Diže 285 kilograma, i biće prva transrodna osoba koja će učestvovati na OI u Tokiju

06.05.2021

12:16 >> 12:19

0

Autor: M. N.

Dizačica tegova sa Novog Zeleanda biće u centru pažnje u Japanu

Diže 285 kilograma, i biće prva transrodna osoba koja će učestvovati na OI u Tokiju
Profimedia.rs

Olimpijske igre u Tokiju biće specifične po mnogo čemu. Osim što neće biti navijača iz drugih zemalja, u Japanu će se po prvi put u istoriji biti dozvoljeno da se takmiče transrodne osobe.

A, prva sportiskinja koja je ispunila sve uslove je Lorel Hubard, dizačica tegova sa Novog Zelanda.

Prema pravilima Međunarodne federacije dizanja tegova (IWF) koja su revidirana jer se mnogo takmičenja nije održalo zbog pandemije, Hubardova je sa podignutih 285 kilograma obezbedila normu za Tokio gde će sa 43 godine biti najstarija dizačica tegova, ali i jedan od favorita za medalju u superteškoj kategoriji.

Pročitajte još

Hubardova je do 35. godine bila muškarac i nikada nije učestvovala na međunarodnim takmičenjima.

Posle promene pola 2012. godine, prešla je u žensku kategoriju. Bila je svetska vicešampionka 2017 godine i šesta na Svetskom prvenstvu 2019, ali je i aktuelna dvostruka šampionka Okeanije.

Njeno prisustvo u ženskoj konkurenciji poslednjih godina je izazvalo i izaziva brojne kontroverze, kao i polemike o transrodnim sportistima.

Novozelanđanka je 16. na svetskoj rang listi, ali najmanje šest koleginica od onih koji trenutno imaju bolji rezultat od nje, neće biti na Igrama, jer prema pravilima zemlju može da zastupa samo jedna dizačica tegova u jednoj kategoriji.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti