"Nebeski trkači" iz Srbije spremni za najveći izazov u karijeri, Evropsko prvenstvo u Portugaliji

11.11.2021

10:25

0

Autor: 24sedam

Šampionat je na programu od 19. do 21. novembra

"Nebeski trkači" iz Srbije spremni za najveći izazov u karijeri, Evropsko prvenstvo u Portugaliji
thumbnail_4K5A4974 - Copyright Promo

Da biste pretrčali 65 kilometara, pobedili vertikalni uspon od 6.500 metara, savladali oštre stene, zaboravili na umor, blato do kolena, dosadnu kišu i nabujale reke koje treba preći, potrebno je imati veliko srce. Ali i hrabrost, snagu, iskustvo. Sve to odlikuje naše "nebeske trkače", članove Skyrunning reprezentacija Srbije i Crne Gore koji za nekoliko dana debituju na Evropskom šampionatu u Portugaliji, od 19 do 21. novembra.

Srbija i Crna Gora će tako, prvi put zvanično imati predstavnike na najvećoj evropskoj smotri u ovom sve popularnijem sportu. Oni su Pavle Varinac, Tatjana Jovanović, Nikola Ilić, Lidija Radulović, Marija Kostić i Živko Tomić, dok će im se kao predstavnica Crne Gore pridružiti Miluša Bošković. Kroz trodnevno takmičenje koje predstavlja svojevrstan životni izazov, trčaće u dve discipline "Sky Race" i "Sky Ultra", ka strmim planinskim vrhovima, na neuređenim stazama i tehničkim deonicama, a sve to i na ozbiljnim nadmorskim visinama.

Njihove intenzivne pripreme za ovo važno takmičenje traju već dva meseca i podrazumevaju kombinaciju treninga snage, treninga u prirodi i trčanja po specifičnom terenu. Proteklih dana su boravili na Zlatiboru, gde su dosta pažnje posvetili i individualnom pristupu treninga, s obzirom na to da će svako drugačije reagovati na surove uslove koji ih očekuju.

- Trka će u Portugalu startovati na 280 metara nadmorske visine, a najviša tačka iznosiće oko 1.200 metara. Duža staza ima čak 6.500 uspona, dok ih na kraćoj stazi ima 3500. Na sve to dodajte brojne reke preko kojih se u toku trke prelazi i potencijalno loše vremenske uslove i biće jasno na šta sve moraju biti spremni naši reprezentativci.

Promo
 

- Na trkama se podrazumeva lekarsko uverenje koje garantuje da je trkač zdravstveno sposoban da se bavi ovom sportom koji nije ni malo lak. Obavezni su testovi opterećenja i specijalizovani sportski pregledi - objašnjava zahtevnost ove discipline Marko Nikolić, sportski direktor Skyrunning asocijacije za Srbiju i Crnu Goru.

Da bavljenje ovim specifičnim sportom traži veliku posvećenost i odricanje govori i činjenica da trkači moraju da vode računa o količini sna, vremenu za oporavak kao i posebnom režimu ishrane koji često podrazumeva izbegavanje mlečnih proizvoda i mesa.

Treninzi, dobra logistička priprema, proučavanje staze i lokacije, konkurencije, vremenskih prilika i karakteristika planine su nešto na šta se reprezentativci takođe oslanjaju prilikom fizičke i mentalne pripreme, dok se u toku same trke oslanjaju najviše na opremu koja im na velikim visinama, kako sami kažu, može spasiti život. Da na Evropskom prvenstvu imaju sve što im je potrebno za specifične vremenske uslove, teren i instrukcije organizatora, stigla je podrška od adidasa, sa Terex kolekcijom namenjenom upravo za ovakvu vrstu sportova, otpornom na vremenske uslove i prilagođenom specifičnostima planinskih staza.

Promo
 

- Pisao Extreme staza koja reprezentaciju čeka u Portugalu karakteristična je po jakim vertikalnim usponima gde nagib na pojedinim mestima iznosi i 20 odsto, ali i ništa manje zahtevnim spustovima koji su strmi i opasni. Koliko je staza teška i izazovna govori i to da je u prethodnom izdanju svega 30 odsto učesnika uspelo da završi trku do kraja. Naši reprezentativci učestvovaće u okviru prvenstva na dve trke – Sky Race dužine 35 i Sky Ultra dužine 65 kilometara.

Prema pravilima takmičenja, na raspolaganju su im okrepne stanice gde mogu zameniti svoju opremu, jesti i dopuniti svoj ranac, međutim vremena za odmor nema mnogo, budući da se vreme provedeno na ovim stanicama uračunava u ukupno vreme trke koje je ograničeno. Limit trajanja trke na 65 kilometara je 20 sati, dok u slučaju kraće trke on iznosi 10 sati - objašnjava Nikolić.

Ekipa Srbije i Crne Gore imaće izuzetno tešku konkurenciju na EP, koju čine iskusni i krajnje spremni takmičari.

- Kako je ovo naš prvi odlazak na Evropsko prvenstvo, ne razmišljamo o osvajanju medalja, već nam je cilj da steknemo novo iskustvo i nešto naučimo. To će za nas, samo po sebi biti veliki uspeh - zaključuje Nikolić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike