CAS presudio: Rusi dve godine bez himne i zastave na velikim takmičenjima

17.12.2020

16:21

0

Autor: Adam Štulić

Sud za sportsku arbitražu u Lozani prepolovio kaznu zbog sistemskog dopinga

CAS presudio: Rusi dve godine bez himne i zastave na velikim takmičenjima
Copyright Profimedia

Rusi mogu delimično da budu zadovoljni posle presude Suda za sportsku arbitražu u Lozani, koji je odlučio da tamnošnji sportisti u naredne dve godine na velikim takmičenjima neće moći da se bore pod nacionalnom himnom i zastavnom.

Delimično zadovoljstvo može da se oseća zbog toga što se prvobitna izrečena kazna zbog sistemskog dopinga odnosila na četvorogodišnji period, a novom presudom ruska himna i zastava na najvećim sportskim događajima moći će da se koristi od 17. decembra 2022. godine.

Pročitajte još

Ruski sportisti će, novom presudom, bez nacionalnih obeležja biti na Olimpijskim i paraolimpijskim igrama u Tokiju, zimskim olimpijskim igrama u Pekingu i na SP u Kataru – naravno ako se ruski fudbaleri tamo plasiraju.

Na svim velikim sportskim manifestacijama Rusi će moći da se takmiče kao nezavisni učesnici, što je već bio slučaj na prethodnim velikim takmičenjima od stupanja na snagu suspenzije zbog doping skandala koji je uzdrmao svet sporta.

Osim toga, Rusija do decembra 2022. godine neće smeti da se kandiduje ni za jedno veliko sportsko takmičenje, odluka je CAS-a.

Zanimljivo je i da će ruska fudbalska reprezentacija moći da igra narednom EP pod svojom zastavom, jer to UEFA takmičenje nije podvedeno pod kategoriju “najveće sportsko takmičenje”, kao na primer Olimpijske igre ili Svetsko prvenstvo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike