Piksi želi Lijanka ponovo među "orlovima": Otac Marselo Vojnović za 24sedam - "Još nije gotovo"

12.05.2021

07:34 >> 12:22

0

Selektor reprezentacije u Veroni obavio razgovore sa kandidatima za dres reprezentacije

Piksi želi Lijanka ponovo među "orlovima": Otac Marselo Vojnović za 24sedam - "Još nije gotovo"
Copyright FSS

Selektor Dragan Stojković Piksi tokom boravka u Veroni obavio je razgovor i sa Lijankom Vojnovićem iz Torina, kapitenom olimpijske reprezentacije Brazila srpskog porekla, koji je već nastupao za selekciju U19 Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine. Njegov otac Marselo za 24sedam potvrđuje da su se razgovori vodili:

– Ništa još nije definisano! Ako se nešto dogodi uskoro javnost će biti obaveštena – rekao nam je kratko Marselo Vojnović.

Piksi je u izjavi Kuriru rekao da je u Veroni pričao sa Ivanom Ilićem, Darkom Lazovićem i Sašom Lukićem, a da je bilo i razmene mišljenja sa Lijankom.

– Deluje obećavajuće. Radimo na tome – rekao je Piksi.

Lijanko Vojinović je rođen 1997. godine u Vitoriji u Brazilu. Njegov deda Jovan došao je iz Srbije u Brazil zajedno sa svojom majkom bežeći od ratnih strahota u 40-tih godina prošlog veka. U Brazilu je prvom braku dobio dva sina i ćerku, a kasnije je u drugom braku dobio još jednog muškog potomka.

Lijanko se kao talentovani fudbaler prvo nametnuo u omladinskoj školi Botafoga, da bi kasnije prešao u Sao Paulo. Na “Murumbiju” je sa 18 godina, u avgustu 2015. godine dobio priliku da debituje, pa je posle jednog teksta o njemu u srpskoj štampi tadašnji selektor U19 Branislav Nikolić odlučio da se o njemu raspita kod Dejana Ramba Petkovića. Posle pozitivnog komentara najpoznatijeg Srbina u zemlji kafe i fudbala i zelenog svetla porodice Vojnović da Lijanko zaigra za Srbiju, Nikolić je stupio u akciju zajedno sa službenicima Ministarstva spoljnih poslova Srbije i ambasadom naše zemlje u Brazilu.  U roku od dva meseca pojačanje omladinskog tima iz Sao Paula dobilo je sve potrebne papire da nastupi za “orliće” i debi se dogodio u 2. marta 2016. godine u prijateljskom meču sa Španijom u Staroj Pazovi.

U kvalifikacijama nismo baš slavno prošli. “Orlići” su poraženi od Francuske u Kragujevcu, jer igrači selektora Nikolića nisu mogli da pronađu rešenje za Kilijana Mbapea. Za Srbiju su tada igrali Vanja Milinković-Savić, Luka Jović, Ivan Šaponjić, Aleksandar Lutovac, već pomalo zaboravljeni Matija Špoljarić, Milan Senić... Interesantno je da se Vojnović našao na mestu desnog štopera, pre tadašnjeg omladinca Partizana Nikole Milenkovića, koji se našao na klupi za rezerve.

Fudbalska sudbina će ovu dvojicu ponovo da spoji u Italiji zahvaljujući pre svega Siniši Mihajlovića. Tadašnji trener Torina zatražio je od uprave da dovedu mladog srpskog Brazilca iz Sao Paula što su oni i poslušali izdvojivši za taj transfer oko 6.000.000 evra. Mihajlović je prvi ukazao šansu Vojnoviću, a koliko je poverenje stekao u njega pokazao je i time što ga je kasnije doveo na pozajmicu u Bolonju, kada se ova ekipa u proleće 2019. godine grčevito borila za opstanak.

Za sve to vreme Vojnović je igrao u selekciji U23 Brazila, koja se spremala za OI u Tokiju. Kako se to desilo? Odmah posle odigranih mečeva za U19 Srbiju srpski “stručnjaci” su počeli da komentarišu tinejdžera na njima dobro znan način. Nije bilo razumevanja za dečka koji se prvi put otisnuo van države u kojoj je rođen da bi na drugom kontinentu zaigrao za selekciju zemlje iz koje su njegovi preci.

Nije poznavao saigrače, njihov jezik, kulturu, stil igre… Otuda su na turniru u Kragujevcu došle njegove prosečne partije, a sa njima i priče o lažnom Brazilcu, uz obavezan podsmeh prema selektoru Nikoliću, kome je satisfakcija za dovođenja Lijanka u Srbiju došla nekoliko godina kasnije. Tada je već Lijanko prihvatio poziv Brazila, a sada ima kapitensku traku i 15 utakmica za selekciju U23.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike