Preminula legenda sporta u SAD

22.01.2021

19:33

0

Autor: D. B.

Bejzbol je ostao bez čoveka koji ga su, sa pravom, smatrali kraljem udarača

Preminula legenda sporta u SAD
Copyright Tanjug/Curtis Compton/Atlanta Journal-Constitution via AP

Svi pravi ljubitelji sporta u SAD tuguju. U 86. godini života preminula je istinska legenda bejzbola – Henri Luis “Henk” Eron.

– Naša porodica slomljenog srca obaveštava sve da je Henk Eron preminuo. Bio je ikona Amerike i jedan od najvećih legendi države Džordžija. Njegov život, njegova karijera, sve što je radio učinilo je da njegov uticaj premaši sam sport. On je čovek koji se borio za ljudska prava i učinio je mnogo da bi ovo bila država u kojoj žive ravnopravni ljudi. Voleli bismo da pozovemo sve ljude u Džordžiji da pamte Henkovu neverovatnu zaostavštinu – stoji u saopštenju koje je u ime Eronove porodice izdao guverner Džordžije Brajan Kemp.

Kako je saopštio njegov klub, Atlanta Brejvs, Eron je preminuo mirno u snu.

A za sve one koji ne znaju ništa o ovoj legendi sporta u SAD, reč je o čoveku koji je bio profesionalni igrač od 1954. do 1976. godine. Igrao je za “male” timove Milvoki i Atlantu. I bez obzira na to što nikada nije stigao do najslavnijih timova u SAD postao je rekorder MLB od kojih neke do dan danas niko nije nadmašio. Odigrao je 3.298 mečeva, imao je 3.711 uspešnih udaraca, ukupno je osvojio 6.856 bazi, imao je 1.477 udaraca na ekstra bazi…

Svi bejzbol eksperti se slažu je da je malo igrača imalo tako dobar i elegantan udarac kao što je imo Henk.

Tanjug/AP Photo/Harry Harrris

Više od tri decenije nije se pojavio igrač koji je mogao da mu parira. Prvi koji ga je prestigao po broju udaraca bio je Beri Bonds. I mnogi su to povezivali sa činjenicom da je Bonds u više navrata optuživan da je koristio doping. Eron nikada nije želeo da ospori Bondsov rekord.

– Biti kralj tolike godine je dovoljno. Dobro je kada dođe vreme da neko sruši rekord koji si tako davno postavio – skromno je govorio ovaj veliki šampion.

Henk je član Kuće slavnih od 1982. godine kada je dobio 97.8% procenata glasova. Od 1999. godine MLB je nagradu za najboljeg udaraca u sezoni nazvala njegovim imenom.

Bio je i veliki borac za prava obojenih igrača. Kao dete rođeno u gradiću Mobajl u Alabami nije smeo da se bavi sportom pošto nije bilo tima u kome su smeli da budu Afroamerikanci.

Pročitajte još

– Da sam belac cela Amerika bi bila ponosna na mene. Ali, ja sam crne puti – pričao je svojevremeno pre nego što je oborio rekord legendarnog Bejba Ruta.

Zbog te izjave morao je da ima telohranitelje. Dobijao je pretnje, pisma u kome je nazivan najpogrdnijim imenima…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike