Peđa Mijatović ekskluzivno za 24sedam: Ko hoće da ruši Ligu šampiona, nema moj glas!

24.10.2020

05:43 >> 12:16

0

Bivši as Partizana i Real Madrida govori o šansam a da se vrati među crno-bele, o Filipu Stevanoviću, Luki Joviću...

Peđa Mijatović ekskluzivno za 24sedam: Ko hoće da ruši Ligu šampiona, nema moj glas!
Copyright MN Press Fudbal, Partizan

Jedan od najvećih fudbalera sa naših prostora i bivši as Partizana Predrag Mijatović u intervjuu za 24sedam otvoreno se založio da Liga šampiona ostane u postojećom formatu sa najjačim evropskim klubovima i jedinstvenom prilikom da u tom društvu šansu dobije i nekoliko manjih evropskih klubova. Mijatović se nada da se najava o stavaranju evropske Premijer lige neće razviti dalje od početne ideje.

Kakav je vaš odnos prema planu velikih klubova o stvaranju evropske Premijer lige?

MN Press

Apsolutno sam protiv takve lige. Zašto bismo menjali postojeći sistem Lige šampiona ako se on pokazao dobrim za evropski fudbal, jer imamo takmičenje najboljih klubova na jednom mestu, a i malim ekipama se daje prilika, da bez obzira što nisu istorijski mnogo važne, promovišu sebe i svoje vrednosti. Nadam se da će ovo ostati samo na ideji, da se neće razvijati, jer sada bi svima nama bilo teško da sagledamo sve posledice ovakvog jednog plana – priča za 24sedam Predrag Mijatović.

Da li ste se u odnosu na neke prethodne intervjue za neki milimetar približili povratku u Partizan kao funkcioner ili će to još dugo biti samo san navijača?

-Ja sam partizanovac, Partizan ostaje klub koji najviše volim i kome stojim uvek na raspolaganju za svaku moguću pomoć, ali profesionalno i porodično sam vezan za Madrid, pa sada nije nikako moguće da mu se posvetim na drugačiji način. Naravno, mojim crno-belima želim sve najbolje, posebno u ovim izazovnim vremenima kada još ne znamo kako će se završiti kriza sa koronavirusom.

Šta mislite o odlasku Filipa Stevanovića u Mančester siti?

MN Press

Mislim da je recept o odlasku talentovanih igrača lep i sladak dok se on stvara. Međutim, kad sve to prođe, kasnije se pojavljuju frustracije, zato što mladi i neiskusni fudbaleri koliko god da su dobri teško dobijaju prostor za igru u klubovima kao što su Siti, Real ili Barselona. Siguran sam da je za igrača mnogo bolje kada ima jedan postepen razvoj i dolazak do dresa velikog kluba, kada do tog cilja ide korak po korak. Inače, Stefanović je sjajan, mlad fudbaler, želim mu da uspe u Mančester sitiju ako je to tačna vest, a iznad svega bih voleo da jednog dana pričamo kako je imao veliku karijeru.

Na redu je “El klasiko”, kako vidite dva najveća rivala u Španiji pred njihov duel?

– Vidim ih kao dve ekipe, koje su došle do svog meča u jako lošoj formi. Dobro, možda je Barselona u blagoj prednosti, jer Real dolazi na Nou Kamp posle poraza od Kadiza i Šahtjora na svom terenu, mada ni domaćin nije blistao u istom periodu.

Kod koga je krivica za ovakav izgled Reala?

– Real se teško može prepoznati od početka prvenstva, ovakav start nije zapamćen. Teško je reći ko je kriv. Zinedin Zidan svakako nije sam u tome i nikako ovaj meč ne može biti njegovo “biti ili ne biti” kao što predstavljaju pojedine španske novine. On je dugo godina igrao fudbal i igrao ga je na vrhunskom nivou. Kao takav as, on je znao šta treba reći u ovakvoj situaciji. Izrabrao je da preuzme odgovornost, ali intimno svi znamo da krivica za ove rezultate pripada celoj ekipi. Oni moraju da reaguju i da protiv Barselone povrate izgubljeno samopouzdanje.

Često ste isticali ulogu Serhija Ramosa, a njegov izostanak se baš osetio u igri Reala?

– Ramos je pravi vođa tima, neko ko podigne ekipu kada treba, podvikne kada ne ide, mnogo znači Realu. Pozitivna okolnost je to što se oporavio od povrede, tako da će najverovatnije zaigrati protiv Barselone.

Da li je uzrok posrtanja i ponašanje Reala tokom prelaznog roka u kojem nije bilo velikih imena?

MN Press

– Gledajte, Real nema bogatog gazdu koji će da izvadi par stotina miliona evra za pojačanje. Njegovi prihodi zavise od TV prava, marketinga i prodaje ulaznica. U situaciji kada traje kriza sa koronom, oni su procenili da se tako ponašaju u prelaznom roku. Uostalom, prošlo leto doveden je Azar za 120 miliona i Luka Jović za 60 miliona evra, pa nijedna od njih dvojice nije pokazao ono zbog čega su dovedeni.

Koliko je Zidanov stil igre doprineo da se njih dvojica ne pokažu?

Ne, ovde se ne postavlja pitanje Zidanovog stila. Njegov stil je doneo mnogo važnih pobeda i trofeja Realu, to je oproban stil oko kojeg ne postoji dilema da li je dobar ili nije. Ovde se jedino postavlja pitanje zašto se dvojica novih igrača nisu prilagodili potrebana Reala i onome što od njih traži Zidan. Vidite primer Vinisijusa... Gledajući njegove igre na kraju prošlog prvenstva i na početku ove sezone, mislim da Real nema boljeg pojedinca od njega. Možda golmana Kurtou. Vinisijus pokazuje željom, borbom i kvalitetom igre da mu je stalo do što jačeg Reala, a to ostalima nedostaje ili se slabo primećuje.

Profimedia

Šta je onda vaš savet za Luku Jovića?

– Da trenira što više i da strpljivo sačeka priliku! Ovo mu je druga sezona. Dobio je priliku da se pokaže, sigurno će ostati do kraja prvenstva, na njemu je da pokaže da je igrač za Real.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike