Milorad Čavić otvorio dušu: Kako sam saznao da imam polubrata i šta ću da uradim sa osvojenim medaljama

18.11.2020

16:05 >> 18:39

0

Autor: D. B.

Neverovatna ispovest čoveka kome je oteto olimpijsko zlato

Milorad Čavić otvorio dušu: Kako sam saznao da imam polubrata i šta ću da uradim sa osvojenim medaljama
Copyright MN Press

Vreme leti. Prošlo je punih 12 godina od one čuvene finalne trke na 100 metara delfin stilom na Olimpijskim igrama u Pekingu i one još čuvenije krađe kad je Miloradu Čaviću na pravdi boga oduzeta zlatna medalja.

Ceo svet je video najboljeg srpskog plivača kako prvi prislanja ruku na zid bazena, što je uostalom ovekovečeno fotografijom, ali je za pobednika, ipak, proglašen Majkle Felps.

Ta nepravda i dalje je neizbežna tema u sportskom svetu, pogotovo onom plivačkom, pa je to bio povod što je bivši australijski plivač Bret Hok, koji sad ima svoju internet emisiju, pozvao Milorada Čavića. Pričali su o njegovom rivalitetu sa Amerikancem, a jedno od pitanja je bilo i kako sa ove vremenske distance gleda na taj poraz.

Pre svega, ja tu trku nisam izgubio, nego sam pobedio. Ja to znam i to je jedino važno, jer medalja ne značio ništa. Veruj mi, isto bih ti rekao i da sam dobio zlato – rekao je Čavić.

Ali, ono što je zatim Čavić rekao šokiraće mnoge.

– Osoba sam koja ne pridaje mnogo pažnje materijalnim stvarima. Mnogo mi je važnije ono što osećam, a to je da sam prvi dotakao zid. Uostalom, ozbiljno razmišljam da poklonim sve svoje medalje koje sam ikada osvojio. Dvoumim se samo kome da ih predam, jer meni nisu potrebne. Mislio sam da ih doniram Muzeju sporta u Srbiji, možda i Međunarodnom olimpijskom komitetu, mada mislim da tek njima nisu potrebne. Videću, možda ih poklonim sinu, a možda i mom treneru.

MN Press

Čavić je pričao i o tome kako sa Majkl Felpsom nikada nije imao prijateljski odnos, ali da ga poštuje kao vrhunskog sportistu.

Nikada se nismo družili, čak nismo ni slične osobe, ali on je najbolji plivač svih vremena i ja ga izuzetno cenim i poštujem.  Da li je u pitanju bila neka zavera, to zaista ne znam, ali kad pogledate sve sponzore u plivačkom svetu može se reći da je bilo milijardu razloga da se donese takva odluka. Čak mi je i predsednik FINA rekao da je posle te trke gledanost plivačkih trka u svetu skočila za 30 odsto.

Nekadašnjeg australijskog plivača, koji se sa Čavićem poznaje sa plivališta širom sveta, je zanimalo i zbog čega je Milorad odlučio da pliva za Srbiju, a ne za Ameriku u kojoj je rođen.

– Rođen sam u Kaliforniji, po nekim razmišljanjima sam bliži Americi, ali znam odakle vuku moji koren. Kod nas u kući se uvek pričao srpski, poštovali smo sve naše praznike i odlučio sam da plivam za Srbiju. U to vreme plivanje je bilo trećerazredni sport u mojoj zemlji, ali kad vidim da su se pojavili neki plivači poput Velimira Stjepanovića, znam da je to dobrim delom i zbog te moje odluke da plivam za Srbiju. I ja sam srećan zbog toga.

Pročitajte još: Nikada iskrenija Nađa Higl

Dotakao se Čavić i odnos sa ocem Dušanom.

– Moj tata je odrastao u socijalističkoj zemlji kakva je bila Jugoslavija i bio je više okrenut istočnom bloku. Pritiskao me je stalno, gurao da budem još bolji, a kad sam jedne godine ostvario loš rezultat na velikom takmičenju, tri meseca nije pričao sa mnom. Takav odnos me je u jednom delu oštetio, ali me je sa druge strane ojačao – rekao je Čavić.

Milorad je otkrio i još jednu gotovo neverovatnu anagdotu vezanu za njegovog oca.

– Sećam se, 2003 godine sam dobio mejl od jednog čoveka u kojem me je pitao da li poznajem Dušana Čavića. Rekao sam mu da mi je to tata i spojio sam ih, da bi se ispostavilo da mu je to vanbračni sin, odnosno moj polubrat. Bilo je to oko Dana zahvalnosti, svi smo bili kod kuće i otac me je rekao da ne zna kako da kaže majci. Ja sam za dve nedelje imao veliko takmičenje, oborio sam prvi svetski rekord i otac je tu euforiju iskoristio da kaže mami: „Jupiiii, e, da, imam još jednog sina“. Sve je dobro prošlo, a moj polubrat je jedan od najboljih ljudi koje sam upoznao. Sjajan momak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike