Savov Partizan kreativniji, Stanojevićev mehanizam melje kao mlin! Šta za mladog Jovića znači dolazak Meniga

17.09.2021

09:50 >> 09:55

0

Crno-beli preskočili uspešno još jednu evropsku prepreku

Savov Partizan kreativniji, Stanojevićev mehanizam melje kao mlin! Šta za mladog Jovića znači dolazak Meniga
Copyright Aleksandar Stanojević, Savo Milošević/FK Partizan

Savov Partizan je, možda, igrao lepši fudbal nego ovaj današnji Partizan. Moguće je da je takav utisak pojačan jer je u svojim temeljima imao onog leta ugrađen osećaj navijačke beznadežnosti da sa “otpacima” Rome (Sadik), Arsenala (Asano), “igrački usahlim” Bambijem, Nathom i Sumom ne treba očekivati sreću, ali onda je nekoliko evropskih pobeda plus trijumf u derbiju, učinilo da i danas sa simpatijama svaki partizanovac priča o Miloševićevim danima u Humskoj.

Kvinsi Menig/Partizan.rs/Miroslav Todorović

Ako je njegov Partizan za popriličan broj pristalica kluba bio lepši i kreativniji, onda je Stanojevićev za dve klase iznad u takmičarskom odnosu prema poslu. Da se razumemo, nema ničeg ružnog ni u fudbalu koji crno -beli forsiraju sa aktuelnim strategom. Igra se jednostavno, napadački, traži se višak na krilu da bi se centriralo u kazneni ili da bi se odatle ugrozio protivnik direktnim udarcem.

Koristi se snaga i hitrina Rikarda, pri tome je mnogima neverovatna brzina prihvatanja Stanojevićevih automatizama od strane novajlija. Zbog toga ovaj Partizan igra čvrsto, sigurno, na rezultat, nema straha da će od 2:0 rival doći do 2:2 (mada se i to jednom može desiti), već se melje protivnik i ne popušta koncentracija nijednog trenutka.

Lazar Marković/Partizan.rs/Miroslav Todorović

Takav Partizanov mlin predstavio se i Kipranima u četvrtak uveče protiv Anortozisa u Nikoziji. Videla se ista odlučnost kod igrača da reše ovaj meč što pre kao da igraju protiv tima sa sredine tabele Superlige. Čak je i Kvinsi Menig stalnim pritiskom na štopere, vrebajući im najmanju grešku iza leđa, pokazao da karakterom odgovara ovoj ekipi i Stanojevićevom taktičkom shvatanju igre, a ostali su igrali baš onako kako se od njih moglo očekivati.

Nemanja Jović/FK Partizan

Zdjelar je odavno konstanta, bilo da mu je partner Šćekić ili Jojić, Natho je mogao da isprati blagi ritam Kiprana, dok je Miljković zatvarao svoju stranu, stizao još da krene napred i da promašuje i centaršuteve i šanse za gol. Pa, i to je od desnog beka matematički opisano, jedna “nepromenjiva”.

Na drugoj strani Obradović je tek u nastavku meča dobio pravi izazov ulaskom Deletića u igru i tada je dozvolio da ga u jednoj od dve prilike na celom meču lagano otrese i dobije čist pogled prema golu, ali je srećom golman Popović i sinoć ponovo odlično radio svoj posao.

Kvinsi Menig/FK Partizan

Baš kao i dvojica štopera! Bili su po prvi put na jednom međunarodnom meču sinhronizovani u preciznosti, bez greški u dodavanjima, ispadanja iz igre, odlični u prekidima… Partizan je delovao kao savršen mehanizam, uigran, u svim linijama zategnut, sa jasno podeljenim zadacima, mada treba biti realan i celo njihovo uspešno izvođenje pripisati i kvalitetu kiparskog tima.

Nikola Terzić/FK Partizan

Šta je značajna mana Stanojevićevog Partizana? Ovaj tim nema svog Strahinju Pavlovića i neće ga ni dobiti, kako stvari stoje. Mladi su u drugom planu, delom jer se ne nameću dovoljno i dobrim delom zbog opredeljenja kluba da se juri rezultat i Crvena zvezda, koja je odavno odustala od nekog stvaralačkog rada.

Na Marakani nikad nisu bili iskreni u podršci svojim “bonusima” zato što su za većinu znali da će projektovanu vrednost od pet miliona evra dostići samo na Transfermarktu, a liči da su i crno-beli došli do iste spoznaje ili su samo jednostavno rekli  svojoj deci “nemamo vremena da vas čekamo”.

Kvinsi Menig/FK Partizan

Zato Jović polako pada, gubi korak, dugo ga nema u značajnijom ulozi tokom mečeva. Dolazak Meniga samo će ga još jače zakucati za klupu u evropskim izazovima. Ko se još seća Lazara Pavlovića i Nikole Štulića? Baždar i Milovanović su još zeleni, ni blizu kvaliteta Rikarda, a nisu dobili ni toliko prostora da bi osetili seniorski fudbal van treninga na Teleoptiku. Od svih dečaka samo Terzić pokazuje energičnost i glad, ostali izgledaju kao da su se pomirili sa onim što im je dodeljeno od struke.

Nemanja Jović/FK Partizan

Loše! Partizan je od svoje dece živeo. Ko zna kakav bi minus bio u kasi da od transfera Pavlovića i Stevanovića nije leglo blizu 17.000.000 evra, a čak i sa tim novcem izmeren je dug od 30.000.000 evra na kraju prošle godine.

Pitanje “čime će se premostiti nedostatak jakih transfera” nastaviće da leluja Humskom kao zla kob!

Što se tiče budućnosti te Partizanove dece, danas im je poslednji dan prelaznog roka. Mnogima bi bilo pametnije da krenu put pozajmica da spasavaju svoje karijere!

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike