Nacionalni naučni skup : Estetski sportovi između umetnosti i sporta

31.05.2021

11:03 >> 11:04

0

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja organizuje organizuje izložbu i predavanje

Nacionalni naučni skup : Estetski sportovi između umetnosti i sporta
Copyright MN Press

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta u Beogradu, organizuje 4. juna 2021. godine prvi nacionalni naučni skup pod nazivom: “Estetski sportovi između umetnosti i sporta” u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom kulture i informisanja i Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije.

Centralni događaj je izložba pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije: „Umetnost igre u olimpijskim sportovima“, čije je svečano otvaranje u petak 4. juna u 10 časova na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

Na izložbi će biti prezentovane fotografije i zapisi sa Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine, kao i geneza i spoj fenomena umetničke igre i plesa. Izložba će biti posvećena pedagozima, umetnicima i trenerima koji su zaslužni za postavljanje osnova igre u olimpijskim sportovima. Nacionalni naučni skup počinje od 11 časova, a zainteresovanost i broj registrovanih učesnika su premašili očekivanja organizatora.

Idejni tvorac skupa dr Sanja Mandarić, redovni profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja prvi put na jednom mestu okupila je predavače iz oblasti umetnosti, sporta i obrazovanja, sa željom da se multidisciplinarnim pristupom ukaže na spoj umetnosti i sporta, kroz prizmu etsteskih sportova.

Tako će među predačima biti dr Vera Obradović Ljubinković, dr Miško Šuvaković, dr i dr. um. Agota Vitkai-Kučera, Milena Reljin, Konstantin Kostjukov, Branka Pujić Jovanović i drugi. Pored Fakulteta dramskih umetnosti, Ansambla narodnih igara i pesama Srbije KOLO, Udruženja baletskih umetnika Srbije, u radu naučnog skupa učestvuju i osnovne i srednje škole, baletske i muzičke škole, kulturno umetnička društva, nacionalni granski savezi iz raznih sportova sportova (ples, umetničko sinhrnono plivanje, klizanje, skokovi u vodu, čirliding, gimnastika).

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike