"Biće još prilika za Olimpijske igre, da ne mislim tako, ne bih bila sada ovde"

21.04.2021

05:15 >> 05:46

0

Rukometašica Srbije Jovana Kovačević za 24sedam o mečevima sa Slovačkom, novom selektoru, propuštenoj šansi u Đeru...

"Biće još prilika za Olimpijske igre, da ne mislim tako, ne bih bila sada ovde"
Copyright Promo/ Privatna arhiva

Imala je samo 19 godina kada je dobila poziv evropskog šampiona. Činjenica da je već tada podgorička Budućnost želela da dovede rukometašicu Jovanu Kovačević (25), dovoljno govori o njenim kvalitetima. Godinu dana je igrala u Crnoj Gori (2015-2016), a posle toga četiri sezone u Mađarskoj (Bekeščaba, Erd), pa tokom poslednje takmičarske godine u Rumuniji (Baia Mare). U reprezentaciji Srbije je jedna od mlađih, što se kad je igra u pitanju, nije videlo niti osetilo na poslednjoj utakmici rukometašica.

Srpkinje su u prvom meču baraža za Svetsko prvenstvo zabeležile pobedu protiv Slovačke u gostima – 26:19 (11:10), a Kovačevićeva je bila najbolji akter sa osam golova. Danas će naša selekcija imati priliku da odbrani visoku prednost na svom terenu i overi plasman na veliko takmičenje (18.00, SC “Voždovac”).

– Malo vremena smo imale da se uigramo za tu utakmicu, koja je bila prva na kojoj nas je vodio novi selektor Uroš Bregar. Naravno, mi se znamo godinama, ali kada se trener promeni onda se menja i način igre – pojasnila je u razgovoru za 24sedam Jovana Kovačević. – Iako smo samo tri dana se spremale, potrudile smo se i na terenu je delovalo dobro. Lepo smo se osećale i takav je na kraju bio i rezultat. Trebaće vremena da sve to klikne i dođe na svoje, videlo se to posebno u prvom poluvremenu, ali na dobrom smo putu.

Ogroman korak ka prvenstvu u Španiji (decembar 2021) je napravljen, ali svakako današnji meč ne sme da bude revijalni.

– Sedam golova je dobra prednost, ali nećemo se sigurno opustiti. Pritisak jeste manji, ali sada nam neće biti cilj samo pobeda, već da ispunimo još neke zadatke koje nam je trener zadao. Treba da probamo i da ispravimo neke greške iz prve utakmice.

MN Press

Utakmicama sa Slovačkom počela je nova epizoda srpskog rukometa. Na klupi je prvi put sedeo novi stručni štab…

– Ja nisam od ranije poznavala selektora, samo sam znala trenera golmana Branku Jovanović. Za sad mogu da kažem da se oseća nova energija i da nam to stvarno prija.

Iskusnije igračice u reprezentaciji počele su da najavlljuju oproštaje. Prva koja je donela odluku da se povuče iz nacionalnog tima je Slađana Pop-Lazić.

– Nama mlađima mnogo znači što smo ih sve imale tu pored. Imamo manje iskustva i uz njihovu pomoć lakše prevazilazimo mnoge situacije. Lepo je imati njihovu podršku.

Pročitajte još

Nije mnogo vremena prošlo od prethodnog okupljanja devojaka. U martu su pokušale na turniru u Đeru da obezbede plasman na Olimpijske igre, ali im to nije pošlo za rukom.

– Još ne mogu da objasnim sve to, dugo će ostati neki ružan osećaj kod svake od nas. Velika šteta što nismo uspele da izborimo plasman na Olimpijske igre, jer jer učešće na tom takmičenju san svakog sportiste. Verujem da će biti prilike u budućnosti, da ne verujem ne bih sada bila ovde. Mislim da imamo kvalitet i da će doći sve na svoje. Nadam se da ćemo imati novu šansu, da ćemo doći do kvalifikacija, a da će se one tada uspešno završiti.

Kovačevićeva se za reprezentativne izazove ove sezone sprema u Rumuniji. Tamo je stigla prethodne godine.

– Zadovoljna sam i sa trenerom i sa ekipom, prijala mi je ta promena. Jaka je liga, dobre su utakmice, svaki meč je neizvestan, ne može da se zna unapred pobednik, tako da je super. Sa mnom su moj verenik i pas, tako da zajedno uživamo u Rumuniji. Oni su mi najveća podrška.

Veliki iskorak Jovana je napravila kada je iz RK Junior prešla u podgoričku Budućnost dok je još bila juniorska reprezentativka.

– Otišla sam u taj klub u trenutku kada je bio evropski šampion sa sastavom u kome je bilo mnogo velikih zvezda. Bila sam privilegovana što sam bila deo cele te priče. Možda nisam imala minutažu i nisam mogla da igram, ali cela ta sezona koju sam provela tamo mi je mnogo značila. Mnogo sam naučila i napredovala. Igrala sam pored Kristine Neagu, u tom trenutno najbolje rukometašice sveta. To je neprocenjivo isustvo za mladu igračicu.

Iako je rano napustila Srbiju, rado se seti perioda provedenog na domaćim terenima.

– Igrala sam prvo za Zemun, a onda za Junior. Sve te godine u našoj zemlji imaju neku posebnu priču i emociju. Kad pomislim na taj period, eto padne mi na pamet treniranje napolju po snegu. Tada smo u Zemunu imali treninge po betonu, a padao je sneg i morale smo na teren. Nije bilo izbora, nego navlačenje duple trenerke i čarapa… Bilo je zaista svega i svačega zanimljivog i za pamćenje – zaključila je Jovana Kovačević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike