Piksi obećao u Kobeu: Jednog dana možda dođem u Japan da uradimo nešto veliko

10.06.2021

14:43

0

Japanski novinari pitali selektora Srbije kakve su šanse da ostane u njihovoj zemlji posle Kirin kupa

Piksi obećao u Kobeu: Jednog dana možda dođem u Japan da uradimo nešto veliko
Copyright Dragan Stojković Piksi, Katsuhito Kinoši/FSS

Podmlađena reprezentacije Srbije u subotu (12.25) igra prijateljsku utakmicu sa selekcijom Japana u Kobeu za trofej tradicionalnog Kirin kupa.

Selektor Srbije i kapiten tima Stefan Mitrović odgovarali su na pitanja domaćih novinara, koje je najviše zanimalo sa kakvim su predznanjem o japanskom fudbalu i igračima došli u “zemlju izlazećeg sunca”.

Konkretno u slučaju kapitena “orlova” i Strazbura, jedan Japanac nije nikakva tajna, budući da su se borili u dresu istog kluba u francuskom šampionatu:

– Da, baš mi je drago da ću videti Eji Kavašimu, on je jedan od meni najomiljenijih saigrača. Radi se o velikom profesionalcu i veliko mi je zadovoljstvo da imam priliku da igram u njegovoj zemlji – izjavio je Mitrović i dodao:

– Poznajemo dosta igrača iz Japana, jer mnogo njih nastupa u evropskim klubovima, gledamo ih redovno svakog vikenda na terenima u Evropi. Što se tiče taktike i njihovog načina igre, to je stvar našeg stručnog štaba. Dobićemo sve neophodne informacije, a pripremamo se dobro kako bi sutra mogli da odigramo pravu utakmicu.

Baš kao i kod Mitrovića, za drugu stranu, takođe, nema tajni kada su “orlovi” u pitanju, pa su stoga novinari pitali kapitena o tome šta podmlađenom timu može da znači duel sa Japanom:

Marko Grujić, Marko Petković, Stefan Mitrović, Uroš Spajić, Katsuhito Kinoši/FSS

-Znači nam dosta. Na ovim utakmicama želimo da stvaramo taj pobednički mentalitet koji smo počeli u prethodnom ciklusu. Dosta  igrača nije tu, mnogo je novih momaka sa nama koji imamo neki staž u reprezentaciji.Svi oni žele da se dokažu i realno su motivisani da daju sve od sebe. Uglavnom, momci koji su ovde, zaslužili su to svojim igrama. Želim da istaknem da je svaka utakmica u dresu reprezentacija bitna. Kad igramo za našu zemlju moramo  uvek da damo sto posto svojih mogućnosti, tako da je svaka utakmica važna – ne ostavlja dilemu Stefan Mitrović.

Jedan od retkih državljana Srbije koji se u Japanu uvek osećaju kao da su na domaćem terenu, selektor Stojković izjavio je da se ništa nije promenilo u njegovom doživljaju zemlje gde je bio igrač i započeo trenersku karijeru:

– Osećam se odlično kao i uvek kada dođem u Japan, to je zemlja koja me voli, kao i ja nju. Jedini problem je taj što zbog korone ne možemo da izlazimo  i zbog toga sam tužan, ali drugi put nadam se biće bolje, srećnije okolnosti za sve.

Piksijev rad sa “orlovima” prati se i u Japanu:

-Tačno je da smo u kvalifikacijama igrali sa tri igrača u zadnjoj liniji, ali pokušavamo i sa četiri pozadi, jer želim da vidim i jedan i drugi sistem. Poznajem, dakle, dobro i jedan i drugi sistem, a na kraju ću odlučiti u kojem ćemo igrati. Meni je važno da moji igrači razumeju principe sistema i da u svakom sistemu pokušaju da odigraju najbolje što mogu – rekao je Stojković, da bi o rivalu priznao da ga poznaje više kroz rezultate:

-Iskreno nisam dugo pratio, osim tabele i rezultata. Verujem da je napravljen progres s obzirom da znam japanski mentalitet koji stalno traži da se napreduje. Smatram da je japanski fudbal generalno iz godine u godinu sve bolji.

Japanci bi voleli da Piksi ostane u Japanu, ali to sada nije moguće:

-Trenutno ne mogu da „ostanem“ zato što imam ugovor sa Fudbalskim savezom Srbije i prioritet je da pokušam da nacionalni tim Srbije odvedem na Prvenstvo sveta u Kataru, zatim da se posle toga kvalifikujemo i na Prvenstvo Evrope. Ali, naravno, voleo bih da se jednog dana vratim u Japan i da probamo nešto lepo da ostvarimo.

Bratislav Živković, Saša Ilić, Dragan Stojković Piksi/FSS

Izmenjeni sastav Srbije, bez Mitrovića, Tadića i ostalih standardnih igrača bila je važna tema za japanske novinare:

– Činjenica je da nismo došli u najboljem sastavu i ovo nije najbolji tim Srbije, ali dosta igrača, uključujući Mitrovića, Tadića, Milenkovića i ostai koji su standardni, nisu ovde iz objektivnih razloga. Neki su povređeni, nekima treba odmor…Ove utakmice u Japanu služe mladim igračima da se pokažu i dokažu. Da vidimo kakav potencijal imamo.

Piksi nije imao problem da izdiktira sastav za koji veruje da će njegov kolega Hadžime Morijasu:

-Pa (smeh) ja mogu da vam kažem i tim Japana ako hoćete. Ovaj tim Japana je odličan, izuzetno su brzi, imaju odličnu tehniku, na bokovima imaju dobre driblere. Moraćemo dobro da obratimo pažnju i da se pazimo tih igrača koji igraju u napadu, a  koji mogu svojom brzinom i brzim pasovima da nam naprave problem.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike