Šta ostaje posle svega? Ovako je govorio Duda o trenucima radosti u jednoj od svojih poslednjih izjava

16.09.2021

15:14 >> 15:17

0

Legendarni trener je bio u srodstvu sa Teslom, koji je takođe voleo golubove

Šta ostaje posle svega? Ovako je govorio Duda o trenucima radosti u jednoj od svojih poslednjih izjava
Copyright Printscreen/RTS

Suočava se svet košarke i sporta sa odlaskom velikog Dušana “Dude” Ivkovića, legendarnog trenera i velike ličnosti, koja je uticala na mnoge generacije.

Ivković je bio autoritet i kao trener i kao čovek, a u košarci je osvojio sve. U dokumentarnom filmu “Maestro Ivković” autora Vladimira Pajića “Paje”, legendarni trener je govorio o trenucima osvajanja trofeja.

Njegove reči, njegov ton, beogradski duh jasno su vidljive u filmu emitovanom pre samo tri meseca i sada izazivaju još veću tugu.

Bilo je mnogo tih trofeja. I onda u onom momentu oblačenja majica na kojima piše “šampion”, polivanja šampanjcem ili pušenjem cigara… Ti momenti kod mene su bili, ne mogu da kažem momenti sete, ali su to bili momenti koji su mene nekako emotivno vraćali. Šta nas je sve dovelo do toga da uradimo i da postanemo to. Odnosno, šta je ostajalo od svega toga? A ostajalo je da posle dugog niza godina mi ostajemo veliki prijatelji, nerazdvojni – govorio je Ivković.

On je te reči izgovarao pored svog golubarnika, jer su mu te ptice bile velika, velika strast.

– Odlazeći sa Crvenog krsta nisam mogao da zamislim da budem bez golubova. Već tada sam stavljao u ugovor da moram da obezbedim mesta gde ću moći da čuvam svoje golubove. Kad sam selio golubove u Solun ili u Atinu, verovatno su stariji ljudi gledali i govorili “Vidi ovu dileju”, ali meni to ne smeta – govorio je Ivković.

Legendarni trener je u dvorištu svoje kuće postavio bistu Nikole Tesle sa golubom. Ivković i proslavljeni izumitelj bili su porodično vezani, odnosno njegov pradeda i Teslina majka su bili rođeni brat i sestra.

Printscreen/RTS

Poznato je i da je Tesla imao specijalan odnos prema golubovima.

Ja kažem da mi genetski vučemo taj golubarski gen, ljubav prema golubovima još od Tesle. On bi po nekom rodoslovu bio rod u nekom kolenu, pa sam onda ja to (spomenik) napravio. I pismo koje stoji je pismo moje bake iz 1928. iz Karađorđeve ulice. Pismo koje piše svom bratu u Ameriku. Pitao sam Pavla (sina) pošto je rođen u Atini, da li želi da stavim nekog iz grčke mitologije možda, a on kaže “Ćale, ‘ajde da stavimo Teslu”.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike