Poslednji "Blaterov" Mundijal - Katar 2022: Mito, korupcija, hapšenja u FIFA, pogibije radnika na gradilištima

07.12.2020

20:13 >> 21:18

0

Bivši čelnik FIFA 2010. godina sa svojim Izvršnim komitetom izabrao domaćina SP i 2015. godine podneo ostavku

Poslednji "Blaterov" Mundijal - Katar 2022: Mito, korupcija, hapšenja u FIFA, pogibije radnika na gradilištima
Copyright MN Press

Kada je na sastanku Izvršnog komiteta FIFA 2. decembra 2010. godine u Cirihu, tadašnji predsednik svetske kuće fudbala Sep Blater saopštio planeti da će 2018. godine Rusija biti domaćin Svetskog prvenstva, a da će se četiri godine kasnije održati u Kataru, po prvi put u arapskoj zemlji na Bliskom istoku, nije ni slutio da će to izazvati pravi fudbalski zemljotres od koga i dalje podrhtava tlo.

Pročitajte još: Haos u srpskom fudbalu: Milovanović zvao Bataka na tuču, fizički sukob trenera jedva sprečen (Video)

 – U fudbalu, ipak, mora da se gubi, ali i nije sve u pobedi. Fudbal je i škola fudbala u kojoj se uči porazporučio je posle glasanja Sep Blater, ne znajući da će pre završene druge rečenice tužilaštva širom planete Zemlje krenuti da “češljaju” dosijee mnogih njegovih saradnika, pa i njegov.

Posebno su bila aktivna pravosuđa u SAD i Švajcarske u dokazivanju korupcije u FIFA, jer se i danas smatra da Rusija i Katar nikada ne bi zavredila većinsku podršku u Izvršnom komitetu da nije bilo podmićivanja članova ovog tela. Nikada, međutim, nijedno tužilaštvo nije procesuiralo građanina Rusije ili Katara za davanje mita, ali je zato samo u jednoj policijskoj akciji 2015. godine uhapšeno 11 osoba širom sveta: Džefri Veb sa Kajmanskih ostrva, koji je bio predsednik CONCACAF, njegov prethodnih Džek Vorner, pa Eugenio Figeredo, potpredsednik FIFA i predsednik Fudbalskog saveza Urugvaja, Eduardo Li član Izvršnog komiteta FIFA. Svi oni završili su iza rešetaka 27. maja, a “večiti” Sep Blater nekoliko dana nakon dobijenog petog mandata da vodi FIFA i 17 godina na tom mestu, podneo je ostavku 2. juna 2015. godine.

Profimedia

Ako se zanemare detalji za planetarnu crnu hroniku, treba istaći da je Katar u četiri kruga glasanja na IK FIFA bio bolji od Južne Koreje, Japana, Australije i SAD. U četvrtom, finalnom krugu, kada su ostali samo moćnici Ameri i naftaši sa Bliskog istoka “jedan na jedan” rezultat u glasovima bio je 14:8 u korist Azijata, tako da je ova mala 14-člana grupa “revolucionara” odlučila da menja fudbal i da čovečanstvo po prvi put u istoriji gleda fudbal najboljih svetskih selekcija u novembru i decembru.

Drugačije, jednostavno, nije moglo. Klimatski uslovi nedozvaljavaju igranje fudbala u letnjim mesecima, a zna se da će i svi stadioni imati velike rashladne sisteme kako bi se tokom Mundijala na utakmicama postigla temperatura od 20 C stepeni. Izgrađeno je sedam novih stadiona, dok je osmi “Kalifa” iz 1976. godine potpuno renoviran. Novoizgrađeni objekti koji pripadaju kategoriji “građevinskih i tehnoloških čuda”, jer će neki biti rasklopljeni i delovi donirani nerazvijenim fudbalskim zemljama, raspoređeni su na maloj teritoriji Katara, koji je otprilike veličine Kosova i Metohije. Najveća udaljenost koju treba preći od jednog do drugog stadiona iznosi 60 km, tako da će se vrlo malo gubiti vremena u putovanjima, što će najviše značiti samim igračima i ostalim članovima reprezentacija.

Profimedia

Niko još nema odgovor na šta će ličiti Mundijal van zidina velelepnih stadiona, kako će na tako malom prostoru izgledati susreti huligana iz Engleske, Italije, Poljske ili Rusije ako se kvalifikuju, kako će u jednoj islamskoj zemlji biti tolerisana upotreba alkohola i na šta će ličiti brodovi koji će biti korišćeni kao hoteli za smeštaj stranih navijača. Sve su to pitanja koja SP u Kataru čine posebnim, znatno drugačijim od svih ranije organizovanih. Ipak u FIFA su uvereni da greškama nema mesta:

Svetsko prvenstvo u Rusiji bilo je najbolje ikada, ali Mundijal 2022. biće još bolji. Mislim da je ovaj Mundijal izuzetno značajan, ne samo za Katar, već i za celu regiju, koja gaji veliku strast prema fudbalu i koja mnogo investira u njega – rekao je predsednik FIFA Đani Infantino prilikom jedne od poseta katarskim gradilištima na kojima je živote izgubilo preko 1.000 radnika, uglavnom iz Indije i Nepala.

Profimedia

Pročitajte još: Selektor Portugalaca nas ceni, ali i poručuje: Srbi, imate jednu veliku manu

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike