ali ne odlučuje da li je fer to što je njemu ukinuta viza, to nije stvar za sud. Osnovno je to da li je službenik na granici, koji mu je ukinuo vizu, napravio pravnu grešku“, rekao je Estrin, prenosi BBC i dodao:

- Verovatno neće biti Đokovića u ulozi svedoka. Ono što je važno to je da sud ne može da dodeli njemu privremenu vizu kako bi on nastupao na Australijan openu. Možda će morati da čeka. Podnesak Đokovićevih advokata ima potporu i imaju dobre izglede na sudu, tj. da će sud pronaći ‘grešku u nadležnostima’ – to znači da je napravljena pravna greška, da je ništavna odluka o poništavanju vize, te da bi Đoković dobio nazad prvobitnu vizu.

Ipak, tu ne bi bio kraj, kao što su i vlasti u Australiji najavile.

- Ukoliko se to desi, Vlada Australije bi mogla opet da traži da mu se ukine viza, na osnovu novih informacija, npr. da je Novak posle pozitivnog testa bio u javnosti. Onda bi Đoković po zakonu imao pet radnih dana da odgovori.

A kada će se znati konačna presuda?

- Mogli bismo odluku da dobijemo već sutra (ponedeljak, na dan suđenja), sudija Keli je već ranije donosio momentalne, usmene presude - zaključuje Estrin.

Prema planu, saslušanje će početi u ponoć. Prvi će svoje argumente izložiti advokati Novaka Đokovića, koji za to imaju na raspolaganju dva sata.

Zatim će uslediti tročasovna pauza, a to znači da izlaganje zastupnika države počinje u 5 časova ujutru po našem vremenu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike