Orlovi spremni za let do Pariza: Čeka se Milosavljev, Đerona i Dodić džokeri Srbije!

13.01.2023

13:15

0

Autor: A. S.

Srbija naciljala četvrtfinale i ovog puta ne pristaje na manje

Orlovi spremni za let do Pariza: Čeka se Milosavljev, Đerona i Dodić džokeri Srbije!
Muška rukometna reprezentacija Srbije - Copyright foto: rss.org.rs

Ostalo je još nekoliko sati do prve utakmice rukometaša Srbije na Svetskom prvenstvu u Katovicama. Šampionat planete počeo je pre dva dana, standardno utakmicom domaćina Poljske i jedne od najboljih selekcija na svetu, Francuske, gosti su bili bolji, a prvenstvo je već od drugog dana ušlo u svoj ritam.

Voljom žreba, Srbija će igrati tek danas, u Katovicama, od 20:30 sa ekipom Alžira. U grupi su još i Katar i Nemačka. Jasno je, neće biti lako orlovima na šampionatu koji se završava 29. januara, a cilj je da se igra što duže. Ono što navijačima daje dodatnu dozu optimizma, sigurno je pobeda u pripremnom meču nad aktuelnim evropskim šampionom i drugim domaćinom prvenstva, ekipom Švedske.

Pred put u Katovice, članovi ekipe su više puta navodili da je cilj četvrtfinale, i imaju apsolutno pravo da ciljaju drugu rundu takmičenja. Ranijih godina, rukomet je naciju tek na momente obradovao, da podseti da je tu i da vreba svoju priliku. Da li je došlo vreme i ima li izgleda da se talenat i iskustvo spoje i pod vođstvom Tonija Đerone, naciju učine ponosnom? Jeste, ali bez pritiska.

MN Press
 

 

Sastav je danima predstavljao problem, tačnije, da li će Nemci dozvoliti našem golmanu, Dejanu Milosavljevu da nastupa, s obzirom da se još uvek oporavlja od povrede. Na dan puta, rečeno je da će i Milosavljev biti sa ekipom i raditi na oporavku i u Poljskoj, pa se očekuje da u jednom trenutku i on stane među stative. Do tada je tu iskusni Vladimir Cupara.

Tim orlova ovog puta čini spoj mladosti i iskustva, tako se odlučio Španac Toni Đerona, koji je od dolaska na klupu Srbije, vratio veru u muški rukomet. Pronašao je Španac izgubljene talente, razigrao zaboravljene asove, motivisao vođe brojnih evropskih klupova, pa sada reprezentacija Srbije izgleda kao tim koji svakog trenutka može da pobedi i svetske velikane.

Tako da cilj o četvrtfinalu i nije tako ambiciozan. Prve tri ekipe iz grupe E, nastaviće takmičenje u narednoj fazi, kada dolazi do ukrštanja sa timovima iz grupe F, gde će igrati svako sa svakim, a prve dve ekipe onda će se plasirati u toliko željeno četvrtfinale, koje donosi i kvalifikacije za Olimpijske igre 2024. godine u Parizu. Grupu F čine Norveška, Severna Makedonija, Argentina i Holandija, pa nam sigurno slede zanimljivi okršaji.

Ali, pre toga da ne zaboravimo, u grupi E, nakon Alžira večeras, sledi Nemačka, dva dana kasnije od 18 sati, a potom i 17. januara meč sa ekipom Katara, koji je na programu od 20.30.
A kada se dođe do četvrtfinalne runde, ako je bude bilo, onda je sve moguće.

MN Press
 

 

U orlove se ne sumnja, kao ni u taktiku koju će izabrati Toni Đerona, ni volju i motivaciju krila Bogdana Radivojevića i Vanje Ilića, snagu pivota Mijajla Marsenića i Dragana Pešmalbeka, raspucanog Petra Đorđića, znanje Lazara Kukića i kapitena Nemanje Ilića, mladost i želju Stefana Dodića.

Srbija: Golmani: Vladimir Cupara, Dejan Milosavljev i Milan Bomaštar

Krila: Vanja Ilić, Nemanja Ilić, Bogdan Radivojević i Vukašin Vorkapić

Bekovi: Ilija Abutović, Petar Đorđić, Uroš Borzaš, Marko Milosavljević, Lazar Kukić, Stefan Dodić, Miloš Orbović, Predrag Vejin i Jovica Nikolić

Pivotmeni: Dragan Pešmalbek, Ivan Popović i Mijajlo Marsenić

Srbiju takođe na šampionatu predstavlja i sudijski par – Marko Sekulić i Vladimir Jovandić.

Titulu svetskog šampiona brani Danska, ni evropski prvak i domaćin, Švedska, nije bez ambicija da slavi pred svojim navijačima, tu su kao i uvek Francuzi, a ni Španija, koja iako oslabljena, uostalom kao i Hrvatska, ni Island nisu za potcenjivanje, kada se govori o ekipama koje ciljaju sam vrh. Naravno, tu je i neugodna i podmlađena Nemačka, pa Egipat. Meč koji će ljubiteljima, ove po mnogima najgrublje muške igre, rešiti sve dileme, igraće se 29. januara u Stokholmu na stadionu Tele2 Arena, koji je adaptiran u halu, za ovu priliku i prima 20.000 navijača. Jasno je, ko god da igra, atmosfera će biti uzavrela. A vi, ostanite uz orlove!

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike