Delfini u četvrtfinalu EP! Srbija se osvetila Francuzima, neka se spreme Mađari!

10.01.2024

19:36

0

Autor: A. Š.

Najbolji srpski vaterpolisti večeras otvaraju nokaut fazu kontinentalnog šampionata u Zagrebu

Delfini u četvrtfinalu EP! Srbija se osvetila Francuzima, neka se spreme Mađari!
Viktor Rašović - Copyright Profimedia

Sve što su srpski vaterpolisti uradili u dosadašnjem toku prvenstva Evrope, a grupnu fazu odigrali su perfektno, bila je priprema za ono što je počelo večeras.

Izabranici Uroša Stevanovića su potopili Francusku u osmini finala kontinentalnog šampionata u Zagrebu, gde ih u borbi za polufinale očekuje jedan od najvećih rivala Mađarska - 14:10.

Igrala se Srbija sa živcima navijača skoro tri četvrtine. Na momente, pogotovo tokom prvog poluvremena, mnogi su se pribojavali da bi "delfinima" mogao da se ponovi šokantan poraz od istog rivala, pre dve godine u Splitu, u istoj fazi, istog takmičenja. Međutim, kada je bilo najvažnije, najboljim srpskim vaterpolistima su spali svi okovi pa je u završnih osam minuta meča ostvarena i ubedljiva pobeda.

Mandić i drugovi su odlično otvorili meč. Brzo su stekli dva gola prednosti, ali su Francuzi do kraja prvog poluvremena uspeli da naprave preokret i čak propuste nekoliko prilika da steknu i više od jednog gola prednosti. To je, u poslednjoj sekundi druge deonice, kaznio Mandić i postigao, ispostavilo se na kraju, možda i odlučujući gol za konačan epilog meča (6:6).

"Mučili" su Francuzi "delfine" do same završnice trećeg perioda u kojem su, pri vođstvu Srbije 8:7, obe selekcije propustile po nekoliko prilika da podebljaju golgeterski saldo, a onda je u samoj završnici pretposlednjeg kvartala Drašović realizovao peterac koji je bio uvod u furioznih osam minuta u kojima je Srbija definitivno slomila otpor rivala.

Bilo bi potpuno neopravdano izostaviti učinak Branislava Mitrovića u ovom meču. Iskusni čuvar mreže je, u momentima kada su srpski vaterpolisti bezuspešno tražili put do mreže Francuza, spustio rampu na svoj gol i bio jedan od najzaslužnijih što izabranici Uroša Stevanovića nijednom tokom večerašnjeg okršaja nisu bili u zaostatku većem od jednog gola, što je i te kako, pre svega na psihološkom planu, olakšao "delfinima" put do okršaja sa Mađarima.

Ono što je, između ostalog, još jedan veliki benefit večerašnje pobede jeste ostanak u borbi za olimpijsku vizu. Ipak, ona je srpskim vaterpolistima još (pre)daleko, s obzirom da će u Zagrebu samo šampion Evrope overiti nastup u Parizu ove godine. Ipak, jedna od olakšavajućih okolnosti mogla bi da bude to što su Mađari već osigurali nastup na najvećoj planetarnoj sportskoj smotri, pa su u Hrvatsku stigli sa znatno podmlađenim sastavom, što bi mogao da bude jedan od najvažnijih detalja na tasu koji bi na kraju trebalo da prevagne na stranu Srbije u borbi za mesto u polufinalu kontinentalnog šampionata.

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

KRAJ! Srbija je pobedila Francusku 14:10!

6. MINUT - U završna dva minuta meča Srbija ulazi s vođstvom 14:9.

4. MINUT - Delfinima su u četvrtoj deonici spali svi tegovi sa ruku i nogu, na polovini završnog kvartala imaju ogromnih 13:8 i već sada polako mogu da se okrenu borbi za mesto u polufinalu kontinentalnog šampionata.

2. MINUT - GOOOL! Konačno "delfini" uspevaju da se odlepe na tri gola viška, čini se u najboljem trenutku. Jakšić je uspešno završio napad sa dva igrača više sa 10:7 na isteku prvog minuta četvrte deonice. Mitrović još jednom zaustavlja pokušaj rivala, a potom Mandić postiže gol i dovodi "delfine" nadomak novog klasika sa Mađarima u četvrtfinalu EP - 11:7.

TREĆA ČETVRTINA

8. MINUT - Srbija u četvrtu deonicu ulazi sa dva gola prednosti - 9:7, koje je preciznim izvođenjem peterca doneo Drašović.

6. MINUT - Imali smo i sreću u drugoj polovini treće deonice. Francuzi u kontri pogađaju stativu, a potom Mitrović pravi još dve odbrane, jednu u napadu sa igračem manje, i čuva "delfinima" minimalnu prednost pred završna dva minuta treće deonice.

4. MINUT - Francuzi ponovo koriste igrača više - 8:7.

2. MINUT - Sjajno srpski vaterpolisti otvaraju drugo poluvreme i sa dva gola u prva dva napada dolaze ponovo do najvećeg vođstva u dosadašnjem toku meča - 8:6. 

DRUGA ČETVRTINA

8. MINUT - Ekstremno važan gol postiže Dušan Mandić na isteku prvog poluvremena za izjednačenje 6:6. Pošto su Francuzi prethodno propustili dva napada na plus jedan, a "delfini" između prokockali napad za igračem više. 

6. MINUT - Još jednom Francuzi koriste igrača više u bazenu za prekid mini serije Srbije i novo izjednačenje - 5:5, 5. minut. U završna dva minuta prvog poluvremena ulazi se s vođstvom Francuza 6:5 posle gola Vernoa u napadu sa igračem više.

4. MINUT - Imali su malo i sreće "delfini". Francuzi su imali polukontru pri vođstvu 4:3, ali su srpski vaterpolisti uspeli da se odbrane i potom preko Mandića i Jakšića ponovo vrate prednost na svoju stranu na isteku 4. minuta druge deonice - 5:4.

2. MINUT - Pošto "delfini" nisu iskoristili uvodni napad u drugoj deonici, Franuzi preko Buea koriste igrača više da izjednače. U narednom napadu srpski vaterpolisti ne koriste brojčanu prednost u bazenu, a "trikolori" potom dolaze do prvog vođstva pošto su ponovo iskoristili igrača više.

PRVA ČETVRTINA

8. MINUT - Na kraju prve četvrtine Srbija vodi protiv Francuske 3:2! Imali su "delfini" napad na dva gola prednosti, ali su napravili kontra faul, posle čega je Bodega smanjio na 3:2 i postavio, ispostavilo se na kraju, konačan rezultat na kraju uvodne deonice, pošto su prethodno obe selekcije propustile nekoliko prilika da postignu barem još po jedan gol.

6. MINUT - Verno iz peterca postiže prvi gol za Francuze na meču. Imali su "trikolori" potom priliku i da izjednače, ali kako u tome nisu uspeli ekspresno su kažnjeni. Ubović se izborio za brojčanu prednost, a Drašović je "odapeo" strelu u mrežu rivala - 3:1.

4. MINUT - Dva napada su "delfini" promašili na 1:0, ali je Mitrović spustio rampu na golu Srbije. Sa dve odbrane, od koje je jedna bila u napadu sa igračem manje, sačuvao je prednost našoj selekciji, koja već u narednom napadu dolazi do dva gola prednosti preko Vica, na asistenciju Strahinje Rašovića u napadu sa igračem više - 2:0.

2. MINUT - Obe selekcije su uvodne napade završili pogođenom prečkom. Srbija je povela golom Dušana Mandića iz peterca.

- Čak i ukoliko srpski vaterpolisti u Zagrebu ne stignu do evropskog trona, imaće "popravni" u pokušaju da se plasiraju na Olimpijske igre. I to znatno lakši, jer u nekim projekcijama i sam plasman u četvrtfinale na SP u Dohi (februar) biće dovoljan da se u džep stavi viza za Pariz.

- Francuzi su veliki dužnici našim "delfinima", s obzirom da su ih pre dve godine na EP u Splitu eliminisali upravo u prvoj rundi nokaut faze takmičenja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike