NBA as na tribini Novakove fondacije: Biti neuspešan u sportu ne znači da ćete biti neuspešan čovek!

18.12.2023

14:47

0

Autor: D. P.

Radmanović pričao na temu dugotrajnosti u sportu

NBA as na tribini Novakove fondacije: Biti neuspešan u sportu ne znači da ćete biti neuspešan čovek!
Copyright Promo/Dalibor Danilović

Program “Putem šampiona” Novak Đoković Fondacije priredio je u Geozavodu jedan od najzanimljivijih panela na temu “Formula dugotrajnosti u sportu”.

O ovome su diskutovali bivši reprezentativac Srbije i NBA as Vladimir Radmanović i priznati klinički psiholog, terapeut dr Aleksandar Misojčić.

U otkrivanju formule uspeha i dugotrajnosti u sportu, Vladimir Radmanović je istakao da je “uz zdravlje i fizičku pripremljenost podjednako važno da postoji podrška u procesu razumevanja ostvarivih ciljeva i podsticaj motivacije u težnji da se bude najbolji mogući u svemu čime se bavimo – a što je posebno važno u odnosu roditelja i trenera prema deci u sportu.”

Razumevanja za sve čime bi dete želelo da se bavi

- Bitno je da deci bude predočena važnost obrazovanja – između ostalog i zbog toga što ono uz moguću sportsku karijeru pruža dugoročnu životnu stabilnost i raznovrsne profesionalne opcije, što uz snažan voljni momenat i odlučnost da se ne odustaje od ostvarenja svojih želja zaokružuje smisao bavljenja sportom i postizanja uspeha – naglasio je Radmanović .

Promo/Dalibor Danilović
Aleksandar Misojčić i Vladimir Radmanović

 

- Važno je imati aktivan odnos sa svojim detetom, osluškivati ga i pokazati i sebi i njemu koliko je bitno imati razumevanja za sve čime bi želelo da se bavi - istakao je dr Misojčić.

- Uloga roditelja u izgradnji karaktera svog deteta je često od presudnog značaja za to da li će se deca ostvariti kroz život i koliko bi njihovi uspesi mogli da budu dugotrajni – gde su učestale dve greške: roditelji koji kroz strogoću i kontrolu nad decom izražavaju njihovu brižnost, što dete potčinjava i u daljem životu kod njega stvara potrebu da se drugi njemu potčinjavaju – a sa druge strane je potreba da se deca previše zaštite od bilo kakvih obaveza, što ih čini ranjivim pred izazovima i emotivno nestabilnim u pogledu prepoznavanja i ostvarenja svojih ciljeva - istakao je on.

Zajednički zaključak panelista po ovoj temi je da bi roditelji kroz svoju ljubav prema deci njima ujedno ulivali sigurnost pri njihovim izborima i činjenju, da ih aktivno prate i kroz saznanja preispituju svoje stavove i sagledavaju njihove potencijale – a da nikako ne nameću svoje ciljeve ili projektuju svoje neuspehe na ono što čime i na koji način bi se njihova deca bavila.

Volimo našu decu kakva jesu, a ne kakva bi mogla da budu

U tom inače dugom procesu važnost roditeljskog iskustva da se prepozna piramidalna hijerarjiha rešavanja životnih izazova je izuzetno bitna i za njih i za ono što će preneti svojoj deci – kažu Misojčić i Radmanović.

Promo/Dalibor Danilović
Aleksandar Misojčić i Vladimir Radmanović

 

- Biti neuspešan u sportu ne znači da ćete biti neuspešan čovek - upozorio je Radmanović, naglasivši da je život satkan od niza zahtevnih uloga u kojima smo manje ili više ostvareni.

Jedinstveni sportisti kao što su Novak Đoković ili Kobe Brajant predstavljaju “ego ideal” - inspiraciju za stremljenje ka njihovim nivoima uspeha, ali se često dešava da oni koji idu tim smerom nisu svesni koliko truda i višedimenzionalnog rada je potrebno da bi se stvorili realni uslovi za ostvarenje istih. Obezbediti da se deca od najranijeg doba i tokom školovanja redovno bave sportom je jedan od bitnih preduslova sticanja pravog odnosa prema njemu u njegovim različitim životnim ulogama – pa time i uspostavljanju pravilne ravnoteže između obrazovanja i sporta. Uz prepoznavanje činjenice da se u ostvarenju sportskih uspeha često primećuju dve mehanike – ponavljanje onoga što je neko drugi radio ili nezavisan pristup od svega što je predhodilo, panelisti su istakli važnost “pomirenja krajnosti” i posvećenosti roditelja da kroz otvoreni razgovor sa decom, pametno praćenje onoga čime se bave na sportskom terenu i van njega i isticanja važnosti obrazovanja kao metoda kojim se posredna i neposredna znanja mogu najbolje iskoristiti u donošenju sopstvenih stavova i ciljeva ostvare svoju ulogu u procesu stasavanja svog deteta u budućeg uspešnog i srećnog sportistu – i čoveka. “Volimo našu decu kakva jesu – a ne kakva bi mogla da budu!” univerzalna je preporuka i poruka Vladimira Radmanovića, dr Aleksandra Misojčića i Ane Jovanović kojom je obuhvaćena suština završnog panela programa “Putem šampiona” Novak Đoković Fondacije za ovu godinu.

Novak Đoković Fondacija osnovana je 2007. godine kao organizacija koja ulaže u predškolsko obrazovanje u Srbiji, zemlji u kojoj tek svako drugo dete ima pristup predškolskom obrazovanju.

Rad Fondacije temelji se na uverenju da se predškolskim obrazovanjem mogu promeniti životi dece i cele zajednice.

To se postiže stvaranjem najkvalitetnijih programa i okruženja za učenje, u kojima je priliku da se usavršava imalo više od 2.200 vaspitača i učitelja. NDF je do sada rekonstuisala i izgradila 58 vrtića i pomogla više od 54.000 dece.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike