Želela je samo peticu iz fizičkog, a završila u reprezentaciji

27.09.2020

09:34 >> 23:21

0

Odbojkašica Hena Kurtagić ima samo 16 godina, a već je najbolji bloker Evrope u konkurenciji dve godine starijih devojaka

Želela je samo peticu iz fizičkog, a završila u reprezentaciji
Copyright MN Press

Njenu dečju sobu u Novom Pazaru već krase nagrade za najboljeg blokera Balkana (u kadetskoj konkurenciji) i Evrope (u juniorskoj do 18 godina) i priznanje za najperspektivniju odbojkašicu Srbije, iako se ovim sportom bavi tek tri godine.

Hena Kurtagić je devojčica od 16 godina o kojoj će se u budućnosti pisati, pa je već sada bitno upamtiti njeno ime i prezime. Protekla dva dana je bila u startnoj postavi obrenovačkog TENT-a na mečevima sa Skandičijem u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a donedavno je o takvim utakmicama samo mogla da sanja.

Počela sam da treniram odbojku samo da bih dobila peticu iz fizičkog, a onda sam začas došla do reprezentacije – uz osmeh pojašnjava Hena. – Sve te nagrade su za mene došle prebrzo, pa mi je bio potreban jedan period da se saberem. Žrtvovala sam mnogo toga, kao veoma mlada sam otišla od kuće, iako sam najmlađe dete mojih roditelja i mezimica, posle dva starija brata. Tako da sam sada samo usredsređena na treninge, utakmice i napredak. Za sve što sam postigla nije zaslužan samo talenat koji imam, već baš vredan rad.

Igra na poziciji srednjeg blokera, visoka je 193 centimeta i odmah je zapala za oko stručnjacima koji biraju igračice za nacionalni tim.

– Zapravo, čim sam počela da treniram, bilo je organizovano testiranje Odbojkaškog saveza Srbije za talentovanu decu u Novom Pazaru, i tu su me i videli pa uvrstili na taj spisak odabranih. Tako je sve i počelo. Sećam se da sam imala kao idola jednu devojku iz Novog Pazara, pa sam onda brzo došla i ja u prvi tim kluba i prestigla je. Onda mi je novi uzor bila Saška Đurović iz TENT-a, a sad sa njom igram u postavi. Sledeća koju bih baš volela da dostignem je Stefana Veljković – nada se Hena da će joj se i treća želja ispuniti.

Ovog leta dobila je priliku da trenira i sa najboljim odbojkašicama Srbije.

– Bila sam na pripremama sa mlađom grupom i onda su nam se u jednom trenutku pridružile i Katarina Lazović, Bianka Buša… Bila mi je velika čast, jer sam ih donedavno gledala samo na TV. Čudno je da ih vidiš i uživo. Radili smo sa selektorom Zoranom Terzićem, koji je ispravljao neke naše segmente igre koji nisu dobri. Ja pre svega treba da poboljšam napad, otvaranje kod smeča, kao i servis. Blok mi najbolje ide, jer imam prirodno osećaj za njega.

Prethodne sezone najmlađe dete u porodici Kurtagić otisnulo se put Obrenovca.

– Mirno je mesto, za razliku od Pazara, gde je uvek poseban ambijent i buka po ulici. Ali možda je tako i bolje, jer nemam šta posebno da radim, sem da idem u školu i na treninge dva puta dnevno. U prvoj sezoni, koja nije završena zbog korone, bile smo šampioni, tako da sam definitivno izabrala pravu sredinu. Ranije sam u blok skakala samo po osećaju, i to je bilo dovoljno u nižoj ligi da izblokiram, a sad već učim kako da postavljam ruke, tajming i sve ostalo što je potrebno za najviši nivo odbojke. Sa Pazarom sam igrala u Srpskoj ligi, a gledala na TV Zvezdu, Partizan, TENT… I onda nisam mogla da verujem kad sam protiv njih zaigrala. Čak sam se najbolje pokazala u meču protiv Zvezde i tih jačih protivnika.

Na Evropskom prvenstvu u Zenici Hena je sa reprezentacijom osvojila srebrnu medalju, a taj uspeh je lepo ispraćen i u njenom rodnom gradu.

– Ranije sam išla ulicom kao obična devojka, a sad me zaustavljaju da se slikamo, pa mi je malo neprijatno – iskreno priča mlada odbojkašica. – Ponosni su svi na mene, i kad god imam vremena, pokušavam da odem, a dođu nekad i moji u Obrenovac.

Starija braća su joj velika podrška, i kad je na terenu i van njega.

Smešno je bilo ranije kada nisu baš znali odbojkaška pravila, pa su se čudili zašto me trener izbacuje iz igre a ja dobro igram. Nisu znali da je tako na poziciji srednjeg blokera.

Srbija ima vrhunske igračice na tom mestu – Milenu Rašić, Stefanu Veljković, Minu Popović, Jovanu Stevanović

– Samo se nadam da ćemo im jednog dana biti dostojna zamena i da će naša reprezentacija biti uspešna i kada se one budu povukle – izgovorila je Kurtagićeva za kraj želju verovatno svih ljubitelja odbojke u našoj zemlji.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike