Piksi za 24sedam o SMS majstorstvu iz Osla: Dok je lopta išla ka Sergeju, pomislio sam "gle, kad je zategne u prečku"

11.10.2020

09:05 >> 09:06

0

Potez mladog orla pokazuje razliku između igrača i vrhunskog igrača, kaže legendarni srpski fudbaler

Piksi za 24sedam o SMS majstorstvu iz Osla: Dok je lopta išla ka Sergeju, pomislio sam "gle, kad je zategne u prečku"
Copyright MN Press

“Kad nisam angažovan, a nemam ništa lepo da kažem, onda neću ni da se oglašavam kad nešto ne valja. Nisam čovek iz te priče”, kreće razgovor legendarnog Dragana Stojkovića Piksija za portal 24sedam i daje objašnjenje zašto ga dugo nije bilo u srpskim medijima. Piksi odmah prelazi na stvar kratkom analizom utakmice u Oslu, gde su njegovi naslednici u dresu reprezentacije zablistali posle dugog, dugog čekanja nacije na jedno takvo njihovo izdanje:

-Bio sam 20 dana u Beogradu, šetao se svaki dan Knez Mihajlovom i ljudi me zaustavljali, pa se to brzo pročulo. Onda svi mediji počeli da zovu, a ja, em nisam imao vremena od svojih obaveza, em nisam imao šta da kažem kad ne radim. Da pričam o reprezentaciji? Da se ne lažemo, nije ono valjalo. Ono od pre neko veče u Oslu, to je reprezentacija koju želimo da gledamo! Svaka čast momcima i selektoru! Odigrali su sjajan meč, zaslužili su čestitke, ali da se ne opuštaju. Neka tako odigraju i protiv Škotske, jer vreme je da izađemo već jednom na to evropsko prvenstvo – kaže Stojković.

Dragoslav Stepanović poredi gol Sergeja Milinković-Savića sa vašim golom protiv Španije na Mundijalu u Italiji 1990. godine. Šta vi mislite o tome?

Dragoslav Stepanović za 24sedam: Tumbo, svaka čast! Sve si pogodio u Oslu!

-Mislim da je to jedno istinsko majstorstvo Sergeja. To je šut iz fudbalske stratosfere. Stvarno! Koliko smo šansi ispromašivali, dok je ona lopta dolazila do Sergeja pomislio sam u sebi “gle, sad kad je ovaj zategne negde u prečku”, jer Lazović je pogodio stativu, Đuričiću golman skinuo udarac sa dva metra, Mitrović prebacio gol sa peterca, samo nam ta prečka falila. I onda usledi onakav šut! Oduševio me je rešenjem, jer takvi potezi odvajaju vrhunskog igrača od igrača!

Kako ste videli igre Crvene zvezde i Partizana, šta mislite o trenerskom radu Dejana Stankovića?

-Mi smo kolege i ne bi imalo smisla da ja komentarišem njegov rad. Uglavnom, moj bivši klub je ispunio cilj izlaskom u Evropu očekivanim pobedama protiv timova od kojih su definitivno kvalitetniji, a Partizan i Vojvodina nisu prošli u Belgiji i to je velika šteta za srpski fudbal i za te klubove.

Tanjug/Fredrik Varfjell/NTB scanpix via AP

Kako se odnosite prema željama velike grupe navijača u zemlji, koja čekaju dan kada ćete zauzeti mesto selektora reprezentacije ili trenera Crvene zvezde?

-Poštujem njihovo mišljenje i želje, zato što to dolazi iz poštovanja prema onome što sam ja ostavio srpskom fudbalu. Ipak, treba biti realan. Nikad ne reci nikad, u fudbalu se stvari brzo menjaju, posebno treneri, ali u bližoj budućnosti to će se teško ostvariti.

Ponovo u Kinu ili u Japan?

-Što da ne, samo bih i u tom slučaju pažljivo birao. Za Kinu sam zainteresovan jedino ako bih dobio klub sa kojim bih se borio za titulu i Ligu šampiona u Aziji.

Vaš bivši klub Gvangdžou R&F nije baš profitirao dovođenjem Đovanija van Bronkhorsta umesto vas. I dalje odbrana prima previše golova, samo što sad napad nije tako efikasan kao u vašoj eri?

-Niko nije poznavao taj tim bolje od mene. U velikom broju razgovora sa upravom tačno sam im skenirao sve naše probleme, ali oni su mislili da ćemo dovođenjem Duška Tošića završiti ceo posao. Nažalost, ne može tako. Ostali klubovi, takođe, mnogo ulažu, osim stranaca traže se najbolji kineski fudbaleri, jer postoji ograničenje na tri stranca na terenu, a moji najbolji KInezi su odlazili i pojačavali konkurente. Ipak, meni za utehu je to što smo igrali najlepši i najuzbudljiviji fudbal. Znam, primićemo dva-tri komada, ali smo i mi mogli da damo gol više od protivnika i uprkos svemu tome, na pet-šest kola pre kraja prvenstva imali smo sačuvan status u ligi.

Kako vam prolaze dani u Parizu, osim što imate vremena da se posvetite porodici i unukama?

Dragan Stojković Piksi za 24sedam iz Pariza: Uživam u ulozi dede, unuke i ja sutra najveći Noletovi navijači

-Gledam fudbal, u stalnom sam kontaktu sa svim mojim prijateljima, kolegama… Pričam, recimo, sa Jokanom o taktici, čujem se sa Dikom, Dejom…

A kontakt sa francuskim saigračima?

-Od onih koji bi vama bili zanimljivi čujem se sa Žan-Pjerom Papenom. On živi u mestu pored Bordoa, pa kad dolazi u Pariz, onda se vidimo.

Papen ne propušta priliku da vas istakne kao najboljeg saigrača kojeg je imao. Znate za to?

-Pa, šta da vam kažem. Mora da sam nečim zaslužio mišljenje takvog fudbalskog asa!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike