Srpski „delfini“ su najtrofejniji u regionu! „Barakude“, „ajkule“, morate još da „oštrite zube“

08.08.2021

11:25 >> 11:31

0

Autor: Adam Štulić

Odlazeća generacija srpskih vaterpolista napravila još jedan korak u večnost

Srpski „delfini“ su najtrofejniji u regionu! „Barakude“, „ajkule“, morate još da „oštrite zube“
Copyright Srpski vaterpolisti foto: Tanjug/AP Photo/Mark Humphrey

Možda vaterpolisti Hrvatske i Crne Gore imaju opasnije nadimke u odnosu na naše „delfine“, ali „barakude“ i „ajkule“ posle OI u Tokiju gledaju u leđa dvostrukom uzastopnom olimpijskom šampionu po broju medalja na najvećim takmičenjima.

Izabranici Dejana Savića napravili su u Japanu istorijski rezultat, a pobedom u finalu protiv Grčke (13:10) na najlepši način su zakoračili u vaterpolo večnost.

Zlato u Tokiju ukupno je 15. medalja za srpski vaterpolo od osamostaljenja 2006. godine. Zaista impresivan rezultat, jer su „delfini“, u proseku, ne računajući Svetsku ligu, osvajali jedno odličje na najvećim takmičenjima na godišnjem nivou.

Sa četvoro Olimpijskih igara vaterpolisti su Srbiji doneli četiri medalje (dve bronze i dva zlata), isti broj odličja osvojen je na Svetskim prvenstvima (dva zlata, srebro i bronza), dok su na prvenstvima Evrope dominirali sa sedam medalja, od kojih su čak pet bile najsjajnije, uz po jedno srebro i bronzu. Kada se tom broju doda 10 pobeda i jedno treće mesto u Svetskoj ligi, dolazi se do brojke od 26 medalja za srpske vaterpoliste od 2006. godine.

Do Tokija su Hrvati bili izjednačeni sa Srbijom, ali samo po broju medalja, jer ako se gleda prosek „delfini“ su odavno nadmašili „barakude“, koji se pod samostalnom zastavom takmiče od 1993. godine, kada su zabeležili debitantski nastup na EP.

Od tada do danas, hrvatski vaterpolisti osvojili su 14 medalja na OI (zlato i dva srebra), SP (dva zlata, srebro, četiri bronze) i EP (zlato, dva srebra i bronza), uz sedam odličja u Svetskoj ligi (zlato, tri srebra i tri bronze).

Crnogorci su „delfinima“ mogli da pariraju samo po broju godina u kojima se takmiče kao samostalna država, jer po osvojenim medaljama dobrano „kaskaju“. Upravo „barakude“ i mogu najviše da žale zbog raspada Srbije i Crne Gore, jer su u vreme zajedničke države osvojili bronzu i srebro na OI, dve bronze, srebro i zlato na SP, te srebro i dva zlata na EP.

Pročitajte još

Od 2006. godine, Crnogorci su sa velikih takmičenja doneli samo pet medalja. Na Olimpijskim igrama su tri puta bili četvrti, imaju jedno svetsko srebro, te jedno zlato, dva srebra i bronzu sa EP. Svetsku ligu su tri puta osvajali, uz jedno srebro i dve bronze.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike