Ima li kraja agoniji? Olimpijski šampion posle amputacije opet na ivici smrti

21.02.2023

18:57

0

Autor: P.K.

Stizale su dobre vesti o oporavku, a onda je stigla crna vest...

Ima li kraja agoniji? Olimpijski šampion posle amputacije opet na ivici smrti
Roman Kostomarov, arhiva - Copyright Profimedia

Nastavlja se agonija olimpijskog šampiona u umetničkom klizanju Romana Kostomarova. Kako piše Sputnjik, on je imao još jedan moždani udar.

Iako su poslednjih dana stizale lepe vesti o njegovom oporavku, stvari su sada gore, tako da se nastavlja borba za njegov život u moskovskoj bolnici Komunarka.

- Po drugi put je doživeo moždani udar, nalazi se u ozbiljnom stanju - rekao je izvor.

Ranije je objavljeno da sportista ima hematom na mozgu, a još ranije su mu amputirali deo noge i nekoliko prstiju na rukama.

Lekar Aleksandar Jablunovski objasnio je zašto je Kostomarov imao nove komplikacije.

- Ako pretpostavimo da je bila viralna infekcija, koja je zahvatila pluća i stvorila probleme sa trombom, onda ne nastrada samo mikrocirkulacija u udovima. Isti kapilari se nalaze i u srcu i plućima, kao i u mozgu. Moždani udari su mnogo izvesniji u slučaju nedostatka kiseonika. Tada je narušena cirkulacija, nema dovoljno kiseonika i tkivo u svim organima umire, a može i da prsne. Kod srčanog udara, javlja se ruptura pri srcu, a kod moždanog pri vrhu mozga. Ukoliko je ovo slučaj, lekarima nije prijatno.

Denis Protsenko, glavni doktor u Komunarki koji se bori za život Kostomarova zajedno sa grupom najboljih moskovskih lekara, pre nekoliko dana je pričao o pozitivnom razvoju oporavka klizača:

- Povratio je funkciju bubrega. Postoje problemi sa plućima i radom srca. Kod takve infekcije, ne postoji organ koji nije zahvaćen. I zaista želim oda verujemo da će se nastaviti dinamika oporavka, iako su bilo kakve prognoze nezahvalne. U poslednjih par dana, Roman samostalno diše, ali situacija može da se promeni.

Kostomarovljeva supruga Oksana Domnina takođe je ubeđena da će se njen muž oporaviti, rekavši da se Roman "ponovo rodio" pošto je ostao živ nakon lekarske intervencije.

Nažalost, klizač je ponovo u životnoj opasnosti.

Kostomarovo stanje je počelo da se pogoršava tokom novogodišnjih praznika dok je učestvovao u predstavi na ledu "Čarobnjak iz Oza", koja je održana na izuzetno niskoj temperaturi od čak -25 stepeni Celzijusa.

U noći 10. januara Kostomarov je hospitalizovan. Doktori su ga stavili na respirator i uveli u indukovanu komu. Olimpijski šampion je takođe prošao procedure veštačkog dopremanja kiseonika u krv.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike