"Za mene je odbojka na pesku broj jedan, a onda sto mesta prazno..."

06.03.2021

06:13 >> 07:24

0

Uzdanica Srema Nataša Savović o plej-ofu, školovanju u Americi, igranju u Mađarskoj...

"Za mene je odbojka na pesku broj jedan, a onda sto mesta prazno..."
Copyright Promo/ FIVB

Pesak, sunce, mreža, odbojkaška lopta i nekoliko najbližih ljudi na terenu ili tribinama. Samo toliko je potrebno Nataši Savović (27) da kaže da je život savršen. Trenutno njena svakodnevica ne izgleda tako, jer je prioritet dvoranska odbojka, ali odbojkašica Srema svakako može da kaže da je srećna i ispunjena.

Igrala je nekada za Poštar i Radnički, a onda odlučila da se školuje u Americi. Sa velikim iskustvom i znanjem, koje je skupila na terenu i u školskoj klupi na koledžu, vratila se u Evropu. Jednu sezonu je odigrala u Mađarskoj, potom je nosila dres Kleka, a tokom ove takmičarske godine brani boje Srema. Njen tim je okončao ligaški deo na sedmom mestu, a danas igra (19.00) prvi meč četvrtfinala plej-ofa protiv TENT.

Prvi deo sezone smo završile na četvrtoj poziciji i nadale smo se da ćemo moći to da održimo, da ostanemo iza vodeće trojke: Uba, TENT i Lajkovca. Nažalost, ostale ekipe su se podigle u drugom delu, a mi smo pale, pa je na kraju razočaravajuće što smo dospele na sedmo mesto pred razigravanje – pojašnjava Nataša Savović u razgovoru za 24sedam. – Delovalo je nemoguće na tabeli da se to dogodi, ali su poslednje utakmice bila ispod našeg nivoa… Sad nam ostaje nada da možemo malo da popravimo utisak u plej-ofu. Od ekipa iz vrha sa Obrenovcem možemo najpribližnije da igramo. Kvalitetne su, borbene, težak protivnik – ali imali smo dva zanimljiva međusobna okršaja tokom ligaškog dela. 

Promo/ Instagram Natasa Savovic

Tokom poslednje dve sezone Nataša je jedna od najboljih igračica u Superligi. Visoke ambicije ima na svim životnim frontovima, pa se zato i ne zadovoljava sporednim ulogama.

– Bilo je tokom ove takmičarske godine i uspona i padova. Moglo je što se mene tiče da bude i mnogo bolje. Dok su moji planovi u prošlosti bili vezani za Ameriku, nisam ni razmišljala da ću ponovo igrati odbojku u Superligi Srbije. Ipak, neke stvari u mom privatnom životu su se poklopile, pa je ovo došlo kao logičan potez. Zadovoljna sam kako je sve ispalo i stvarno uživam na terenu. Odbojka na koledžu je bila na izuzetnom nivou, imala sam jaku ekipu, sjajne uslove. Tamo sam se definitivno pripremila za profesionalnu karijeru.

Odlazak preko okeana, Savovićevu je učinio zrelijom i sigurnijom.

– Tamo sam stekla radnu etiku, koju nisam imala pre. Nekada sam solidno trenirala, na nivou ostalih, bila takva i u školi. Nisam se previše davala ni u jednom ni u drugom. Prihvatala sam da budem na primer 4,80 u školi, i to mi je bilo sasvim u redu. Kada sam otišla u Ameriku promenila sam način razmišljanja, jer se tamo svaki dobro odrađen trening, naučena lekcija, rad, visoka ocena – cene i poštuju. Odlučila sam da radim maksimalno i takva sam i sada.

Pročitajte još

Baš zbog promene pogleda na školovanje i karijeru, Nataša je u Americi zablistala.

– Studirala sam primenjenu matematiku i statistiku. Postavila sam sebi visoke standarde i jurila sam maksimalan prosek. Bila sam na kraju blizu toga. Samo zbog takvog pristupa, bilo je teško, ali inače nije previše zahtevno završiti fakultet u Americi. Sve je veoma dobro organizovano, svakog dana se uči, radi domaći, nema kampanjstva kao kod nas. Teraju te da budeš redovan, ali tako sebi olakšavaš. Veoma je dobar sistem, pa je izvodljivo da se stigne i da se jako trenira i da se uči.

Trenutno je odbojkašica Srema posvećena odbojci i razvoju karijere, pa ne može sa sigurnošću da priča kako će izgledati život posle…

– Mogu sebe da zamislim i u matematici, ali i u odbojci. Možda ostanem u ovom sportu i kad više ne budem igrala, kao trener ili u nekoj drugoj ulozi. Nisam još sigurna, ali svakako volim i jedno i drugo. Matematiku sam sama birala, jer mi se sviđa, tako da su obe opcije u igri.

Promo/ Privatna arhiva

Posle Amerike, oprobala se i u prvenstvu Mađarske.

– Bilo je to interesantno iskustvo. Ulažu u odbojku i pokušavaju da je podignu na viši nivo. Meni je bilo lepo, imala sam i Srpkinje u ekipi, pa smo se držale zajedno. Bilo je zanimljivo videti kakvo je iskustvo igrati odbojku, a da to nije u Srbiji ili na koledžu.

Natašu u plej-ofu, pored zadataka na terenu, čeka još jedna uloga. Pružaće podršku izabraniku njenog srca Nemanji Mašuloviću i ekipi Vojvodine. Novosađani su jedni od glavnih favorita za osvajanje prvenstva.

– Nemanja stvarno ima dobru sezonu, a kad tako igra, i on, a i ekipa, onda je uživanje gledati. Uglavnom su to njegove sjajne partije, napadi, blokovi, pobede… Može samo da se nauči. Imali su jedan kiks u Kupu Srbije, ali se nadam da će u prvenstvu sve ići po planu. Nas je odbojka povezala, a i danas smo u stanju zajedno da gledamo utakmice non stop. Ja pogotovo, umesto filma tražim na TV da gledam utakmicu. I tako nekad 24 sata.

Nemanja i Nataša su se upoznali na Adi, dok je ona još igrala odbojku na pesku.

– Nažalost, u Srbiji je nemoguće baviti se profesionalno. Nekada je bila dobro organizovana liga, sada ni toga nema. Igraću preko leta malo iz ljubavi, ali definitivno je sada moj izbor dvoranska odbojka. Morala sam da presečem… Odbojka na pesku je za mene ideal svih sportova, ona je broj jedan, a onda je sto mesta prazno, pa odbojka i tenis. Igrala sam sedam godina ovde, plus još dve u Americi. Uživala sam, mogla sam bez problema po ceo dan da treniram. Nema ništa lepše, definitivno je to sport koji je stvoren za mene – podvukla je Nataša Savović na kraju razgovora za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike