Iva Popović za 24sedam posle ulaska u tehnički komitet LEN

01.12.2020

09:03 >> 00:54

0

Velika stvar za srpsko sinhrono plivanje

Iva Popović za 24sedam posle ulaska u tehnički komitet LEN
Copyright Promo/SSPS

Predsednica Saveza za sinhrono plivanje Srbije Iva Popović postala je član tehničkog komiteta Evropske federacije za vodene sportove. Ona je u razgovoru za 24sedam objasnila koliki značaj ima njen ulazak u LEN za ovaj sport, koji u našoj zemlji zauzima mesto na marginama…

Do sada su u Evropskoj federaciji za vodene sportove, koja obuhvata plivanje, sinhrono plivanje, skokove u vodu i vaterpolo, uvek bili najviše zastupljeni upravo vaterpolisti –  kaže Iva. – Poslednje četiri godine smo mi počele da jačamo, imamo dobar duet (Nevena Dimitrijević i Jelena Kontić) koji treba da ide na kvalifikacije za Olimpijske igre u martu… Verovatno su njihovi rezultati i samo učešće naše federacije u evropskim i svetskim tokovima, skrenuli pažnju. Mene je naša federacija kandidovala da uđem u tehnički komitet za sinhrono plivanje i konačno smo uspeli da uđemo u te vode – prvo evropske, pa polako… Onda ćemo da idemo na dalje.

Iva sa srpskim duetom – Nevena Dimitrijević i Jelena Kontić / Foto: SSPS

Iva je objasnila i šta bi trebalo da se promeni posle ovakve odluke…

Definitivno bi trebalo da imamo više takmičenja u našoj zemlji, više dolazaka stranih delegata iz Evrope. Najjače je sinhrono plivanje u Evropi – Rusija, Italija, Španija… Tu je najveća konkurencija.

Da bi se izašlo na površinu i došlo do napretka u ovom sportu, potrebno je izboriti se sa silama i u bazenu i oko njega.

Mnogo je teška borba, jer mnogo zavisi od jačine federacije i lobiranja, da se ne lažemo. Tu je “zakucano” prvih 12 mesta, i onda od 12. do 17. mesta se zemlje bore. A da bi ušao u finale treba da budeš među 12… I onda dok se dokopaš tog 12. mesta, mnogo je teško. Mi smo uspele, prošle godine je duet bio u finalu na Evropskom prvenstvu. Ako se na evropskom kontinentu uguramo među 12, to znači da smo u prvih 20 na svetu, a 22 dueta idu na Olimpijske igre…

Pročitajte još – Milorad Čavić otvorio dušu: Kako sam saznao da imam polubrata i šta ću da uradim sa osvojenim medaljama

Iva je na čelu Saveza i godinama se već trudi da ovaj sport izađe iz senke.

– Ja sam već dva mandata tu i kandidovala sam se za treći. Trebalo bi da nastavim borbu za srpsko sinhrono plivanje još četiri godine.

Za one koji nisu toliko upoznati, pokušala je da dočara lepu stranu sihronog plivanja.

Predstavila bih ga kao čisto ženski sport – kombinacija baleta, akrobatike, umetnosti… On je u Pekingu na Olimpijskim igrama proglašen najtežim u konkurenciji svih sportova. Potrebno je imati sluha, talenta, i između ostalog je bitna sportska spremnost. Skoro 90 odsto svega radi se pod vodom. Manje-više devojke su okrenute naglavačke… To deluje veoma teško. Ali verovatno ih privlače kostimi, šminka, gracioznost, jer one su balerine u vodi. To je čar – zaključila je Iva Popović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike