Srpska petorka juri evropsku krunu u Veroni: Spektakl je zagarantovan!

01.05.2021

06:30 >> 09:49

0

Maja Ognjenović i Milena Rašić u ženskom finalu od 17.00, Nikola Grbić, Srećko Lisinac i Marko Podraščanin u muškom od 20.30

Srpska petorka juri evropsku krunu u Veroni: Spektakl je zagarantovan!
Copyright Profimedia

Volite vrhunsku odbojku? E pa onda večeras budite uz male ekrane (prenos na Areni Sport 3), jer vas sigurno čekaju dva spektakularna okršaja. Za evropsku krunu od 17.00 u Veroni boriće se u ženskoj konkurenciji turski Vakifbank i italijanski Koneljano, a od 20.30 u muškoj italijanski Trentino i poljska Zaksa.

Ljubitelji odbojke u Srbiji ne samo da će moći da uživaju u vrhunskim izdanjima ekipa koje su obeležile celu sezonu, već će imati i za koga da navijaju… Među odabranima je svoje mesto našla i srpska petorka – Maja Ognjenović i Milena Rašić će predvoditi Vakif, Srećko Lisinac i Marko Podraščanin Trentino, a na klupi Zakse će sedeti čovek koji nas je navikao na velike uspehe kao igrač – Nikola Grbić.

Profimedia

Prve će na teren istrčati odbojkašice Koneljana i Vakifbanke. Zbog svega što su prikazale ove sezone, veoma je teško prognozirati bilo kakav ishod. Turski tim će večeras juriti petu evropsku titulu, dok će italijanska ekipa pokušati prvi put da se popne na kontinentalni tron. Vakif je bio šampion 2011, 2013, 2017. i 2018. godine, a još jedan trofej bi im doneo potvrdu da je poslednja decenije u potpunosti protekla u njihovoj dominaciji. Ove sezone turski tim je osvojio nacionalno prvenstvo i pehar u Kupu, a upisao je tokom cele takmičarske godine samo tri poraza (po jedan u prvenstvu Turske, Superkupu i Ligi šampiona).

Sve to zvuči prilično ubedljivo, dok se ne čuje kako je izgledala sezona italijanskog Koneljana. Verovali ili ne, ovaj tim je u seriji pobeda koja traje od decembra 2019. godine. Paola Egonu i drugarice ostvarile su neverovatna 63 trijumfa za redom. Za protivnike je tokom ove takmičarske godine bio uspeh ako sa njima odigraju neizvestan meč.

Kada su međusobni okršaji u pitanju – tri puta su se sastali do sada. Prva utakmica odigrana je u finalu Lige šampiona 2017. godine, kada je Vakif slavio – 3:0 (25:19, 25:13, 25:23). Igralo se u Trevizu, ali to nije pomoglo Koneljanu da spreči tursku ekipu da dođe do trećeg evropskog trofeja. U tom prvom susretu nije bilo neizvesnosti, ali je zato naredna dva obeležila prava drama.

U polufinalu Lige šampiona 2018. godine u Bukureštu ponovo je kao pobednik teren napustio turski predstavnik. Vakif je poveo 2:0, Koneljano je došao do izjednačenja – 2:2, a onda je taj-brejk pripao ekipi iz Istanbula – 16:14, i pored toga što su gubile rezultatom 12:9. Već sledećeg dana Vakifbank je stigao do četvrte evropske krune.

Poslednji put na terenu sreli su se u decembru 2019. godine u polufinalu Svetskog klupskog prvenstva. Veći deo tadašnjih sastava istrčaće i večeras na parket u hali u Veroni. Odigrale su tada meč za pamćenje, koji je završen posle neverovatnog petog seta. Trijumf je upisao Koneljano, a rezultat taj-brejka je bio 23:21. Vakif je u tom periodu vodio 14:10, ali je sve meč lopte spasila neverovatna Paola Egonu, jedan od najboljih korektora sveta.

Uz nju će i večeras, kao i tada, udarne snage biti Kimberli Hil, Miriam Sila, Rafaela Foli, Monika de Đenaro, Joana Vološ, Robin de Krojf… U ekipi Đovanija Gvidetija se očekuju iste igračice u startnoj postavi kao te 2019. godine – Maja Ognjenović, Milena Rašić, Izabel Hak, Gabrijela Gimaraeš, Zehra Guneš… Oba tima imaju podjednake razloge da se nadaju pobedi, ali će samo jedan halu napustiti sa trofejom u rukama.

Profimedia

Kad je muška konkurencija u pitanju, nije bilo tokom sezone nedodirljivih timova kao što su to Vakif i Koneljano u ženskoj konkurenciji. Mnogo više neizvesnosti viđeno je kod odbojkaša… Italijanski Trentino, za koji igraju Lisinac i Podraščanin, takmičenje u Ligi šampiona je počeo u kvalifikacijama. Nije ih to demotivisalo, pa su sigurnim koracima došli do nove prilike za evropski trofej. Do sada su na tronu bili tri puta.

Sa druge strane ekipa koju sa klupe predvodi Nikola Grbić prvi put će igrati finale Lige šampiona. Zaksa ima priliku da postane prvi poljski klub koji je postao šampion Evrope. Imali su težak put do ovog meča, dva puta su morali da igraju “zlatni set”, a uspeli su da eliminišu moćni Lube i Zenit iz Kazanja.

Pročitajte još

Trentino i Zaksa će večeras deveti put odmeriti snage u ovom takmičenju. Od osam međusobnih okršaja pet je pripalo italijanskom timu, ali su poslednja dva završena pobedom Poljaka (oba 3:2). Nacionalna prvenstva obe ekipe su završile porazima. Zaksa je u finalu poražena od Jastržebskog, dok je Trentino u polufinalnoj seriji izgubio od Lubea. Svakako da imaju podjednaku želju da im evropski trofej popravi raspoloženje.

Ponovo će u Veroni na jednoj strani biti Nikola Grbić, a na drugoj italijanski Trentino. Desilo se to 2011. godine u finalu Kupa Italije. Legendarni dizač i kapiten naše reprezentacije tada je predvodio Kuneo do pobede…

Da li će Grbić postati prvi srpski trener sa titulom Lige šampiona ili će sjajni tandem srednjih blokera Podraščanin – Lisinac završiti prvi put na klupskom kontinentalnom tronu – znaćemo večeras oko 23.00.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike