Gde je i šta radi najbolji primač servisa iz 2013. godine?

18.09.2020

18:53 >> 08:50

0

Osvojio je 12 trofeja kao igrač Crvene zvezde, uz Anastasijevića i Kovačevića bio je član idealne postave na SP za igrače do 23 godine, a onda je nestao s

Gde je i šta radi najbolji primač servisa iz 2013. godine?
Copyright MN Press

Mesto dešavanja – brazilski grad Uberlandija. Vreme – oktobar 2013. Događaj – Svetsko prvenstvo za odbojkaše do 23 godine. Srbija na drugoj poziciji na pobedničkom postolju posle poraza u finalu od domaćina rezultatom 2:3. Aleksandar Atanasijević najbolji korektor, Uroš Kovačević i Filip Stoilović najbolji primači planete.

Sedam godina kasnije, poznato je da u našoj seniorskoj reprezentaciji, koja je aktuelni evropski šampion, glavne uloge igraju upravo Atanasijević i Kovačević. Nepoznanica je gde je „nestao“ Filip Stoilović (28).

– Ove sezone ću igrati za Češke Budejovice – poručuje, za „24sedam”, nekadašnji primač servisa Crvene zvezde. – Želim dobrim igrama da izađem iz senke. Nikada mi ništa nije bilo poklonjeno, uvek sam trudom i radom dobijao prilike, pa ću tako pokušati i sada. Nadam se da ću ponovo u budućnosti dobiti šansu da odigram neku utakmicu za našu reprezentaciju.

Na novogodišnjem koktelu Odbojkaškog saveza Srbije krajem 2013. godine Filip je dobio nagradu „Budućnost pripada njima“. Isto priznanje tada je primila i trenutno najbolja evropska igračica Tijana Bošković. Danas lako može da se zaključi da su se na Stoilovićevom daljem putu desila neka neplanirana skretanja…

– Igrao sam nekoliko mečeva u Svetskoj ligi, bio sam u tom periodu uvek tu negde. Ali nekako se čini da se nisam svideo kao igrač selektoru Nikoli Grbiću, koji je 2015. došao na klupu nacionalnog tima. Naravno, svako ima pravo na svoj izbor i ja se nikada nisam ljutio. Ko zna zašto je to bilo dobro…

U Zvezdi je osvojio 12 trofeja, a poslednju sezonu (2014/’15) je završio čak i kao MVP prvenstva. Njegovo ime bilo je na širim spiskovima reprezentacije sve do 2015. godine, kada je napustio crveno-bele i otišao preko granice. Odlaskom u inostranstvo kao da je potpuno sklonjen sa radara.

– Prvo sam bio u Poljskoj, gde sam baš mnogo napredovao. To je zemlja odbojke, liga je jaka, stekao sam neke nove veštine, učio od starijih. Stvarno sam zadovoljan bio tom prvom epizodom u inostranstvu. Naredne sezone otišao sam u Tursku i mogu slobodno da kažem da sam tamo napravio nekoliko velikih koraka unazad. Klub je bio u lošoj situaciji, a kada ima problema sa finansijama, onda samo naviru novi problemi. Nažalost, posle mi je trebalo mnogo vremena da se vratim na pravi put.

Posle neuspešne epohe u turskom timu, oprobao se u Francuskoj, Rumuniji i Grčkoj.

– Stigao sam u francusku ligu, koja zahteva maksimalnu fizičku spremu, iz kluba u kome se nije radilo kako treba. Nisam se pokazao u pravom svetlu… Posle je došla Rumunija, specifičan ambijent. Ni tu se nisam pronašao. Konačno, u Grčkoj sam odigrao dve sjajne sezone. Prvo u dresu AEK, a posle kao član Sirosa. Sve je bilo super, i na terenu i van njega. Solidno sam naučio i da se sporazumevam na grčkom. Tokom te druge sezone sam za saigrača imao i našeg dizača Maksima Buculjevića. Znamo se još odmalena, tako da nam se to odlično namestilo. Gde god da si u inostranstvu, veliki je plus imati nekog svog.

Ovog leta dvojac se razdvojio, Buculjević je otišao put Turske, a Stoilović će svoje mesto pod suncem tražiti u Češkoj.

– Liga je svake godine sve kvalitetnija, klub je prošle sezone igrao u Ligi šampiona, a sada će se takmičiti u CEV kupu. Sredinom novembra bi trebalo da se sastanemo sa Trentinom ili Dinamom iz Moskve u borbi za sledeću fazu. Tim je sasvim dobar, to već iz prijateljskih utakmica mogu da zaključim. Ima mnogo mesta i za napredak. Trener je Čeh, posvećen je, pun je razumevanja za igrače, što je baš lepo. Smiren je, priđe ti uvek kad treba nešto da kaže, ima poverenja u mene. Tu su još dva kvalitetna primača servisa, tako da sam spreman da „grizem“. Svaki trening je dokazivanje i to me tera da ne stanem ni u jednom trenutku.

Filip pun elana čeka bitke u novom dresu, posle velike pauze zbog virusa korona.

– Stvarno se sjajno osećam i psihički i fizički. Čak mogu da kažem da se osećam bolje kako godine prolaze nego kad sam bio mlad. Kad sam imao 20, nekad sam na terenu bio kao da imam 30 i nešto, a sad sam kao mladić – nasmejao se Filip, koji je spreman da zasija punim sjajem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike