Srbijo, imaš prvaka sveta! Bojan Zdelar za 24sedam: Jednom mi je tron izmakao za tri stotinke, konačno je moj

13.09.2021

06:01 >> 07:20

0

Autor: Adam Štulić

Srpski kajakaš pričao je o uspesima, Olimpijskim igrama, koroni ali i planovima i ciljevima koje je zacrtao

Srbijo, imaš prvaka sveta! Bojan Zdelar za 24sedam: Jednom mi je tron izmakao za tri stotinke, konačno je moj
Copyright TANJUG/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Pomalo tiho prošla je vest da Srbija ima prvaka sveta u kajaku. Prošle nedelje Bojan Zdelar se popeo na najviše pobedničko postolje na planetarnom šampionatu za juniore i mlađe seniore u Montemor o Velju (Portugal) , a za portal 24sedam pričao je o uspesima, Olimpijskim igrama, koroni ali i planovima i ciljevima koje je zacrtao.

– Dugo sam čekao na titulu šampiona sveta. Jednom prilikom mi je izmakla za samo tri stotinke, te sam izuzetno srećan što sam je se konačno domagao. Na ovom takmičenju sam prvo nastupao u jednosedu na hiljadu metara, gde sam zbog taktičke greške ostao bez medalje i završio na četvrtom mestu. Nakon toga sam imao još veću želju da pokažem da vredim za više i to sam i uspeo da uradim na stazi od petstotina metara. Sreća je bila ogromna, a intoniranje himne “Bože pravde” mi je bilo posebno zadovoljstvo – rekao je Zedelar.

Nedavno ste imali priliku da ucestvujete na Ol u Tokiju. Kakav je utisak ostavilo na vas to takmičenje i celokupna atmosfera?

– Starije kolege su mi uvek pričale da su Olimpijske igre posebna priča i da su mnogo drugačije u odnosu na ostala prvenstva. U početku sam mislio da će mi osećaj biti kao i na svakom takmicenju, međutim, prevario sam se. Energija koja je bila prisutna u Olimpijskom selu, a pogotovo u srpskom timu je bila prelepa. Svi smo bodrili jedni druge i podsticali se da se borimo najbolje sto možemo za našu zemlju. Bila mi je velika čast da budem deo takvog tima.

Koliko je tesko u doba korone, kada vladaju različiti protokoli i ograničenja, trenirati punom parom i spremati se za velika takmičenja?

– Najteža godina u karijeri mi je upravo bila prethodna, kada se korona tek pojavila i kada su nam u toj sezoni gotovo sva takmičenja prvobitno bila odložena, a kasnije i otkazana. Imao sam problema da pronađem motiv za trening kada sav trud gotovo da nije imao gde da se pokaže. Danas, iako postoje brojna ograničenja, takmicenja se ipak održavaju, te mi je u toliko lakše da poštujem sve propisane mere.

Kajakom se bavite od 2012. godine, šta je ono što biste izdvojili u dosadašnjoj karijeri?

– Osvojio sam mnoštvo medalja na juniorskim i mlađeseniorskim prvenstvima Evrope i sveta. Neki od najdražih uspeha su mi titula prvaka Evrope za mlađe seniore 2019. godine, kao i nedavno osvojena titula prvaka sveta za mlađe seniore. Nešto što se ne sme izostaviti je svakako učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju. Pored toga, 26 puta sam bio prvak Srbije u raznim disciplinama i uzrasnim kategorijama.

Koliko su se vaše detinjstvo i odrastanje razlikovali u odnosu na drugu decu?

– Kada sam počeo da se bavim ovim sportom treninzi su mi oduzimali manje vremena nego danas, tako da sam imao vremena i za druženje sa ostalom decom. Kako je vreme prolazilo, negde početkom srednje škole, vrhunski rezultat je zahtevao sve veću posvećenost i tu sam i počeo da se razdvajam od vršnjaka. Naravno, bilo je onih koji su izabrali put kao i ja tako da nisam bio sam u tome. U svakom slučaju, verujem da sam mnogo više dobio nego što sam izgubio sportskim načinom života.

Kakvi su dalji planovi?

– Trenutno se pripremam za Svetsko prvenstvo za seniore koje će se održati u Kopenhagenu od 16. do 19. septembra, gde ću nastupati u jednosedu u dve discipline, na 1000 i 500 metara. Ovim takmičenjem ću zaokružiti ovu izuzetno dugačku i uspešnu sezonu i posle njega idem na zasluženi odmor. Nedugo zatim počinju i pripreme za novu sezonu u kojoj nas očekuje mnoštvo takmičenja, među kojima je i Evropsko prvenstvo za mlađe seniore u Beogradu na Adi Ciganliji.

Postigli ste zavidan uspeh. Kako uspevate da odrzite motivaciju i da li ste nekad mislili da bi bilo bolje da odustanete?

– Svake godine postavljam sebi nove ciljeve i trudim se da u svakoj sezoni unapredim svoje veslanje. To je ono što me gura da svakodnevno treniram i idem ka boljim rezultatima. Verujem da je svaki sportista u svojoj karijeri imao teških trenutaka, kad je mislio da treba da ostavi sve. Naravno, ti trenuci su prolazni i bliski ljudi iz mog okruženja mi uvek pomognu da se vratim na pravi put.

Da li imate vremena da pratite i druge sportove i da li ima neko ko vam je uzor?

– Najveći užitak mi je da pratim takmičenja u svom sportu, mada pored toga uživam i u drugim individualnim sportovima, a najviše u borilačkim. Moram priznati da mi ekipni sportovi nisu privlačni kao većini drugih ljudi. Konkretnog uzora nemam, ali me brojni uspesi svih srpskih sportista inspirišu i daju dodatnu veru na putu ka mojim ciljevima – rekao je Bojan Zdelar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike