Kako su "orlići" tukli vicešampione Evrope: Otišli smo u Italiju sa mentalitetom da ih moramo pobediti!

08.09.2021

05:11 >> 07:25

0

Selektor U20 reprezentacije Srbije Aleksandar Rogić priča za 24sedam kako je njegova ekipa savladala azure

Kako su "orlići" tukli vicešampione Evrope: Otišli smo u Italiju sa mentalitetom da ih moramo pobediti!
Copyright Trening mladih fudbalera Srbije U19 u SC FSS. ALEKSANDAR ROGIC, trener i selektor. Stara Pazova, 22.02.2021. foto: Nebojsa Parausic Fudbal, Srbija

Mlada U20 reprezentacija Srbije na svom prvom ispitu ostavila je sjajan utisak trijumfom protiv Italije rezultatom 1:0 u Kastel di Sangru.

Selektor ekipe Aleksandar Rogić ističe da su njegovi fudbaleri otišli u Italiju rešeni da pobede, iako su imali jasnu predstavu o tome da će se sudariti sa jednom od najjačih selekcija na kontinentu, koja iza sebe već ima finale EP u mlađim kategorijama.

– Želja nam je bila da ovom utakmicom dobijemo realnu sliku o tome šta su nam početne pozicije i kakve ciljeve možemo postaviti ispred sebe u narednom periodu. Zato moram da se zahvalim FSS što je učinio sve da dobijemo ovakvu kvalitetnu proveru, jer ovoj generaciji nedostaju baš te jake međunarodne utakmice zbog korone koja im je otkazala i kvalifikacije i samo Evropsko prvenstvo – kaže za 24sedam selektor U20 Aleksandar Rogić.

Nema baš mnogo srpskih ekipa i trenera koji u svojoj biografiji imaju zabeleženu pobedu nad Italijom na njenom terenu. Uspeh dobija još veći značaj ako se zna da je okosnicu ekipe činila grupa igrača iz Superlige.

BOGDAN JOčIć,/MN Press

– Otišli smo sa mentalitetom da ovu utakmicu treba da pobedimo. Jasno nam je od početka bilo ko su Italijani i kakav im je kvalitet. Jednostavno, videlo se da iza ekipe stoji jedan sistem, besprekorna taktička i tehnička obučenost, fizička zrelost igrača, koji su nekoliko dana pre našeg meča savladali Poljsku sa 2:0. Bez obzira na sve to kod nas se tokom nekoliko dana zajedničkog rada stvorila sjajna atmosfera i rešenost da bez kompleksa izađemo i odigramo jednu čvrstu utakmicu u kojoj bismo pokušali da iskoristimo naš kvalitet. U prvom poluvremenu smo osetili manje probleme, ali smo u drugom imali naše periode kada smo uspeli da se nametnemo rivalu i da iz jedne akcije sa nekoliko lepih dodavanja dođemo do gola. Akciju je završio desni bek, što samo pokazuje da smo imali pripremljene akcije u kojima smo se sa dosta igrača pojavljivali pred njihovim golom – priča Rogić i nastavlja:

– Zadovoljan sam celom grupom igrača koju sam imao na raspolaganju za ovaj meč. Uglavnom su to fudbaleri iz naših klubova i još par njih koji su došli iz inostranstva. Reč je o Damjanu Pavloviću iz belgijskog Standarda, Bogdanu Jočiću iz Verone i Dragoljubu Saviću iz bečkog Rapida, dok je Filip Stanković iz Intera na pozajmici u Volendamu, morao da preskoči ovu proveru zbog povrede kolena.

Od svih fudbalera samo je defanzivac Standarda po prvi put zaigrao u dresu jedne selekcije Srbije. Prve reprezentativne mečeve napravio je igrajući pod zastavom Belgije.

Damjan Pavlović, Profimedia

– Da, to je između ostalog misija ovog tima i mene kao njenog selektora. Ovde će neki igrači dobiti po prvi put svoju šansu, a kasnije će igrati za U21 ili A selekciju. Dejan Tetek iz Redinga zaigrao je za U19 Srbiju, pa je sada prešao da nastupa za našu U21. Isto je i sa Nemanjom Jovićem iz Partizana koji je pre toga nastupao za selekcije BiH. Što se tiče Pavlovića, veoma sam zadovoljan njegovom igrom i ponašanjem, mislim da je i on otišao kući sa sličnim razmišljanjem o igračima i stručnom štabu sa kojim se sada upoznao. Reč je o zadnjem veznom igraču koji je prelaskom u seniorski sastav Standarda korišćen kao desni bek. Kod nas će igrati na toj poziciji na boku, s tim da će se kada to bude taktički potrebno ekipi, pojavljivati na mestu zadnjeg veznog.

Pobeda nad Italijom ovoj reprezentaciji u njenom nastajanju doneće preko potrebno samopouzdanje, ali Rogić misli i na njene kontraefekte:

– Znamo vrednost ove pobede, ali bilo bi pogrešno da preterujemo i pomislimo da smo od prijateljske utakmice dobili bogznašta. Ovo je grupa koja tek treba da napreduje. Tačno znamo šta smo to dobro radili i zašto smo pobedili Italiju, ali isto tako znamo da u našoj igri postoje detalji na kojima još moramo da radimo kao ekipa. Hvala bogu, sada postoje ove moderne komunikacije, pa na tim našim grupama gledamo čak i mečeve koje naši fudbaleri igraju i u svojim klubovima. Tu se komentarišu potezi, šta je dobro i šta ne valja, a sve to zajedno pomaže da se pravi jak timski duh!

Srbija je igrala u ovom sastavu: Mićović (66. Katić), Pavlović (82. Mitrović), Bačkulja (82. Krstić), Eraković, Savić (46. Lučić), Lukić, Stanojlović (82. Kos), Pantović (66. Novevski), Radulović (66. Jočić), Milićević, Đurasović (58. Rogan).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike