Nikola Grbić za 24sedam: Emocije su samo izašle iz mene, reakcija nije bila planirana

03.05.2021

13:47 >> 14:12

0

Trener Zakse podelio utiske dan posle osvajanja evropske titule

Nikola Grbić za 24sedam: Emocije su samo izašle iz mene, reakcija nije bila planirana
Copyright Promo/ CEV

Nikola Grbić je ponovo šampion Evrope. Bio je na kontinentalnom tronu sa Trentinom 2009. godine kao igrač. Sa reprezentacijom Jugoslavije je pokorio evropski kontinent 2001. godine. Sada je do krova Evrope stigao kao trener poljske Zakse. Trijumf u finalu protiv Trentina je najveći uspeh u njegovoj trenerskoj karijeri, a koliko mu je pobeda u Ligi šampiona značila, pokazala je odmah prva reakcija na terenu. Vodio je borbu sa emocijama i dugo pokušavao da dođe sebi. Dan kasnije, tačnije 14 sati posle velikog finala, Nikola je u razgovoru za 24sedam izneo prve utiske, za koje će biti potrebno vreme da se slegnu.

Neopisivo je bilo. Nije planirano, naravno, da se onako na kraju dogodi moja reakcija. Emocije su samo izašle iz mene, posle mnogo proživljenog stresa… Još nisam svestan šta smo uradili, verovatno ću kada prođe malo vremena shvatiti koliko je veliki ovaj uspeh. Ali, svakako mislim da smo ispisali istoriju i poljske odbojke, kluba i svakog od nas pojedinačno – rekao je Nikola Grbić za 24sedam.

Promo/ CEV

Poljska Zaksa nije bila na listi favorita kada je Liga šampiona u pitanju. Međutim, u grupnoj fazi su pokazali da nisu uopšte naivni… Završili su na prvom mestu sa šest pobeda iz šest utakmica. U četvrtfinalu su srušili moćni Lube, a u polufinalu su eliminisali Zenit iz Kazanja.

– Kada smo pobedili Lube u prvom meču četvrtfinala kod njih u gostima, shvatio sam da možemo mnogo. To je bila utakmica koja je preokrenula sve, pokazala nam je da možemo da se borimo sa najjačima. Ta pobeda nam je dala krila za naredne mečeve.

Posle Lubea i Zenita, pred Zaksom je pao još jedan favorit – italijanski Trentino u finalu posle četiri odigrana seta – 3:1.

– Očekivao sam težak meč, znao sam da će oni igrati najbolje što mogu, rizikovati, gurati do maksimuma… Ja sam se samo nadao da ćemo mi odigrati na našem nivou, na koji smo se vratili posle finalu plej-ofa u Poljskoj, kada nam se vratio Zatorski u ekipu.

Promo/ CEV

Poslednji zvižduk sudije je bio znak za veliko slavlje poljskog tima. Nikola je ponovo osetio kako je biti prvak Evrope.

– Iskreno, ova titula mi je slađa nego ona kad sam bio igrač – nasmejao se Grbić. – Možda zato što je kompletno iskustvo sa ovim momcima toliko pozitivno. Poslednjih nekoliko godina sam imao lošija iskustva na poslu, pa mi je ova pobeda zato i draža. Stavio bih ga na isti tas, ali sa emotivne strane mi je ovaj trofej sada malo važniji.

Promo/ CEV

Ove sezone sve kockice su se poklopile kada je u pitanju odnos igrača i Nikole Grbića.

– Ja sam autentičan, trudim se da budem ono što jesam i da se ne pravim da budem ono što nisam. Moj način rada, pristup i odnos prema igračima su uvek bili isti, samo što ne zavisi samo od mene nego i od onih koji primaju moje informacije. Kod nekih igrača se nažalost to nije primilo, moj način rada očigledno nije adekvatan u svim ekipama. Ali sa ovim timom ovde sam se zaista pronašao… Imamo uzajamno poverenje i zato je ovo iskustvo bilo toliko pozitivno. Zbog toga sam i rekao da mi je negde ovaj trofej draži nego kao igraču.

Posle mnogo godina dominacije na poziciji dizača, Nikola je u trenersko odelo uskočio 2014. godine. Radio je u Peruđi, Veroni, reprezentaciji Srbije i od 2019. u Zaksi.

– Nisam imao mnogo vremena da razmišljam o tom prelazu jer sam odmah dobio ponudu, čim sam prestao da igram. Ali, trudio sam se odmah da zanemarim sve što sam uradio kao igrač. Znao sam da sve što sam uradio na terenu, to više ne postoji. Ta priča je završena i morao sam odmah da se prešaltam na ulogu trenera, koja je sa sobom nosila obavezu da zaboravim sve moje pobede koje sam ostvario kao igrač. Od tada sam krenuo od nule kao trener… Za ovih pet, šest godina koliko se bavim ovim poslom, mogu da kažem da sam uspeo da napravim stvari koje mnogi treneri ne uspeju za celu karijeru. Nadam se da je ovo samo početak.

Pročitajte još

Grbićeva ekspedicija je završila sezonu i sada može na miru da uživa u velikoj pobedi koja ih je dovela na krov Evrope. I Nikola napokon ima vremena za predah…

– Plan mi je da proslavim sa mojom ekipom fantastičan uspeh i da za nedelju dana se vratim u Srbiju. Posle ću opet doći u Poljsku… Imaću vremena da razmislim o svemu, da vidim šta i kako. Imam ugovor sa Zaksom, tako da ne želim sada o budućnosti da razmišljam. Svi me pitaju na tu temu. Želim da se apsolutno posvetim ovim momcima trenutno, zaslužili smo da slavimo, jer smo napravili istorijski rezultat.

Grbić je sinoć postao prvi srpski trener koji je podigao pehar Lige šampiona.

– Nisam to imao pojma, niti sam razmišljao o tome. Ispisao sam i kad je to u pitanju jednu stranu istorije. Nije me to opterećivalo… Kao kad mi kažu da smo ostvarili 19 pobeda za redom. Pa u redu, šta sad s tim? To nama ne znači ništa, ali svakako je lepo. Drago mi je što sam uspeo prvi od srpskih trenera to da ostvarim – poručio je za kraj Nikola Grbić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike