Prvi favorit sigurno neće osvojiti zlato na OI u trci na 100 metara

16.04.2021

10:14

0

Autor: D. B.

Amerikanac Kristijan Kolmen dobio je vesti koje su ga razočarale

Prvi favorit sigurno neće osvojiti zlato na OI u trci na 100 metara
Copyright Tanjug/AP Photo/Nariman El-Mofty,

Sud za sportsku arbitražu smanjio je kaznu američkom sprinteru Kristijanu Kolmenu na 18 meseci. Ipak to ne znači da će moći da se nadmeće na Olimpijskim igrama u Tokiju koje će se održati od 23. jula do 8. avgusta.

Prvom odlukom Kolmen je suspendovan na dve godine, a novom je određeno da će moći da se vrati takmičenjima od novembra 2021. godine. Amerikanac je kažnjen zbog toga što je propustio tri doping testa, a Sud za sportsku arbitražu je ustanovio da je nije dobio telefonski poziv za test koji je trebalo da se obavi 9. decembra 2019. godine.

Iako telefonski poziv nije obavezan po pravilima, uobičajeno je da ga takmičar dobije – navodi se u obrazloženju Arbitraže.

Sprinter je propustio da se pojavi i na testovima 16. januara i 26. aprila 2019. Kolman je osvajač zlatne medalje na 100 metara i bio je deo pobedničke štafete na 4×100 metara na SP u Dohi 2019. godine, a vlasnik je i dva srebra sa SP 2017.

Cenim odluku arbitraže koja je ispravno procenila da sam “čist”, ali sam i razočaran što ću propustiti Olimpijske igre ovog leta. Radujem se što ću biti deo tima SAD na SP 2022, gde ću svoju titulu braniti protiv osvajača zlata u Tokiju – naveo je Kolman u izjavi dostavljenoj medijima.

Ovaj atletičar je bio prvi favorit za osvajanje titule olimpijskog pobednika u Tokiju.

Pročitajte još

Sada kada je i zvanično potvrđeno da Kolmena neće biti u Tokiju nameće se pitanje ko su favoriti. Krug je dosta širok, a među kandidatima su Amerikanac Noa Lajles koji je šampion sveta na 200 metara, pa Kanađanin Andre de Grasi, osvajač srebra na OI u trci na 100 metara i bronze na 200, Nigerijac Divajn Oduduru, svetski šampion u dvorani Trajvon Bromel, Britanac Zarnel hjuz, Južnoafrikanac Akani Simbine…

Na OI održanim 2008, 2012 i 2016. godine zlatnu medalju je osvojio neponovljivi Usain Bolt, a prethodni olimpijski šampion iz SAD bio je Džastin Getlin koji je bio najbrži u finalu OI 2004. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike