Kralj svetskog šaha i dalje suvereno vlada! Opet pobedio crnim figurama i odbranio krunu

10.12.2021

16:56

0

Magnus Karlsen je ostao nepobediv

Kralj svetskog šaha i dalje suvereno vlada! Opet pobedio crnim figurama i odbranio krunu
Tan2021-12-10_172749720_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Jon Gambrell

Najbolje rangirani šahista sveta Magnus Karlsen odbranio je titulu prvaka sveta! On je u Dubaiju pobedio Jana Nepomnjašćija 7,5 : 3,5. 

Karlsen je pobedio u tri od poslednja četiri meča, od čega dva puta crnim figurama, uključujući i danas. 

Njepomnjašij se predao posle 49 poteza, odnosno tri sata i 21 minut igre, čime je 31-godišnji Norvežanin potvrdio da mu nema ravnog trenutno u svetu šaha. 

- Naravno, laknulo mi je. Teško je biti toliko srećan kada je situacija od početka bila tako povoljna, ali sam zadovoljan ukupnim nastupom – rekao je Karlsen odmah posle izlaska iz studija u kome se meč igrao. 

Posle pet partija, bilo je pet remija. Posle toga se nekako sve promenilo, pa je Norvežanin "preuzeo kormilo” i bio ubedljiv do kraja. 

- Uvek možete da pronađete nešto što ste mogli drugačije da uradite u svakoj partiji, naravno, ali ukupno gledano, srećan sam zbog svoje igre i vrlo sam ponosan na svoje napore u šestoj partiji, što je nekako postavilo osnovu za sve. Tada je sve leglo na svoje mesto. Konačni rezultat je verovatno nešto veći nego što je mogao da bude, ali isto mislim i za neke druge mečeve koji su mogli drugačije da se odvijaju da sam imao prednost

Pogledajte 11. partiju. Karlsen je crni:

Karlsen je prvu titulu osvojio 2013. godine, kada je pobedio Višvanatana Ananda, koga je savladao i 2014. Posle toga je pobedio Segeja Karjakina 2016, pa Fabijana Karuanu 2018.  

- Teško je reći koja mi je najdraža. Poslednja je nekako uvek najslađa, ali ja sam prosto srećan zbog pobede. 

Karlsen je postao velemajstor sa 13 godina. Prvi put je došao na vrh FIDE rang-liste 2010. Njegov rejting od 2.882 je najveći u istoriji, a njegov niz bez poraza je najduži na vrhunskom nivou klasičnog šaha. Trenutni je šampion u šahu, brzopoteznom šahu i munjevitom šahu.  

Na večnoj listi igrača koji su najduže bili najbolje rangirani na svetu zaostaje jedino za Garijem Kasparovim. 

Kao tinejdžer se proslavio agresivnim stilom, ali je posle razvio svoj lični stil. Koristi razne vrste otvaranja da bi protivnicima otežao pripremu i smanjio korišćenje kompjuterskih analiza. Više puta je govorio da mu je središnjica omiljena, jer se tada “sve svodi na čist šah”. Inače je i majstor završnica i jedan je od najboljih šahista svih vremena.  

Nisu retki ni oni koji ističu da je najbolji svih vremena. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike