Rođena u Turskoj, odrasla u Danskoj, a izabrala Srbiju! Naš savez je odneo pobedu, a Edita ima poruku za devojčice iz dijaspore!

30.11.2023

10:59

0

Autor: A. S.

Bravo za tim, a sada sledi šampionat sveta

Rođena u Turskoj, odrasla u Danskoj, a izabrala Srbiju! Naš savez je odneo pobedu, a Edita ima poruku za devojčice iz dijaspore!
Rukometašice Srbije - Copyright RSS

Ženska rukometna reprezentacija Srbije igraće na Svetskom prvenstvu koje danas počinje u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.

Tim Uroša Bregara spreman je za put u Skandinaviju, i nastup u grupi sa jednim od domaćina, ekipom Danske, potom sledi okršaj sa Rumunijom i na zatvaranju grupne faze sa Čileom.

A upravo je Danska država koja ima bitnu ulogu u životu naše nove reprezentativke, Edite Nuković.

Edita je rođena u Turskoj, a veći deo života provela je u Danskoj. Ipak, mladi pivot se odlučio za dres Srbije, jer su njeni roditelji poreklom iz Prijepolja.

- I životno i rukometno odrastala sam u drugačijoj kulturi u odnosu na ovu koju osećam u Srbiji. Emotivni naboj je mnogo veći, temperament i energija su na jako visokom nivou, dok je u Skandinaviji mnogo opuštenije. Srbija mi je omogućila da se oprobam na međunarodnom nivou u reprezentativnom rukometu, devojke od prvog trenutka lepo prihvatile te se nijednom nisam pokajala zbog ove odluke. Nekada mi bude teško kada čujem devojke da pričaju o nekim rukometašicama ili trenerima iz domaće lige ili koje su ranije igrale za reprezentaciju pa mi malo fale informacije, ali van toga kao da smo zajedno godinama - rekla je Edita, prenosi sajt Rukometnog saveza Srbije.

Rukomet je, kao i većinu devojčica, privukao u školi, pa je zajedno sa drugaricama krenula i na treninge, a potom se razvijala kroz mlade ekipe Danske i Švedske. Tako je stigla i do Nemačke, koja se drastično razlikuje u svemu.

RSS
 

 

- U Danskoj i Švedskoj se mnogo više trči, treninzi duže traju, svi segmenti igre se treniraju, dok to u Nemačkoj nije slučaj. Mnogo je više taktike pa nekako treninzi deluju manjeg intenziteta. Promena mi je svakako prijala jer sam želela da se oprobam u intenzivnijoj ligi, jer sam do tada igrala neku vrstu razvojnog rukometa - priznala je mlada rukometašica, a potom je okrenula i ekipi u čijem sastavu poznaje dosta igračica:

- Kroz svoju karijeru, igrala sam u različitim uzrastima sa nekoliko igračica koje sada nose dres Danske. I sama sam bila deo regionalnih selekcija, pa smo se tu susretale. Poznajem ih jako dobro i smatram ih favoritima ne samo naše grupe već i čitavog prvenstva.

Na kraju, imala je poruku za devojčice iz dijaspore i jasno im poručila:

- Smatram da upoznavanje različitih rukometnih sistema može samo da im doprinese, dok će se kroz reprezentaciju povezati sa delom sebe koji im dolazi od kuće - navela je Edita.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike