Kaciga Nikija Laude koju je nosio kada je izgoreo u teškom udesu stavljena na aukcijsku prodaju! (FOTO, VIDEO)

24.04.2024

06:46

0

Autor: G. F.

Strašna nezgoda dogodila se 1976. godine tokom trke za Veliku nagradu Nemačke

Kaciga Nikija Laude koju je nosio kada je izgoreo u teškom udesu stavljena na aukcijsku prodaju! (FOTO, VIDEO)
Niki Lauda (desno) ubrzo nakon nesreće - Copyright Profimedia

Mnogo je u istoriji Formule 1 "onih" momenata koji se pamte i prepričavaju godinama, pa i decenijama.

Jedan od tih momenata dogodio se 1976. godine tokom trke za Veliku nagradu Nemačke. Veliki šampion Niki Lauda teško je stradao kada se njegov bolid zapalio na čuvenoj stazi Nirnburgring.

Izgorela kaciga iz tog udesa stavljena je na aukcijsku prodaju, a biće ponuđena pravom kupcu pre trke u Majamiju, koja je po programu zakazana za 5. maj.

Profimedia
Spaljena kaciga Nikija Laude

Laudina kaciga bila je u privatnom vlasništvu još od čuvenog "zelenog pakla", a prognoze su da će budući vlasnik morati da izdvoji između 50.000 i 60.000 dolara kako bi je kupio.

Za one koji se ne sećaju ili nikada nisu čuli za događaj iz Nemačke, sve se dogodilo kada je Laudin Ferari udario u barijeru nakon čega ga je udario Bret Lunger. Bolid čuvenog Austrijanca odmah je zahvatio plamen, a NIki gotovo minut nije uspevao da izađe iz buktinje. U međuvremenu mu je spala i kaciga, a pomenuti Lunger, uz pomoć Harlada Ertla, Artura Merzarija i Gaja Edvardsa je uspeo da ga izvuče iz olupine.

 

 

Lauda je bio u veoma kritičnom stanju, sa teškim opekotinama i oštećenjem pluća, ali se samo 40 dana posle nesreće ponovo pojavio na stazi. Sav u zavojima je odvezao trku za Veliku nagradu Italije i kroz cilj prošao kao četvrti.

Kaciga na kojoj se jasno vide tragovi horora kroz koji je prošao Niki Lauda prva je u nizu onih koje će biti prodate u narednom periodu. Ostale su nosili Mihael Šumaher, Najdžel Mensel, Žil Vilnev, Alan Prost, Gerhard Berger, Žan Alezi i Edi Irvajn.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike