Srbija čeka 20. grend slem, Novak je spreman da ga donese: Nivo samopozdanja mi je veliki, ovo je za mene san

27.06.2021

20:11 >> 08:20

0

Autor: Adam Štulić

Najbolji teniser sveta pred početak Vimbldona

Srbija čeka 20. grend slem, Novak je spreman da ga donese: Nivo samopozdanja mi je veliki, ovo je za mene san
Copyright Profimedia

Najbolji teniser sveta Novak Đoković vrši poslednje pripreme za pohod na toliko željenu 20. grend slem titulu u karijeri, kojom bi se izjednačio sa najvećim rivalima Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom.

Iako motiva ima napretek, srpski as trudi da sačuva fokus kako ga ništa sa strane ne bi omelo da na Vimbldonu napravi treći korak ka zlatnom slemu, kojem je veoma blizu posle osvajanja Australijan opena i Rolan Garosa.

– Najveći izazov i najteži zadatak pred ove rekorde je kako da ostanem fokusiran, u ovom trenutku. Mnogo je mogućnosti, hipotetičke opcije koje su napolju, van terena. Uvek je nešto oko mene, Rafe i Rodžera poslednjih godina, jer smo vrlo uspešni. Razumem ljude da vole da debatuju ko je bolji, uvek se nešto dešava van terena, ali kad sam na terenu uvek pokušavam da se zaključam. Da isključim sve ono što bi moglo da me omete. Tokom godina sam naučio da razvijem mehanizam koji mi to omogućava. Svi imaju svoj fokus i način kako ga postižu. Energija je usmerena najviše na trenutku, imam tehnike, radim na tome i nastaviću u tom smeru. Ovde je posbeno. Idem dan za dan, i videćemo kako će na kraju biti – rekao je Nole uoči starta Otvorenog prvenstva Engleske.

Nole je pripremu za londonski grend slem napravio na Majorki, a kao glavni razlog za takvu odluku naveo je mogućnost da se u Španiji pripremi za boravak u „balonu“, koji mu od početka pandemije najteže pada.

– Tu sam sa mojim timom, troje ljudi, toliko nam je rečeno da može. Dakle igrač i troje u ekipi. Kao i svi ostali učesnici, smešteni smo u jedinom zvaničnom hotelu, očito situacija nije idealna, nije prijatno biti u “bablu”, i nadamo se samo da je ovo poslednji u koji ulazimo. Barem je lepo vreme koliko smo ovde, možemo da šetamo, jer i nema mnogo ljudi. Ali kada krenu mečevi svega  toga neće biti. Nije idealno, ali tako je kako je, za sve je isto. Što se mene tiče, odlično se osećam, udaram lopticu dobro, fokusiran sam na turnir i na to da uzmem najviše od njega.

Ponovio je Nole da su mu u ovom periodu karijere grend slemovi najvažniji i da je na njima najveći fokus.

– Nadam se da će doći i 20. trofej, ali sačekajmo, videćemo. Grend slem turniri su najveća motivacija u ovoj fazi moje karijere, i želim najviše od njih, da dođem do vrha svakog. Tokom karijere imao sam sreće da igram najbolji tenis kad je bilo najvažnije. Sada moram da prilagodim raspored zbog porodice i vremena sa njima, što mi veoma znači, tako da već izvesno vreme redukujem broj turnira da bih mogao da budem na top nivou na Slemovima. Tako moja karijera izgleda u poslednjih godinu i po, i tako će verovatno izgledati do kraja.

Sezona na šljaci nije počela sjajno za srpskog asa, koji je na Rolan Garosu podigao „Kup musketara“ i tako „napumpao“ samopouzdanje do maksimuma pred Vimbldon.

– Nivo samopozdanja mi je veliki. Dva Grend slema sam ove godine uzeo, igrao sam veoma dobro na Garosu, tu sam se mnogo iscrpeo, ali sam i prikupio ogromnu enrgiju i samopouzdanju koja mi omogućavaju da guram dalje i to me nosi ka novim izazovima. Četiri dana kasnije bio sam na treningu na travi, nisam se mnogo osvrtao šta se desilo u Parizu, ali to je tenis, to je sezona. Okrenuo sam se novim izazovima, i nadam se da ću to moći da uradim i na Vimbldonu. Ovde mi je lepo, osećam se uvek sjajno, ovo je san za mene, znate i sami kada sam bio mali sanjao sam da osvojim Vimbldon. Uvek sam uzbuđen kad sam ovde i uvek dajem najviše.

Prvi rival je debitant na Vimbldonu – Džek Drejper.

– Ne znam mnogo o njemu, video sam ga malo u Kvinsu, znam da je levak, moram da uradim domaći, da pogledam njegove skorašnje mečeve u Kvinsu. On je domaći igrač, biće podrške za njega sa tribina, prvi mu je meč na glavnom terenu, ja sam branilac pehara i to je uvek poseban osećaj, ali i može da bude vrlo opasno protiv domaćina, protiv igrača koji nema mnogo šta da izgubi, koji je pobedio neke solidne igrače nedavno u Kvinsu. Uzimam ga za ozbiljno i nadam se da ću se najbolje moguće spremiti za taj meč.

Da li je uvek specijalan osećaj izaći na travu prvi dan, glasilo je poslednje pitanje novinara.

– Mnogo je specijalnih momanta i osećaja na Vimbldonu, tradicija da branilac izlazi na netaknutu travu je samo jedan od njih. Znate da kad osvojite Vimbldon, naredne godine krećete prvi u 13 sati. Zaista je drugačiji osećaj sve ovde od ostalih Grend slemova: nema reklama, banera, svega toga, sve je o tenisu. Sav fokus je na teniserima, terenu, to mi je fascinantno, uzimajući u obzir da živimo u komercijalnom i materijalističkom svetu. Vimbldon je uspeo da sačuva svoju tradiciju i to je fenomenalno.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike