Sad može i remi: Bratislav Živković se za 24sedam priseća Ekerena i priča o Gentu

25.11.2020

06:07 >> 05:20

0

Autor: Jovan Terzić

Bivši fudbaler Crvene zvezde za naš portal o utakmicama sa Belgijancima

Sad može i remi: Bratislav Živković se za 24sedam priseća Ekerena i priča o Gentu
Copyright MN Press

Pamti se na stadionu “Rajko Mitić” 2. oktobar 1997. i duel sa tadašnjim Žerminal Ekerenom (sada Žerminal Beršot) u prvom kolu Kupa pobednika kupova. Bio je to jedan od najbolnijih remija u istoriji Crvene zvezde.

Utakmica koja je ostala upamćena i po armagedonskom pljusku završena je 1:1, što je zbog belgijskih 3:2 za domaćina značilo eliminaciju iz Evrope za jednu sjajnu generaciju igrača u crveno-belim dresovima. Bila je to so na ranu posle godinu dana ranijeg ispadanja od Barselone…

Bio je to poslednji Zvezdin duel sa rivalom iz Belgije do ove godine, kada je žreb za Ligu Evrope spojio crveno-bele i Gent. A, situacija je sada drugačija.

Izabranicima Dejana Stankovića, koji je bio i akter pomenutih mečeva sa Ekerenom, nerešen rezultat sasvim odgovara. Pre 20 dana u Beogradu pobedili su 2:1 i nalaze se na odličnom putu da zauzmu jedno od prva dva mesta u grupi i izbore šesanestinu finala.

U razgovoru za 24sedam, bivši fudbaler Crvene zvezde, Bratislav Živković prisetio se kako je bilo te kišne večeri u Beogradu i izneo očekivanja od predstojećeg duela u Gentu.

-Ta utakmica sa Ekerenom karakteristična je zbog vremenskih uslova. Kako smo izašli na teren počela je provala oblaka – što nije bio dobar znak – a, kako se utakmica završila kiša je prestala da pada. Vodili smo 1:0, stvarali šanse, nije nam dosuđen penal na 1:1, Mićić je pogodio stativu, Stanković prečku… Jednostavno, nije nam bilo suđeno da pobedimo to veče. Šteta zbog toga, jer je ta genereacija bila jako talentovana, što potvrđuju klubovi u kojima smo kasnije igrali. Deki i Perica (Ognjenović) su bili najmlađi, a bili su lideri ekipe. Dominirali su u te dve utakmice… Ali to je fudbal, nekada nije pravedan. Nismo imali sreće – setno konstatuje Živković.

Njega je put mnogo godina kasnije ponovo doveo u Belgiju, gde je u sezoni 2014/15. bio asistent Slaviši Stojanoviću u Lirsu, što znači da je “iz prve ruke” imao priliku da se upozna sa Zvezdinim sadašnjim rivalom.

-Gledao sam Gent uživo nekoliko puta. To je među najbolje organizovanim klubovima u Belgiji. Dosta para su uložili u nov stadion i infrastrukturu, imaju dobru ekipu, što su i pokazali u Beogradu. Očekivali smo lakšu utakmicu i sigurnu pobedu Zvezde, ali ispostavilo se da su oni i pored nedostatka velikog broja igrača bili vrlo dobri – naglašava Živković i upozorava crveno-bele:

-Naravno da neće biti lako. Treba biti oprezan, ali u ovoj utakmici najbitniji je rezultat, a verujem da Deki, njegov stručni štab i igrači znaju kako do njega da dođu.

Ne brine nekadašnje krilo crveno-belih i Sampdorije zbog velikog broja igrača na koje Stanković ne može da računa za ovu utakmicu.

-Treba odigrati na rezultat, jer odgovara i remi. Mislim da Zvezda ima kvalitet bez obzira na izostanke. Deki i njegov stručni štab su sigurno dobro analizarilai rivala i verujem da znaju kako to da prenesu na igrače. Bitno je ući hrabro, neke utakmice su bitnije rezultatski nego da bude lepa igra. Videli smo to i protiv Vojvodine. Ova utakmica je isto jako bitna. Svi – tu mislim i nas navijače Zvezde, želimo da klub prezimi u Evropi – istakao je Živković za kraj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike