Rumenige proglašen za ambasadora Sportskih igara mladih, Nemac i Vučić se prisetili i mečeva Zvezde i Bajerna! (FOTO/VIDEO)

23.02.2024

13:11

0

Autor: D. N.

U Beogradu se okupio veliki broj zvanica iz političkog, ekonomskog i sportskog života Srbije i regiona

Rumenige proglašen za ambasadora Sportskih igara mladih, Nemac i Vučić se prisetili i mečeva Zvezde i Bajerna! (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Legendarni nemački fudbaler Karl-Hajnc Rumenige proglašen je u Beogradu za ambasadora Sportskih igara mladih (SIM) na specijalnoj svečanosti. Osim brojnih zvanica, ceremoniji u Sava centru prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prisutnima su se osim Rumenigea i Vučić obratili i Zdravko Marić, osnivač SIM-a, kao i Johanes Han, evropski komesar za budžet i investicije.

Takođe, ceremoniji su prisustvovali i deca iz svih zemalja u kojima se Igre održavaju, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Kroz njihovu aktivnost na najbolji način je dočaran duh i glavna misija Igara, koje su tokom 27 godina postojanja okupile više od 2,7 miliona dece i mladih.

Svečanosti je prisustvovao i veliki broj zvanica iz političkog, ekonomskog, sportskog života Srbije, regiona, ali i Evrope.

Između ostalih tu su bili i predsednik UEFA Aleksander Čeferin, ministar sporta i omladine u Vladi Srbije Zoran Gajić, ambasador UEFA Predrag Mijatović, predsednik FSS Dragan Džajić, generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović, predsednik KSS Predrag Danilović, Nemanja Vidić, Aleksandar Kolarov, Dejan Tomašević, predsednik OKS Božidar Maljković, predsednik KK i JSD Partizan Ostoja Mijailović, Željko Tanasković, Dragiša Binić, Milan Mačvan, Vladimir Radmanović, Šime Vrsaljko, Darijo Srna, Stipe Pletikosa, Aljoša Asanović, Mehmed Baždarević, kao i predstavnici Vlade Srbije, ministri, predstavnici lokalnih samouprava i mnogi drugi sportisti.

Blog uživo

Kraj programa u Sava centru!

13.06 - Nastavljen je program, a deca igraju "između dve vatre".

13.00 - Na bini je grupa "Bistrik" predvođen Biljom Krstić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

12.56 - Na bini su male balerine.

12.51 - Obraća se i predsednik Vučić. Osvrnuo se i na pomenute utakmice.

- Draga deco, hoću da čujete nešto od starijeg čoveka, kroz šta sam prolazio. Ne seća se Karl-Hajnc, bio je 2:0 za Bajern, oni su došli u Beograd, bio sam na stadionu, imao 9-10 godina tada.

Dve važne utakmice, samo da izvučete pouku iz nekoliko rečenica. Jedna je bila Zvezda - Bajern, druga je bila opet protiv Nemaca, istočnih Nemaca, Dinamo Berlin. Igrala je Zvezda protiv Bajerna i nadoknadila je to. Sećam se da je Pižon dao drugi god, a Repčić treći. Zvezda je vodila 3:0. Kiša je padala, nas dece koliko god hoćete. Radovali se i mislili smo gotovo je. Nije bilo gotovo, igrali smo proiti Nemaca, Bavaraca. Nemci prođoše dalje, plakao sam celu noć.

Onda su došli istočni Nemci. 5:2 je bilo protiv Zvezde, igrali smo na Marakani revanš, niko nije mislio da se desi bilo šta. Ridiger daje gol, prvo poluvreme, 1:0 je za Nemce, završava se poluvreme, ostalo je 45 minuta do kraja. U drigom poluvremenu Borovnica jednom, drugi put, Blagojević treći put, falio je još jedan gol. U 93. minutu Šestić umuljava nešto. 4:1 za Zvezdu po kiši. Zvezda ide dalje i umesto onih suza protiv Bajerna, nenormalna radost nekoliko dana.

Dve stvari sam naučio - prva je, nikada nemoj da pomisliš da si završio i da si pobedio pre nego što si stvarno pobedio. Drugo što sam naučio - nikada nemoj da se predaješ dokle god utakmica traje, bori se i igraj do kraja, jer ukoliko se boriš uvek možeš da pobediš. Ja vas molim deco da se družite, kao što reče komesar Han, vi ste mnogo bolji od nas starijih. Siguran sam da će celom regionu biti bolje kada vaši principi tolerancije, poštovanja i međusobne ljubavi budu usvojeni i celom regionu - kazao je Vučić, uz dodatnu zahvalnost Rumenigeu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- A vama poštovani Rumenige, želim da čestitam i da vam kažem dobrodošli u veliku Zdravkovu porodicu. Jer smo mi ovde svi navijači Zdravka Marića. On ima jednu sličnu osobinu koju imam i ja. Pokušali smo u stvari da budemo košarkaši. Neuspešno, pa je on onda hteo malo da bude fudbaler, pa je shvatio da nije ni za fudbal, nego za organizaciju. Tako sam i ja, pokušavao svašta, pa nisam uspeo u tome, a onda u nečemu jesam - rekao je Vučić.

12.43 - Sada sledi kratak film o Rumenigeu. Na binu izlazi i Rumenige. Pozdravljen je aplauzom.

- Poštovani predseniče Vučiću, komesare Han i predsedniče UEFA Čeferin, hvala vam - rekao je Rumenige u pozdravnom govoru, a zatim se dodatno zahvalio Mariću.

- Voleo bih da kažem da je ovo veoma važan trenutak za mene da sam ovde sa vama u Beogradu. Imam petoro dece iosmoro unučadi. Znate kako deca funkcionišu i koliko su meni važna u životu. Ovo je odlična inicijativa. Želeo bih da vam pružim ruku za omladinski sport, i želim da čestitam vama u Srbiji što ovo sprovodite. Sport je izvanredan alat da okupi decu, i da učini da se smeju.

Zatim se dodatno obratio Vučiću

- Voleo bih da kažem predsedniku Vučiću, znam da podržava Zvezdu, bio sam ovde u UEFA kupu, imali smo uspešnu utakmicu, a posle izgubili, tako da je bilo nerešeno i verujem da sedamdesetih godina bilo tri pobede i na kraju smo izgubili sa 3-2, a pobedili smo na tom turniru, i želim da se izvinim zbog toga jer znam da je vaš tim bio bolji. Crvena Zvezda je uvek bio ozbiljan tim i nikad neću zaboraviti tu utakmicu. Voleo bih da vam se zahvalim i hajde da probamom, jer su deca počela da budu nervozna, da im damo ono što imamo u našim srcima i hvala vam puno  kazao je legendarni Nemac.

12.40 - Obraća se i Johanes Han, a pre toga je pričao direktor Koka kole. Han se posebno zahvalio Rumenigeu koji je prihvatio da bude ambasador SIM-a.

12.31 - Sledi obraćanje predsednik SIM-a, Zdravko Marić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Hvala svima, sportistima i deci. Biću što kraći, Moram da se zahvalim brojnim ljudima. Zavhvalan sam vladama sve tri zemlje, i na kraju domaćinu Vladi Srbije i predsedniku Vučiću - kazao je Marić, a zatim se posebno zahvalio Predragu Mijatoviću, kao i Čeferinu.

Zatim se zahvalio dodatno Vučiću.

- Hvala vam što ste mi dali šefa svog kabineta Ivicu Kojića. Uvek mi je bio na raspolaganju.

12.18 - Emituje se film u trajanje od nekoliko minuta, o Sportskim igrama mladih koje su nastale 1996. godine. U filmu pričaju brojni promoteri SIM-a.

12.14 - Prisutni pozdravljaju prisutne, predsednika Vučića, predsednika UEFA Čeferina...

12.12 - Voditelju programu Ivanu Golušinu pomagaće deca iz regiona. Rumenige je zvanično poroglašen za ambasadora.

12.10 - Ušao je i predsednik Vučić. Vriska okupljene dece.

11:54 - Zvanice se polako okupljaju i očekuje se da program uskoro počne.

24sedam/Danilo Krša
 

11.50 - Na svečanosti će prisustvovati veliki broj zvanica iz političkog, ekonomskog i sportskog života Srbije, regiona, ali i Evrope, među kojima: predsednik UEFA Aleksander Čeferin, ambasador UEFA Predrag Mijatović, Ivan Perišić, Aitor Karanka, predsednik FSS Dragan Džajić, predsednik KSS Predrag Danilović, Nemanja Vidić, Aleksandar Kolarov, Dejan Tomašević, predsednik OKS Božidar Maljković, Željko Tanasković, Dragiša Binić, Vladimir Radmanović, predsednik JSD i KK Partizan Ostoja Mijailović, Šime Vrsaljko, Darijo Srna, Marijan Kustić, Stipe Pletikosa, Aljoša Asanović, Mehmed Baždarević, Marko Simeunović, kao i predstavnici Vlade Srbije, ministri, predstavnici lokalnih samouprava i mnogi drugi sportisti.

24sedam
 

Osim zvanica, veliku ulogu u okviru revijalnog dela programa imaće deca iz svih zemalja u kojima se Igre održavaju: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Kroz njihovu aktivnost na najbolji način biće dočaran duh i glavna misija Igara, koje su tokom 27 godina postojanja okupile više od 2,7 miliona dece i mladih.

11.20 - Svečanost u Sava centru počinje u 12 časova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike